Реклама / Ads
7| 21779 |21.07.2017 ГЛАСЪТ

Обвиненията срещу КТБ - 20 пъти повече от Нюрнбергския процес

.
Хубава двойка. И умна. Източник: БГНЕС
Имаме новина: Обвинителният акт на прокуратурата за КТБ вече е в съда. Най-после! След три години медийно-артилерийска подготовка, манипулации, внушения, интервюта на прокурори, закани и посочване на виновните с твърдения за неоспорима вина и доказателства – вече гледаме към съда.
 
Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев и още 17 души - служители на банката и бивши кадри на "Банков надзор" на БНБ. От прокуратурата подчертават, че обвинението във всички негови копия е в обем от над 210 000 страници. Били разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. Цял ТИР с папки, в които съдиите ще трябва да се заровят.

Съществува вариант обаче след някой месец „ТИР-а на прокуратурата” да бъде върнат за доразследване, уточнения и поправки на абсурди, каквито по традиция изобилстват в такива дела. Трудна работа.

От прокуратурата разпространиха и "резюме" на обвинението в обем от 155 страници със заглавие "Общ поглед върху модела КТБ". В заглавието е и първата грешка на обвинението, защото погледът не е общ, а конкретен и то на прокуратурата. Значи субективен до доказване на обратното.  Който си е направил труда да прочете написаното няма как да не е разбрал нещо много важно и тъжно: обвинението е на обидно ниско ниво.

 

Веднага щом главният прокурор Сотир Цацаров се похвали с обвинението, започна някакъв странен панаирджийски театър, подобен на уличните от Средновековието.

 

Целта някога е била с преувеличени до абсурдност показни средства да се преразкажат актуални истории от живота на двореца, армията, елита и чат-пат от простолюдието. Смешните реплики и високото говорене трябвало да подчертаят важността на показваното. Приликите на родната прокуратура с подобна пътуваща трупа обаче не свършват до тук. Търсят се язвителни реплики и дори неприлични жестове, за да бъдат осмяни и унизени отрицателните герои. За шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев такива са обвиняемите по делото „КТБ”. Желанието му обаче се е оказало по-голямо от възможностите и на практика станахме свидетели на гротеска. Както казва великата Лили Иванова: „Много хора тръгват към сцената без да се погледнат в огледалото и да си дадат сметка докъде им стигат силите”.

 

Съдете сами. На специална пресконференция Гешев заяви: „Делото за КТБ е толкова сложно – все едно да сравниш операция на апендицит с присаждане на глава и да кацнеш с дизелов двигател на луната. Смятам, че ние кацнахме на Луната”.

 

Милият нашенски Нийл Армстронг... Засилил се и скочил на Луната. Ако се огледа обаче, ще открие на двайсетина метра от себе си малка дървена постройка. Нужник или курник - все едно, защото действието се развива в двор в покрайнините на Перник. А ръката гешева – в контакта...

 

Друг цитат: „Бисер Лазов, който е бил „дясна ръка” на Цветан Василев е само свидетел по делото, а не обвиняем, защото не е осъзнавал, че извършва престъпление.


Гешов или никога не е виждал и чувал Лазов, или е тежко болен. Пълнолетният Лазов, който бил „дясна ръка” не осъзнавал какво върши? Айде, бе. Въртял далавери зад гърба на началника, прибирал милиони, фалшифицирал документи, но през цялото време „не осъзнавал”. В безсъзнание ли е бил? Дебил ли е?  Адвокатите на подсъдимите ще се възползват от тази вдигната топка със сигурност.

 

Още по-симптоматична е друга мисъл на Гешев: „Делян Пеевски не е обвиняем по делото „КТБ”, защото в хода на разследването не са установени данни за извършени престъпления от него. Няма му името, както няма името на Путин и Обама”.

 

Пеевски, Путин и Обама в едно изречение. Това никой не го е правил! Обама още ли е президент? На Луната новините май закъсняват.

 

За умопомрачителните изчисления на Гешев каква била банката през 2011 г, какво щяло да стане през 2016 г. с нея няма да отварям дума. Въпросът е от експертизата на бог Асклепий...


На 4-ти километър докторите вече ползвали записи от пресконференцията на Гешев и говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова за лечебна терапия. Майтапя се. Не се шегува обаче Норман Казънс – човекът, станал известен с това, че разсмял смъртта. Той твърди в своята книга, че 10 минути смях действат като анестезия. А вие се чудите какво се крие в думите на Гешев – упойка се крие. Гешев Упойката.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров знае кой е и колко може Гешев. Знае и неща, за които Гешев дори не подозира и които ще му бъдат сервирани, когато му дойде времето. Сега Гешев е нужен такъв, какъвто е. Един ден обаче Шиши ще те зачеркне в тефтерчето като знаещ нелицеприятни неща и ще дойде тъгата. В най-добрият случай.

 

Да не забравяме обаче реалността.

 

Недоверието в прокуратурата е 94%, а доверието – 6 на сто. (В САЩ на прокуратурата вярват 78% от американците, в Германия – 82%, в Швеция 86% и т.н.) Двама от десет българи смятат, че държавното обвинение се справя със задълженията си. Някъде на това му казват срив. Според Цацаров и управляващите обаче е „успешни реформи”.

 

Цацаров разчита на делото „КТБ”, за да си лъсне имиджа и да остане в историята. Второто е гарантирано, освен това се знае с какво... С хора до себе си като Гешев – какво да е.

 

Хората не вярват на институциите. И ако Цацаров се надява, че с подобно обвинение ще добави поне мъничко към доверието – ще остане разочарован. Никой не е чак толкова тъп. Рано или късно прикриваните неща ще предизвикат първо въпроси, след това остри реакции и накрая протести. Защото всяко търпение има край – дори българското.

 

Кой не знае, че Делян Пеевски до лятото на 2014 г. е бил в добри отношения със собственика на банката Цветан Василев. Ползвал е кредити за стотици милиони. След удара срещу КТБ постави рекорд по цесии, които уж не трябваше да бъдат разрешени, според изявленията на Борисов. Прехвърли задълженията си другаде, след което се захвана с разграбване на активи на КТБ. По криминален начин – друг едва ли му е известен.

 

Помним и призивите на медиите му към вложителите в КТБ да си теглят парите, защото банката имала проблеми с прокуратурата, МВР и пр. Обвинението три години се прави на глухо и сляпо за тези и много други изродщини, но в съда нещата ще лъснат. Най-малкото защото в залата ще има наблюдатели и експерти от Брюксел, САЩ, Германия и Великобритания.

 

Българското общество отдавна е наясно с ролята на Пеевски и мафиотският кръг Кой в разсипването на КТБ. Само магистратите на Луната или падналите от Марс не са разбрали.  Казват, че така им е нареено. От Берлин, Александерплац, пардон – Бояна. В България всички слухове накрая се оказат истина...

 

Прокурорският екип в Нюрнбергския процес.

 

Слушайки хвалбите на прокуратурата за грандиозния обвинителен акт се сетих за Нюрнбергския процес. Сравнението е малко необичайно, но показва интересни неща. Наричан е „Съдът на историята”. Провежда се в германския град Нюрнберг след края на Втората световна война. Подсъдими са водещи представители на нацизма – 24 високопоставени личности от Третия рай. Обвинени са в престъпления срещу човечеството, геноцид и причиняване смъртта на над 60 млн души. Обвиненията са по 24 съдебни дела и са събрани в 42 тома, общо 18 000 страници. По време на процеса са се състояли 403 открити съдебни заседания. Обвинението в Нюрнбергския процес е разпитало 116 свидетели. По делото „КТБ” те са 400...

 

Иво Сиромахов от "Шоуто на Слави" обаче откри най-съществената разлика между двете дела. В Нюрнберг обвиняемите все пак са осъдени, а по делото "КТБ" това едва ли ще стане. Откъде знае - нямам понятие. Но е много убедителен.

 

Има неща, които важат за всички процеси. На първо място духът на закона и защитата на обществения интерес. От умишленото фалиране на КТБ пострадаха не само вложители, но и всички граждани. Прокуратура обаче дори не ги споменава. И рови за виновни единствено в банката, разчитайки на свидетелски показания на групичка служители срещу техни колеги. Огромният обем от материали и е нужен, за да оправдае липсата на истински доказателствен материал. Странните изяви на прокурора Гешев пък вероятно трябва да стреснат не само обвиняемите, но и публиката: Ние диктуваме дневния ред! Това, че не сте в затвора не е ваша заслуга, а наш пропуск, -както е казал Дзержински. Символ верую на сегашното българско държавно обвинение.

 

В съда ще бъде дума срещу дума: твърденията на заплашените свидетели, сключили сделка, за да избегнат обвиненията и твърденията на подсъдимите. Решаваща роля ще изиграят доказателствата на двете страни.

 

Може някои да не знаят, но прокуратурата е задължена по закон да събира доказателства и да разпитва свидетели както с цел да докаже вина, така и в полза на обвинения. Познайте дали това е спазено...  

 

И нещо интересно на вниманието на г-н Цацаров и г-н Гешев.

 

Георги Зяпков, ръководител управление „Кредитиране” коментира обвинителния акт по следния начин: В обвинителния акт са посочени липсващи 2,7 млрд лева. Странно. 900 млн от тях са погасени преди 20.06.2014 г. Което означава, че дългът по кредитите е 1,8 млрд. Освен това са „изпуснати” кредитите за Сръбската фарбика за стъкло в Парачин, заводът за стъкло „Рубин” в Плевен, Петрол, Нуртс, Виваком, Гипс, Техномаркет, зала „Универсиада”, ИПК „Родина”, Печатницата на Пеевски, хотели и пр. – почти всички абсолютно стойностни активи. Тези основни активи не се разследват, защото са откраднати или са набелязани за открадване.

 

Разбира се, за Цацаров и Гешев Зяпков е някакъв си подсъдим, престъпник направо, който извърта нещата. Само че всеки, завършил поне четвърти клас, знае, че Зяпков е прав. Ще го научи и прокуратурата в процеса на своя дълъг и мъчителен провал.  

 

В съдебна зала ще стане кристално ясно и още нещо: Делото срещу КТБ е политическо. Политическо е било решението за нейния разгром, политически съображения тегнат върху действията на обвинението през тези три години. Докаже ли се това в съда – обръща се не просто палачинката, а се сгромолясва статуквото, задкулисието лъсва, а обвинителите и обвинените си разменят местата.

 

Очакват ни интересни събития. Може да се окажат дори исторически...

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 17955 |25.06.2017 ГЕРБ срещу корупцията? И д-р Менгеле е срещу насилието... . 15| 19321 |17.05.2017 Гражданите и статуквото – Давид срещу Голиат . 0| 14146 |29.10.2016 К. Калпакчиев: Прокуратурата не може да се бори срещу високата корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads