Реклама / Ads
1| 2736 |05.05.2024 НОВИНИ

Предложението на ЕС за борба със замърсяването с текстил може да ограничи стоките втора употреба

.
Източник: БГНЕС
Страните от ЕС искат да спрат изхвърлените от тях дрехи да задръстват сметищата извън блока, но редица държави, включително Кения, предупреждават, че това ще навреди на местната търговия с платове втора употреба.
 

Франция, Швеция и Дания искат от ЕС да подкрепи техния призив за промяна на глобалните правила за износ на текстил съгласно Базелската конвенция и по този начин да се справи с нарастващия проблем на блока със замърсяването с текстил. Количеството на изнасяните от блока употребявани тъкани се е утроило през последните две десетилетия, като през 2019 г. е достигнало почти 1,7 млн. тона.

 

Съгласно предложението дружествата в ЕС, които искат да изнасят текстилни отпадъци - дрехи, за които се счита, че са твърде разградени или изцапани, за да бъдат препродадени - ще трябва да предоставят повече информация за съдържанието на пратките, а страните - вносителки ще трябва да докажат, че отпадъците се обезвреждат правилно.

 

Търговците на употребяван текстил в развиващите се страни, включително Кения, обаче предупреждават, че по-строгите правила са твърде широки и ще ограничат износа на висококачествен текстил, което ще навреди на местните предприятия, които препродават дрехите на пазарите за втора употреба извън ЕС.

 

„Става дума за 2 млн. души, заети в тази търговия, и 6,5 млн. домакинства, които зависят от тази търговия само в Кения“, казва Терезия Вайриму Нженга, председател на Асоциацията Mitumba - основната индустриална група в Кения, която лобира пред Брюксел да отхвърли предложението.

Njenga заяви, че Кения, чиято търговия с употребявани стоки генерира милиони приходи, е събрала подкрепа от браншови групи в страни като Гана, Танзания и Мозамбик.

 

Други държави, включително Пакистан и Чили, които са сред най-големите вносители на употребявани дрехи в Европа и действат като регионални центрове за търговията с текстил втора употреба, вероятно също ще бъдат засегнати от всяка промяна в правилата за износ.

 

Планини от боклук

 

Целта на предложението е да се подобри начинът, по който страните от ЕС управляват отпадъците си, като се стимулира събирането, сортирането и рециклирането им и като се насърчат производителите да произвеждат дрехи, които издържат по-дълго. Понастоящем около 46% от износа на употребявани текстилни изделия от ЕС се озовава в африканските страни; колкото по-ниско е качеството на модните продукти, толкова по-вероятно е те да попаднат в депата за отпадъци.

 

В Кения например Фондация „Променящи се пазари“ изчислява, че около 300 милиона негодни за употреба дрехи се озовават на сметищата всяка година, което представлява от 20 до 50 процента от общия внос на текстил в страната.

 

В рамките на предложението Франция, Швеция и Дания заявяват, че текстилните отпадъци трябва да се подчиняват на същите правила като пластмасовите или електронните отпадъци - т.е. страните, които ги внасят, трябва изрично да дадат съгласието си за това и да докажат, че могат да изхвърлят отпадъците по екологосъобразен начин.

 

Те предлагат също така износът на „опасни“ текстилни отпадъци - например тъкани, изцапани с химикали или боя - да бъде напълно забранен. Няколко други държави от ЕС подкрепят предложението, включително Финландия и Австрия.

 

„Това, което се изнася като текстил втора употреба, трябва да бъде точно това, а не чисти безполезни, неизползваеми текстилни отпадъци“, заяви пред POLITICO шведският министър на околната среда Ромина Пурмохтари.

 

Швеция също така иска да създаде система за проследяване на текстилните отпадъци, за да спре „злоупотребата с пазара на текстил втора употреба от страна на тези, които се опитват да избегнат плащането на пълната цена на бързата мода“, каза тя.

 

Говорител на френското министерство на околната среда заяви, че „целта не е да се сложи край на търговията с дрехи втора употреба, а да се създаде истинска кръгова икономика и да се помогне на развиващите се страни“.

 

Текстът е публикуван в "Политико"

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3040 |05.05.2024 Експерт по алкохолни проби бе хванат с над два промила . 12| 2451 |05.05.2024 Зеленски: През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове . 1| 2437 |05.05.2024 Германски член на Европейския парламент „тежко ранен“ при нападение в Дрезден . 0| 3045 |05.05.2024 Предложение за разходка: С двуетажен автобус до Банкя и "Врана"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads