Реклама / Ads
15| 16991 |01.02.2024 ГЛАСЪТ

Обществото пита: Шефове, които прикриват корупцията или медици, които я разкриват очернят името на болница "Лозенец"? Защо НС мълчи?

.
Засменият до уши шеф на "Лозенец" Христо Стоянов се вижда зад вицето Йотова и президента Радев. Най-отпред е президентшата...
Пореден кален водопад от лъжи излива в столична медия зам.-шефът на УМБАЛ „Лозенец“, известна повече като „Правителствена“ болница д-р Светлин Сталянов. По повод гръмналия скандал с източване на здравната каса по пътека 20 в Отделението по съдова хирургия той за пореден път – след подобна съмнителна изява по Нова телевизия – се опитва да прикрие корупция и да обвини доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, че очерня името на лечебното заведение.
 

Всъщност д-р Хазърбасанов в сигнал изнася данни за източване от Здравната каса на над 300 000 лева чрез описани дейности, които не са извършени на пациенти. По сигнала е извършена проверка от НЗОК, която констатира, че изнесените факти са вярни и санкционира ръководството на „Правителствена“ да върне около 350 000 лева, незаконно получени. Не било престъпление, а допуснати грешки, шикалкави зам.-директорът Сталянов пред въпросната медия.

 

Но Сталянов не спира. Той твърди, че били разпитвани пациенти, които заявили колко са доволни и щастливи и че всички процедури са им били направени. Това е брутална манипулация, защото никой болен не би могъл да знае детайлите по въпросния казус. Цинично е ръководството да използва болни, които да дават оценки на неща, които не са в тяхната компетенция.






Става дума за системно отчитане на клинична пътека №20, при което интервенция в действителност не е извършена. Документално дейността е описана като балонна дилатация, без да има съответна индикация за това, без да има извършена ангиография, без използване на перкутанен достъп, без използване на водач, без да се спазват изискванията на клиничната пътека, без да се спазват принципите на добра медицинска практика. На записаните и документирани образни изследвания във всички случаи е извършена рентгенография на балон, поставен извън тялото на пациента. При разглеждане на записаните образни изследвания лесно може да се установи извършеното систематичното нарушение.

 

Представен е списък на 58 пациенти от месеците юни, юли, август и септември, които са „минати“ по тази схема. Тези поне са били при нас, а не като онези в скандала дето го разкри Бенатова преди две години, които дори не са постъпвали в болницата… Това бил коментарът на един от шефовете на болницата, когато доц. Хазърбасанов предупредил на един от директорския съвет, какво се случва и че това трябва да бъде спряно.

 

Медици от УМБАЛ „Лозенец“ съобщиха за Фрог нюз, че миналото лято е авторитетна лекарка кардиолог е била отстранена, защото се е опитвала да се бори с корупцията и фалшивите документи, чрез които се източват пари от Здравната каса, т.е. от българските граждани.





Отделението по съдова хирургия е затънало в такива практики и те се стимулират по всякакъв начин от ръководството, категорични са медици. Според тях ако се извърши проверка от прокуратурата и медицински контролни органи може да се открият злоупотреби за над 2 милиона лева само от 2023 г.

 

Сталянов продължава с манипулациите, като заявява: В Отделението по съдова хирургия има нарушения, но се работи. Това е изумително. Дали хора от въпросната медия и самият Сталянов биха се подложили на „услугите“ на това отделение, след което да узнаят, че нужното лечение не им е приложено пълноценно, но е описано документално и срещу това са изтеглени 4-5 хиляди лева по здравната пътека?

 

Д-р Сталянов изрича груби неистини и за медиците от Клиниката по кардиология, които в момента са в болнични. Не били представили болнични, твърди той, но ние се свързахме с тях и се оказва, че болничните са представени по надлежния ред.





Ръководството на УМБАЛ „Лозенец“ премълчава също, защо в спешен порядък е назначило нов шеф на Клиниката по кардиология, след като доц. Хазърбасанов не е уволнен, както самите шефове твърдят. Не казват също, че новоназначеният проф. Николай Димитров през 2022 г. като началник на специализираната кардиоболница „Св. Екатерина“ е „допринесъл“ за 1 милион лева загуби само за два месеца управление. Не казват и това, че Димитров вече е бил известно време на шефски пост в „Правителствена“ и е освободен за лоши резултати съмнения за лоши практики и заради групови протести на лекари срещу него.

 

Това ли сегашното ръководство нарича добро управление?

 

Заради безобразията на ръководството в момента Клиниката по кардиология работи много под възможностите си. В нея са настанени едва десетина болни, не е осигурен графикът на дежурствата.

 

Шефовете се опитват по всякакъв начин да запазят властовите си позиции. Хвалят се, че зад тях са хора от Президентството, защото са назначени по време на служебното правителство на президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев.

 

Невероятно е как институциите, в това число Парламентарната комисия по здравеопазване, наблюдават безучастно хаоса в болница „Лозенец“ и очакват скандалите да стихнат от самосебе си или чрез отстраняването на доц. Хазърбасанов и целият му екип. За да продължат порочните практики за източване на Здравната каса, а чиновничетата в бели престилки да си осигурават щедри заплати на гърба на измамени болни?






Председател на комисията в НС е проф. Костадин Ангелов, а негови заместници са: доц. Александър Симитчиев, Васил  Пандов, д-р Джевдет Чакъров и д-р Лъчезар Иванов. Те и техните колеги ще оставят ли в публичното пространство да се тиражират долнопробни лъжи и да се прикрива корупция в една от университетските болници? Да се преследват медици, които искат да упражняват почтено своята професия и са против непозволени и дълбоко неморални схеми и практики?

 

Учудващо е, че се налага журналисти да звънят на членове на парламентарната здравна комисия, на здравен министър, в Здравната каса и пр., за да питат какво се случва за пореден път в болница "Лозенец" и да получават отговори от сорта на "ще видим", "ще назначим проверка", "трябва да се анализира"... Сигналите са отпреди месеци, десетки доказани медици са на път да напуснат, безобразията набират скорост като лавина, корупцията е на път да ликвидира съпротивата срещу нея... Това ли могат българските институции? Къде ще се лекуват те и техните близки, когато корумпетата в бели престилки удържат мръсна победа?

 

Огнян Стефанов

 

ВАЖНО: Очаквайте зашеметяващи видеа с ВИП-персони и чинопреклонното ръководство на болница "Лозенец".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 15887 |30.01.2024 Манол Глишев: Патриотизъм или патридиотизъм? . 28| 14690 |27.01.2024 Днес почитаме жертвите на Холокоста, но искрени ли сме? Защо за някои още важи: Евреите са виновни за всичко? . 51| 22165 |25.01.2024 Копейки вместо мозък: Вазов и Холокоста като бухалки срещу фактите и истината . 46| 15367 |23.01.2024 Разбити сърца: Масово самоубийство на родни путинисти заради кремълския Чичо Джим? Амин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads