Реклама / Ads
0| 4372 |02.04.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Въпреки Шенген, ако сте с дете трябва да носите всички документи

.
На летището може да бъдете подложени на щателна проверка Източник: БГНЕС
Независимо от отпадането на граничния контрол след влизането ни в Шенген по въздух и море, родителите или възрастните, които пътуват с дете, трябва да са готови за полицейски проверки на случаен принцип.
 

Единственото, което ще се изисква занапред при пътуване по въздух и вода, би следвало да бъде само международният паспорт за деца до 14-годишна възраст. Тези, които са от 14 до 18 г., имат лична карта, която се приближава до личната карта на пълнолетните граждани.

 

Все още, обаче, при проверка може да бъдат поискани от родителите на малки деца пълен набор от документи. За това предупреди в интервю за БНР адвокат Йорданка Бекирска, медиатор и специалист по семейно право.

 

Въпреки че няма да има гранични проверки, ще се извършват полицейски такива, защото децата са рискови пътници и ще подлежат на допълнителни проверки на случаен принцип.

 

"Гранична проверка вече няма да има, но това не означава, че няма да има никаква проверка. Проверките на полицейските органи по летищата са така насочени, че видят ли деца, имат право незабавно да поискат документи на децата и на придружаващите ги възрастни", заяви адвокат Бекирска. Затова тя съветва пътуващите с деца да бъдат подготвени за евентуални проверки на случаен принцип.

 

"Да имат всички необходими документи! Акт за раждане, оригинал и копие от декларациите за съгласие – че другият родител е съгласен детето да може свободно да пътува."

 

Границата на България се разширява до територията на всички държави, които са част от Шенгенското пространство – така специалистът по семейно право онагледи промяната след частичното приемане на страната ни в Шенген. Личен документ и придружаващ родител или възрастен са достатъчни за напускане на територията на България в посока Шенгенското пространство, поясни Бекирска.

 

Ако има подадена информация за явен риск от "отвличане" на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и ако детето е в тази база данни, то няма да излети, уточни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2666 |01.04.2024 С над 2% поскъпва природният газ от днес . 0| 3956 |01.04.2024 ERP4 — ефективна, надеждна и бърза ERP система за всеки бизнес . 1| 6413 |29.03.2024 Брутният външен дълг на България към края на януари 2024 г. възлиза на 44,961 млрд. евро . 0| 4759 |30.03.2024 Какво да си купим от Кайсери и Аванос?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads