Реклама / Ads
1| 4698 |30.04.2024 СВЯТ

Михаил Саакашвили, експрезидент на Грузия: Путин неведнъж заплаши да ме убие. Съжалявам само, че не помагам по-активно на Украйна

.
Михаил Саакашвили видимо изнемощял в затвора
"Повече от две години не съм виждал слънце и не съм дишал чист въздух. Все още има следи от отравяне с тежки метали. Съжалявам единствено, че не мога да бъда по-активен в помощ на Украйна. От друга страна, моето присъствие в Грузия е много окуражаващо за много хора в страната".
 

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили е в ареста от октомври 2021 г. - арестуван е почти веднага след завръщането си в страната. Още през 2018 г. градският съд в Тбилиси осъди задочно Саакашвили на три години затвор, като го призна за виновен по член за злоупотреба с власт. След това той получи още шест години затвор по делото за организиране на нападение срещу бившия депутат Валери Гелашвили. По време на ареста здравето на Саакашвили се влошава сериозно. Няколко пъти обявява гладна стачка. От май 2022 г. Саакашвили е в клиниката "Вивамед" в Тбилиси. През февруари 2023 г. градският съд в Тбилиси отказва да удовлетвори искането на защитата за освобождаване на Саакашвили от наказанието или за отлагане на изпълнението на присъдата. За освобождаването му настояват Европейският парламент и украинският президент Володимир Зеленски.





Журналистката от "Дождь" Екатерина Котрикадзе проведе писмено интервю със Саакашвили, който е зад решетките. Той отговори на въпроси за предстоящите парламентарни избори в Грузия, ситуацията в страната и евентуалното му помилване.

 

ФрогНюз публикува интервюто на "Дождь", използвайки и публикация на "Медуза", като преводът е на редакцията на медията ни:

 

Може ли законът за "чуждестранните агенти" да доведе до смяна на властта в Грузия?

 

Смяната на властта в Грузия така или иначе ще се случи, но този закон ще задълбочи и ускори процеса на смяна на властта.

Неведнъж сте казвали, че [Бидзина] Иванишвили провежда политиката на Путин. Имате ли доказателства за пряка зависимост?

 

Доказателствата са неопровержими. След като дойде на власт, Иванишвили незабавно закри Първи кавказки канал, грузинския рускоезичен канал, но даде възможност на Русия да [пусне] грузинския клон на руския Спутник. Той закрива Американския технологичен университет и Програмата за американски учители в Грузия. По заповед от Москва той закри два важни инфраструктурни проекта - пристанището Лазика-Анаклия и терминала на Royal Caribbean в Батуми. Лица, задържани за шпионаж в полза на Русия, бяха освободени като политически затворници.

 

Списъци на грузински участници във войната от 2008 г. са предадени на руските специални служби, много участници в специални операции срещу руснаци са убити на грузинска територия, а срещу мнозина са заведени наказателни дела от главния прокурор, който според Държавния департамент е агент на ФСБ. През последните години пък грузинското правителство зае рязко антиукраинска позиция и се превърна в място за пране на руски пари, като миналата седмица беше приет отделен закон в тази насока.

Какви са вашите прогнози за предстоящите избори през октомври?

 

Тяхната "Мечта" ще ги загуби със съкрушителен резултат, въпреки че ще се опита да фалшифицира.

 




Очаквате ли помилване от страна на президента [Саломе] Зурабишвили?

 

Сега Зурабишвили играе общо взето конструктивна роля. Всички нейни колеги, с които се среща, включително [Еманюел] Макрон (президентът на страната, от която произхожда), Европейският парламент - настояват тя да ме освободи. Това искане е подкрепено от подписите на стотици хиляди грузинци. Дали тя ще има смелостта да извърши този акт, не знам. В края на краищата според украинското разузнаване аз съм личен затворник на Путин.

Смятате ли я за лидер на грузинската опозиция? Вие самият смятате ли се за такъв?

 

Аз имам най-голям брой верни поддръжници. На този етап виждам личната си роля в това да осигуря единството на опозицията.

Как се чувствате? Как се отнасят с вас? Как протича денят ви?

 

Повече от две години не съм виждал слънце и не съм дишал чист въздух. Все още има следи от отравяне с тежки метали. Кореспондирам си с Владимир Кара-Мурза и симптомите ни са много сходни. Опитвам се да работя. Гледам канали на грузински и украински език. На депутатите, противно на закона, не е позволено да ме посещават. Незаконно ми е забранено и да провеждам каквито и да било телефонни разговори.

Рейтингът на вашата партия пада. Защо?

 

Не мисля, че пада. Същият е като преди. Но като се има предвид, че част от партията се отцепи и мнозинството от електората ги смята и за мой проект (макар че това не е вярно) - тези две партии тихомълком печелят срещу "Мечта". А според всички социологически проучвания моята лична подкрепа се е увеличила много, въпреки дългогодишното демонизиране от проруската пропаганда на "Мечта".

Не съжалявате ли, че се върнахте в Грузия?

 

Съжалявам единствено, че не мога да бъда по-активен в помощ на Украйна, където все още съм председател на Националния съвет за реформи при президента Зеленски. От друга страна, моето присъствие в Грузия е много окуражаващо за много хора в страната.

Алексей Навални се върна в Русия и беше убит. Не се ли страхувате за живота си?

 

Бях много трогнат от факта, че Алексей Навални изразяваше солидарност към мен от килията си. За мен той е голям герой от световната история. Путин нарече Навални "Саакашвили". Путин неведнъж публично ме е заплашвал, че ще ме убие. Може да се каже, че аз съм единственият човек, когото Путин е заплашвал да убие и който все още е жив.

 




Какво бихте искали да кажете на Путин сега, когато във войната в Украйна има "патова ситуация", както се изразяват много анализатори, или дори известен напредък на руските войски, а опозицията е унищожена или прогонена? Печели ли той?

 

Веднага щом Путин отиде в Киев с войски, веднага казах, че с него е свършено. И сега особено - след последните решения във Вашингтон и Европа. Само затвърдих убеждението си.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4124 |29.04.2024 Нов атентат в Русия, атакуваха полицейски участък, има 7 убити . 7| 3235 |29.04.2024 Френската полиция арестува Жерар Депардийо за сексуално насилие . 6| 16766 |27.04.2024 The Guardian: "Азов" се отърси от крайнодесните асоциации, които руската пропаганда неуморно подчертаваше . 5| 2928 |27.04.2024 ISW: За да успее контраофанзивата на Украйна, трябва достатъчна и последователна западна помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads