Реклама / Ads
0| 4050 |22.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Kак да се подготвиш финансово преди да напуснеш работа?

.
Напускането на работа е сериозно решение, което човек може да вземе по най-различни причини.
 

Започвайки от това, че изпитваш неудовлетвореност от настоящата длъжност, не харесваш шефа си или екипа си, търсиш нови възможности за кариерно развитие и израстване, и стигайки до желанието ти за цялостна промяна в ежедневието и лайфстайла.

 

Каквито и да са причините в твоя случай, несъмнено трябва да се подготвиш много внимателно преди да направиш тази стъпка.

 

Солидната предварителна подготовка преди напускане на работа ще ти помогне да преминеш през целия процес доста по-гладко и спокойно, избягвайки финансови и други затруднения. И така, нека видим кои са едни от най-важните аспекти, които да вземеш предвид преди окончателното напускане на работа.

 

Как да се подготвиш финансово, преди да напуснеш работа?

 

План за действие

 

На първо място е нужно да имаш ясен план за действие. Или казано с други думи, трябва да знаеш какво точно ще правиш, след като подадеш молбата за напускане на работа.

 

Дали ще преминеш към друга фирма, ще започнеш работа като фрийлансър на свободна практика, ще положиш основите на собствен бизнес, ще си търсиш нова работа – важно е да имаш план.

 

Дори, добре е да имаш и план Б и В, защото не винаги нещата се получават, както планираме. Тези планове могат да включват временно започване на друга работа, преквалифициране или друго.

 

Финанси и спестявания

 

След това трябва да си сигурен, че финансовото ти положение е достатъчно добро, за да можеш да се издържаш без никакъв проблем по времето, когато ще си без работа и без заплата. Ако нямаш друга позиция, на която ще започнеш, вариантът да вземеш заем до заплата вече го няма. Без работа и без доходи, може да е трудно да получиш финансиранe.

 

Ето защо, трябва да се подготвиш с достатъчно спестявания, които да можеш да използваш при нужда.

 

Ако имаш възможност, би било хубаво също така поне 3 - 4 месеца преди да напуснеш работа да се ориентираш към максимално увеличаване на въпросните спестявания.

 

Това може да стане посредством спазване на финансова дисциплина и ограничаване на ненужните разходи - действия, които така или иначе ще ти се наложи да предприемеш след самото напускане на старото работно място.

 

Неплатени заеми

 

В никакъв случай не бива да оставяш неплатени заеми и задължения за периода, в който ще си без работа. Постарай се в рамките на оставащите месеци на настоящото ти работно място да изплатиш всички подобни задължения.

 

Това действие, освен че ще намали финансовото бреме върху теб по време на преходния период, също така ще ти донесе и още ползи и преимущества.

 

Колкото по-бързо изплатиш даден заем, толкова по-малко лихви и допълнителни такси ще ти се наложи да покриваш по него, което в крайна сметка означава повече оставащи средства в личния или семейния бюджет.

 

За да можеш да изготвиш по-прецизно своя бюджет за преходния период, трябва да си наясно какви средства ще получаваш през въпросния период.

 

Задължително провери дали имаш право на някакви обезщетения или помощи за безработица.

 

Ако това е така, е добре да проучиш механизма за изчисляване на въпросните обезщетения и факторите, които влияят върху по-високите или съответно по-ниските им нива.

 

Впоследствие, изчисли колко точно ще получаваш и прецени дали съответните средства, наред с твоите сегашни спестявания, ще ти бъдат достатъчни, за да преминеш през преходния период гладко и безпроблемно.

 

В случай, че не са достатъчни, ще трябва да останеш максимално време, за да си подсигуриш финансовата свобода.

 

Разширяване на уменията и квалификацията

 

Разбира се, преди да напуснеш работа е добра идея да направиш проучване какви умения търсят работодателите и съответно да поработиш в тази насока. По този начин, ще имаш по-голямо спокойствие, че ще си конкурентноспособен на пазара на труда.

 

Психологическа подготовка

 

Накрая, но не на последно място, подготви се психически за промяната. Напускането на работа, макар и планирано, може да бъде стресиращо и емоционално изтощително. Подготви се психологически за предстоящите промени и намери начини за справяне.

 

При всички положения, излизането от зоната на сигурността и комфорта не е лесно. Хубавото обаче е, че може да доведе до развитие и подобряване на живота ти във всеки един аспект.

 

Затова, не се страхувай, фокусирай се върху желанието си, планирай разумно и направи това, което вярваш, че ще бъде най-добре за теб и семейството ти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6024 |21.02.2024 Френски фирми в България страдат от липса на работници, внасят си от Франция . 0| 3690 |21.02.2024 Възможностите за бизнеса в дигиталното пространство . 10| 8138 |20.02.2024 България вече има терминал за прием на втечнен газ! . 2| 3471 |17.02.2024 Регионалният министър: На 20 февруари откриваме тунел "Железница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads