Реклама / Ads
16| 16086 |12.07.2017 ГЛАСЪТ

Фрогоко: Как дяволът чете евангелието. Йордан Цонев надяна маската на милеещ за държавата

.
Източник: БГНЕС
Странни, но обясними превъплащения наблюдават българските зрители по телевизиите. В главната роля обикновено са политици, депутати, министри. Днес видяхме един Йордан Цонев, който се опита да сложи маската на държавник, милеещ за бюджета. Обикновен номер за наивници, който обаче минава вече 27 години.
 

Цонев изнесе радостната новина ,че държавата не само не е загубила от фалита на КТБ, но е спечелила. И посочи цифра-105 милиона лева от лихви за предоставената от бюджета сума от 1.650 милиарда лева за изплащане на гарантираните депозити.

 

Усвоил стратегията на Гьобелс, който твърдеше, че една неистина повторена стотина пъти се превръща в истина, депутатът от ДПС обяви, че бюджетът, тоест данъкоплатците, не са били ощетени при този скандален фалит. За доказателство Цонев разби „неистината”, че всички 3.5 милиарда лева за фалита на КТБ са държавни пари.

 

Товеа не е нещо ново-казваш половин истина и половин лъжа и с суматохата и използвайки незнаието на хората, пробутваш този тюрлюгювеч. Да, вярно е,че въпросните 3.5 милиарда лева са платени на практика от събираните във Фонда за гарантиране на депозитите пари, отделяни от работещите у нас банки. Държавата даде 1.650 милиарда лева и постепенно си ги връща пак от тези вноски на банките във Фонда.

 

Но Цонев не каза и дума за това какво стана с активите на КТБ, къде отидоха големите и скъпи компании, в които банката държеше контролни пакети акции. Той не спомена и дума за това, че тези пари от бюджета-1.650 милиарда лева-можеше да бъдат инвестирани в инфраструктура, социални проекти и да подпомогнат икономическия ни ръст.

 

Вместо това-отидоха за изплащане на гарантираните депозити при смешната лихва под 3%. Вижте как се е движила банковата лихва за депозити от три години насам и ще разберете колко сме загубили.

 

Депутатът от ДПС не каза и още нещо много важно-властимащите предприемат от две години непрекъснати ходове в законодателството, с които дават все повече и повече права на банките да събират такси от обикновените вложители. Последното е обявеното намерение да се свали прага на разплащанията в брой до 1000 лева. Това на практика означава ,че ако искаш да си купиш телевизор, хладилник или някакъв по-скъп от въпросната сума предмер;т, освен цената, ще платиш и такса на банката.

 

Дали това няма за цел да купи мълчанието на българските банки, така нагло ограбени от схемата на #Кой? И защо браншовата структура на банките мълчи по въпроса? Ако сега, да не дава господ, стане нещо наистина сериозно с друга банка, пари няма да има, защото Фондът за гарантиране на депозитите е празен.

 

Толкова за желанието на Цонев да посочи фалитът на КТБ като „полезен за държавата”. С подобна наглост се отличават само хората, които знаят, че имат силен покровител и са на правия път. Така че Йордан Цонев говори „правилно”, само че за тези, които спечелиха от предизвикания от властимащите фалит на КТБ.

 

Георги Александров

  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7152 |09.07.2017 Жертва: Убиецът на Виола призна, че взима LSD и дяволът в него се пробужда . 0| 9628 |06.06.2017 Фрогоко: Кметълът Цонко Цонев мести Kavarna Rock Fest в село Могилово . 1| 4917 |05.06.2017 Йордан Божилов: С поемането на Председателството ставаме по-голяма мишена за атаки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads