Реклама / Ads
11| 30497 |06.08.2017 ГЛАСЪТ

„Мръсната поръчка”, която ще взриви любовния дует Пеевски-Цацаров. Модафинил

.
Вземи, пийни хапчето, че идват трудни времена...
Някой ден дори Пеевски и Цацаров ще осъзнаят смисъла на фразата: „Пълна зависимост или пълно пренебрежение? И двете – това е фактическа смърт на духа в тялото. Казала го е Хелън Уолш, която написа бестселъра „Кучка”. Тя има готова рецепта по какъв начин човек да избяга от кошмарите си.
 
Единият е чрез дрога и секс. Другият е по-лесен, благопристоен и кратък – бум и лека му пръст... Голяма свиня беше, но поне ни отърва от себе си...

Както казва Кафка: „Клетката тръгна за птици”. Най-точно го е превел Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик в Москва. „Прочетете внимателно - това e потенциално най-важната новина за годината за БГ. Ще има последствия за всички участници в аферата КТБ. Пеевски ще пропее/всеки/, Цветан Василев също - да му мислят Цацаров, Доган и разбира се .... Борисов. Орешарски тоже.

 

Законът "Магнитски" дава възможност на американското правителство да налага санкции на всички правителства и на всеки, които преследват хора, които дават сведения за корупция и заради това са преследвани”.

 

Докато Цацаров, Пеевски и Борисов обмислят на кого да звънят да се жалват от „нахалния” Цветан Василев - дето им развали ваканцията, съня и май застраши скатаните им пари в чужди банки, - на кого да плащат за експерсна помийна кампания, за ултраекспресни социологически изследвания колко е нараснало доверието в Борисов, прокуратурата и институциите въобще, решихме да им опресним паметта. Малко модафинил за активиране на мозъчната дейност...

 

Висш магистрат, един от кръга на главния прокурор, споделил пред своя роднина: Толкова „мокри поръчки” сме изпълнили през последните години, че не знам можем ли да платим такива грехове...”.

 

Аз мисля, че може – съдът и затворът са един нелош начин на разплащане.

 

Първи стъпки към „мократа поръчка”

 

Май 2014 г. Сотир Цацаров заявява, че разследването по сигнала на „Протестна мрежа” за Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, се бави заради „затруднено сътрудничество на прокуратурата с БНБ и НАП. Проверката тръгва презни и на 11-ти прокуратурата съобщава чрез медиите, че част от ръководството на КТБ е привикано на разпит в СДВР. Напрежението ескалира на 13 юни - прокурори, следователи и униформени полицаи буквално нахлуват в сградата на бул. „Цар Борис III“ 159, където е офисът на „Бромак“ - фирмата на Цветан Василев, чрез която той е мажоритарен собственик на КТБ.


На 18 юни прокуратурата повдигна обвинения срещу Цветан Гунев, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“. Два дни по-късно започна паническото теглене на суми от КТБ и БНБ я постави под специален надзор.

Мълчи и тогавашният шеф на Столичната следствена служба Пепи Еврото. Цветан Василев пък дори не получава препис от сигнала, за да се запознае със съдържанието му. "Случайно" датата и часът, за които е призовано на разпит ръководството на КТБ, съвпадат с датата и часа на предварително обявеното общо събрание на банката - 11 юни.

 

Междувременно тегленията от банката намаляват. Таова очеидно не се харесва на поръчителите и деня на общото събрание на КТБ bTV съобщава, че по информация на прокуратурата членовете на управителния съвет на КТБ са дали показания във връзка със сигнала на "Протестна мрежа".

 

Часове по-късно е пусната и новината за задържането на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, обвинени, че подготвят убийството на Пеевски. Зад тях стоял Василев...


Ден по-късно - на 12 юни главният прокурор Сотир Цацаров пояснява пред медиите, че разпитаните в Столичната следствена служба лица са общо 12 и сред тях освен цялото ръководство на банката са и някои от охранителите.

 

Мениджърите на кредитната институция реагират с две официални съобщения, в които заявяват, че са предоставили исканите от прокуратурата сведения и са отговорили на поставените от прокурорите въпроси, но че разпитаните лица са двойно по-малко и те изобщо не са разбрали дали зададените им въпроси имат нещо общо със сигнала на "Протестна мрежа". Изявлението на Цацаров обаче върши работа: тегленията за деня скачат и надхвърлят 26 млн. лева. Но въпреки обезпокоителното струпване на "случайности" КТБ приключва един от най-сериозните си проекти - финализирана е сделката за покупката на "Креди Агрикол - България", по-късно преименувана на ТБ "Виктория".

 

На следващия ден - на 13 юни следва нов удар.

Неясно и досега по чие нареждане БНР съобщава, че разследват като поръчител на убийството самия Цветан Василев. А екипи на полицията и прокуратурата претърсват офиси на КТБ. "Случайната" грешка на националното радио е коригирана частично от прокуратурата едва в късния следобед - потвърдено е, че са извършени множество следствени действия в рамките на образувано досъдебно производство. Но претърсените офиси не били на банката, а на „някакви”19 търговски дружества по официалните адреси на регистрацията им. Ефектът е злокобно изчислен, защото въпросните адреси са в сградата на КТБ. Часове наред медиите не констатират и не огласяват тази „малка, но съществена подробност”.

 

Тегленията скачат до близо 70 млн. лева. Междувременно при разглеждането на мярката за неотклонение на предполагаемите убийци на Пеевски - Христов, Върбанов и Методиев, съдът не установява нито едно доказателство за подготовка на убийство. И понеже липсват дори данни, че тримата са се познавали помежду си, освобождават ги незабавно, без да им определят мерки за неотклонение. Цацаров е принуден да признае гафа на прокуратурата. Ефектът обаче е постигнат...

 

В следващите два почивни дни се мултиплицира информацията, че обиските и проверките се правят в банката и са във връзка с разследването за подготовка за убийство. Пеевските медии са острието на злостната кампания.

 

Понеже кьорфишекът за посегателство срещу Пеевски започва бързо да изветрява, ударът продължава на качествено ново равнище - разпространена е информация, че Цветан Василев не може да се разплати с вложителите, защото е източил банката и е избягал в чужбина.

 

в понеделник, 15 юни медиите съобщават за получена от разследващите неофициална информация, че предстои разпитът на Василев

Информацията е манипулирана така, че всеки да си помисли, че той ще бъде разпитван за източване на КТБ. С това темата за убийството на Пеевски става безинтересна и е загърбена. На дневен ред идва същинската атака и тя вече е чисто финансова. Целта е да се срине доверието в платежоспособността на банката и тя да стигне до ликвидна криза. Тегленията в този ден надхвърлят 106 млн. лева.

 

На 16 юни започва масирано обезкръвяване на банката,

без да има дори най-малкото потвърждение от коя да е държавна институция, че има проблем с финансовото състояние на КТБ. Но никой не казва официално и обратното.

Ръководството на банката реагира светкавично с писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера, шефа на Комисията по финансов надзор и до Асоциацията на банките в България. Отделно писмо е изпратено до управителя на БНБ Иван Искров, в което се иска намесата на Централната банка съгласно надзорните й правомощия по Закона за кредитните институции. Конкретно е поискано БНБ да се намеси и да предприеме мерки за осигуряване на стабилността на банковата система.

 

На 17 юни в централата на КТБ пристига представител на управление "Банков надзор"

 

Централната банка разпространява на пръв поглед успокояващо изявление. В него се казва, че БНБ следи внимателно и отблизо целия банков сектор и разполага с подробни, актуални данни за цялата банкова система. Те потвърждават категорично, че тя – в това число и КТБ - е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. Отправен е призив към всички обществено-политически и медийни фактори за отговорно публично говорене и да се въздържат от непремерени внушения.

 

Банковата асоциация пък излиза с официално изявление, че ставащото е продиктувано от политически и икономически интереси, че представлява публичен опит банковите институции необосновано да бъдат замесени в ситуации, несвързани с тяхната дейност.

 

След цитираните две изявления тегленията на пари спират, много от клиентите анулират подадените заявки за бъдещи тегления в брой. Но банката се е разделила с още 131 млн. лв. от депозитите в нея.

 

Атаките през определени медии продължават с пълна сила. Излизат бомбастични рекапитулации - че още преди три години банката е раздала над 1 млрд. лв. кредити на лица и фирми, свързани с Цветан Василев. Това надхвърля повече от десетократно разрешеното от БНБ подобно кредитиране. Отново удобно е пропуснат фактът, че КТБ няма проблем с обслужването на кредитите, а също, че състоянието им коректно е описвано в годишните отчети. Авторите на погрома явно предусещат, че вложителите няма да се притеснят достатъчно от обстоятелството, че Василев може да е кредитирал "свои" хора. Затова следва нов удар.

 

На 18 юни до всички медии е изпратено анонимно писмо от лице, представящо се за служител на БНБ

 

Новината този път е за разследване срещу подуправителя на Централната банка и шеф на "Банков надзор" Цветан Гунев. Писмото е прочетено дословно по БНР и прокуратурата излиза с официално съобщение "във връзка с обществения интерес". Но не към информацията за Гунев, а към тази за убийството(!), на която във форумите вече се смеят. Държавното обвинение потвърждава за разследване срещу Цветан Гунев, но... неофициално. Официалното потвърждение идва от БНБ. У публиката остава впечатлението за съгласувана подялба на ролите. Тегленията този ден са в размер на близо 122 млн. лв., а на следващия ден - 19 юни, надхвърлят 126 млн. лева.

Очевидно планът за погрома е дългосрочен и заговорниците ще продължат да активират все повече инструменти за насаждане на паника.

 

На 20 юни ръководството на КТБ решава да поиска защита от БНБ

 

чрез радикалната стъпка на особения надзор. Същия ден тегленията скачат на повече от 185 млн. лева. Анализът показва, че именно анонимката за разследването срещу Гунев е отприщила 2/3 от тегленията, чиято обща сума надхвърля 872 млн. лева. В съобщението на БНБ се споменава за желание на миноритарния акционер ВТБ да окаже ликвидна подкрепа. Но не се и споменава, че тя е отказана на председателя на управителния съвет на КТБ Орлин Русев. Ден по-късно - на 21 юни, другият голям миноритарен акционер - Оманският фонд, също обявява намерения да подкрепи КТБ и отправя искане за среща с ръководството на Централната банка.  Към тази дата обаче всичко изглежда решено. Следва истинско издевателтво над представителите на Оманския фонд, които безрезултатно чакат някой да ги приеме... И всички "оздравителни" действия след поставянето на банката под особен надзор бяха насочени към разгром на банката. Много вероятно е Оманския фонд, който е завел дело в САЩ да докаже тъкмо това.

 

Трагичната роля да представи заговора като нещо друго се възлага на гуверньора на БНБ Иван Искров. На пресконференцията, която даде ръководството на БНБ часове след поставянето на КТБ под особен надзор, той увери, че тя не е фалирала и вложителите й нямат основания да се притесняват, трябва да са спокойни и да не си теглят парите. Медиите бяха призовани за сдържаност, за да не "бутаме къщата, без да има необходимост". Всъщност в думите на Искров вече имаше много лъжа и това личеше дори само от признанието му, че анонимката за разследването срещу Гунев си е свършила работата. Искров обеща, че ще води разговори с акционерите, в резултат на които банката ще бъде разконсервирана и вложителите ще могат да си изтеглят депозитите. Но не го направи. Подметна и за инвеститорски интерес, с който не трябвало обаче да се спекулира. Каза, че първата работа на квесторите ще е да изчислят каква държавна подкрепа е необходима, но нито настоя за такава, нито предложи временното одържавяване на КТБ като спасителен вариант. Не се осъществи основната и единствена идея на БНБ, в която имаше някаква конкретика - "да се намали капиталът на КТБ и вече като по-чист, саниран обект да се водят разговори с потенциални купувачи". Междувременно премиерът Бойко Борисов, който няколко дни по-рано раздуха паника, обявявайки, че има опасност за цялата банкова система, обърна лопатата и подкрепи усилията на Централната банка да внесе спокойствие в нея. А в тона му прозвуча закана виновните за тази ситуация да понесат пълната си отговорност. Но нищо подобно до ден днешен не се случва. А абсурдът е пълен - виновните пишат закони за спасяване и издирване на активите на КТБ, която безнаказано съсипаха.

 

Фалитът е осъществен. Банката е разбита, Цветан Василев прогонен (по сценарий е трябвало да бъде задържан чрез шумен арест). Хероите от сценария „мокра поръчка” отдъхват за малко, след което се заемат с втория етап на плана: заграбване на активите на КТБ. Този план се изпълнява и в този момент по чисто криминален начин пред очите на прокуратура, МВР, ДАНС, НАП и куп още държавни институции.

Само че „клетката тръгна за птици”... Запомнете тази мисъл.

 

Екип на Фрог нюз

(Ползвани са публикации и от други медии, най-вече от „Банкер”)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 56481 |28.01.2013 Московската агентура, която предаде България на болшевишките орки . 113| 20242 |19.08.2011 Символът и медузата, на която устата е и анус . 72| 8657 |17.01.2009 Президентът открехна завеса, която криеше провалите на елита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads