Реклама / Ads
13| 23313 |18.07.2017 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов: КТБ е управлявана модерно, съдът ще разкрие това

.
Кольо Парамов
КТБ е ударена умишлено. Тя е работила с практики както всички останали банки. Дори е направила много в инвестиционен план спрямо предприятия, които след това са носели печалби. 30-40 души от елита са били заинтересовани да я унищожат.
 
Смешно е да се твърди, че банката е била пирамида. Цветан Василев е използвал уникални и модерни методи за управление на банката, смята финансовия експерт Кольо Парамов, бивш Главен ревизор на БНБ.

 

 

- Г-н Парамов в най-скоро време ще стартира съда по делото за КТБ. Какво очаквате да се случи?

- Тези 36-38 месеца, които минаха от началото на изкуствения фалит на КТБ, са едни много сериозни времеви падения на новата българска държава. Това стана съвсем очевидно след публикуването на двете тайни стенограми от срещите при Президента.

 

Всички участници са пред сериозна дилема, как най-добре да трансформират оценката си за своето участие, за да могат един ден в бъдещето да нямат никакви зависимости от КТБ. Аз съм напълно съгласен с Цветан Василев (собственика на КТБ), че „Страх ги тресе участниците в срещите при президента за КТБ.” И от този страх някои от агитаторите на фалита изпадат в делириум и започват да говорят уникални глупости. Например като „теолога-финансист“ Йордан Цонев. Да заявиш сега като екс председател на бюджетната комисия, че фалита на КТБ осигурил на държавата 105 млн. лв. печалба е въпиюща глупост! Изказана от председателя на бюджетната комисия тя доказва, че през лятото на 2014 г. държавата е управлявана от тотално нехайни и неграмотни хора. Хора увлечени от една първична зависимост, от една съвършена наглост. Да ликвидираш с ясна и категорична мисъл една система, функционираща при взаимно-свързан финансово-стопански цикъл, касаещ 20000 работни места – наистина е лудост. Лудост или игра на шепа остарели или оглупели деца, които си играят с банките на някаква лотария. В този порядък смело можем да отчетем, че прехода ни е насочен в последната си фаза – търсене на справедливост. Според мен делото „КТБ” е началото на края на една огромна лъжа на българската политическа класа – тази на безпринципната безотговорност.

 

- Как оценявате прогнозата на мажоритарния собственик на КТБ – Цветан Василев, че държавата ще бъде осъдена заради грубото й бездействие?

- Споделям неговото мнение и съм предупреждавал за това още от ноември 2014. Банката не трябваше да се фалира. Това бе една наистина съдържателна лудост на управителното тяло на БНБ и на още 30-40 човека. Аз донякъде разделям проблема на две. Първо трябва ни повод за реална оценка на възможността за друг тип анализ на взаимно-свързаната покварена политическа класа. Трябва ни повод за режимната й ликвидация.

 

През ноември 2017 повода ще бъде налице. Плевнелиев защо се страхува? Защото знае, че разкриването на стенограмите и стартирането на делото за КТБ ще отвори много очи! И второ – загубите, които се очертават няма повече да позволят новите политици да останат недосегаеми. Досега компромиса бе главно разменно средство за обогатяване на червени, сини, пембени и тем подобни вулгарни типове.

 

Компромиса бе средство за баланс на интереса, но това време свършва. Идва времето на голямата истина. И тя ще бъде поискана от улицата. Когато улицата разбере голямата истина за КТБ резултатът няма да закъснее. Тогава и незнаещите ще разберат, че банката на Василев е работила силно, за да могат да работят успешно и инвестиционните му проекти. А те всички до един са били подредени хронологично точно, заработвайки висока норма на печалба. С изключение на медийните схеми. Ако медийните проекти не бяха влезнали във виадукта на Бареков за легитимиране на власт, успехът им бе неминуем. Всъщност това бе началото на голямото невъзприемане.

 

Да се годори и до днес, че КТБ е било пирамида е пълна фантасмагория. Не може КТБ да се оценява като пирамида, защото няма нито един от белезите на такава. Още повече, че инвестиционния ресурс е строго насочван и ясно проследяем във всички периоди.

 

- Какво ви дава основание да вярвате, че ще има голяма промяна вследствие на КТБ?

- Логиката! Желязната логика ми дава надежда, че КТБ се превръща в разколния камък на променена България. И обратно, абсурдно е Запада да ни приеме по стария стил. Временно Да – но за бъдеще абсурд. Не може покварата, лъжата и кражбата да бъдат признания за някакъв успех. Няма такъв случай! Временно да, но за постоянно не!

 

Оказва се, че Цветан Василев е създал уникално действащ механизъм на икономически субект, истинска инвестиционна активност и педантична последователност. Субектът е работил така, както е било разрешено в държавата. В другите банки са действали също така и КТБ не е изключение! Защо тогава фалират само КТБ, а другите ги подпомагат? Значи има друг интерес! Развитието на КТБ, стилът и метода на агресивен икономически хъс уплаши гаулайтерите, те се събраха, подготвиха пожара и подпалиха огъня в банката.

 

Но забележете, огъня изгаря и тях – организаторите на пожара. И тук вече трябва да разсъдим доста трезво, държавнически, с хладен ум. Докъде може да стигне пожара в държавата в следствие на КТБ? И кой, как и колко ще понесе отговорността за разгарянето на пожара в КТБ?

 

Убеден съм че младите български политици трябва да елиминират договорките. Който е съучастник в проблема по фалита на КТБ - на ешафода на историята. Иначе се превръщаме от Европейска държава в някакъв санджак с 5-6 дерибея. Връщаме се с 200 години назад. После пак трябва да търсим Левски, Ботев, Караджата и много, много други!

 

- Вие имате един доста различен поглед към фалита на КТБ. Даже бяхте първи в България които още през юли 2014 заявихте, че е „Аферата КТБ“?

- Аферата КТБ се превръща вече в съдебна сага. Тя е истинският бумеранг за настоящата българска политическа класа. Получава се уникален парадокс. На съдебния процес ще станат ясни толкова много арогантни ситуации касаещи БНБ.

 

Когато започнат сравнителните анализи на одитните доклади, практиката, работата на счетоводството, разпита на новия и стария шеф на Банковия надзор, ще станем свидетели на явната и гадната истина. Ще станем свидетели на лицевата пародия, която „върхът“ на държавата е разрешил да се случи.

 

Вижте, когато се дава оценка за функционирането на дадена банка, трябва много, много да се внимава. Трябва огромна точност, това е икономическа хирургия. Затова американският и английският банков контрол е троен. А ние тук назначаваме тотални аматьори във финансовото разузнаване и искаме резултат. Назначаваме една девойка или млада жена с искри в очите и искаме да знаем как са разпределени 80-90 млрд. лв., тоест всичките пари във всичките банки. Оставяме настрана оценката за паричното равновесие, каква е пропорцията налични пари в банките – БВП, условията на валутния борд и още 10-15 фундаментални фактора, които влияят върху стабилността.

 

Идва обаче един Цветан Василев и им събира погледа на всички. Прилага друга методика, координира и изучава най-модерния световен опит. Той прилага у нас неприложими до сега прийоми и икономически стил, които възпламеняват всички. Резултатът – вместо да го изучават в детайли, действат по принципа на стадото – ликвидират го!

 

Разгледайте функциониращата система в КТБ. Как действува тя в една малка държава. Изхвърлете някой уродливи прийома характерни за прехода и приложете целият стил върху цяла България. Резултатът като мащаб ще бъде уникален. Но дерибеите на БНБ не могат да приемат това. Заради тяхната небрежност, умисъл и вредителство, подплатени с лъжа и преднамереност „запалват и изгарят банката“.

 

- Делото, наречено от Вас „съдебна сага“ може ли да се самозатвори, само до изгодата на Пеевски?

- Не, абсурдно е! За първи път ще бъдем свидетели на друга реалност. Колкото и да отчитаме някои явни или псевдозависимости аз съм сигурен, че специализираната прокуратура ще изправи друг ръст, друг стил на партниране със съда. Тях ще ги интересува цялата истина, а не само стартовия интерес на Пеевски. Пеевски трябва да бъде силно притеснен, защото до сега бе около окуляра, а сега директно влиза в него. Доган ще бъде най-ядосаният, най-притесненият. Доган ще бъде събирателния образ на негодуванието, резюмирайки търсеното условие у Василев на „престъпление и наказания“. Когато Фьодор Михайлович пише едноименният роман (1865-1866) е бил много разстроен дали той ще бъде правилно възприет. Там той отбелязва, че след престъплението идва наказанието, а когато престъплението е изфабрикувано и мнимо, наказанието в случая (за Василев) е дваж пъти по-тежко. Достоевски отбелязва, че сравнителният анализ не толкова систематизира обекта за наказание, отколкото неговите нравствено-етични норми, преди да е извършил мнимото престъпление. Той – обвиняемият е носител на определени качества, проявени в определени условия, непонятни за другите. Казвам го това за Доган. Като човек и философ, който подсигури „аферата КТБ“, трябва да знае, че съдебната сага може да го разобличи като организатор. А това вече за него е срам, голям срам, в който могат да го вкарат тези, като Пеевски, Данчо Цонев или други подлоги, които нямат понятия от философия. А Пеевски има само един изход – са си увеличи двойно охраната. Защото ще се превърне в ненужния свидетел!

 

- Вие като че ли искате да прокарате нов философски прочит на сагата КТБ?

- При всички случаи стигаме до там, ако искаме да гледаме на съдебния процес за КТБ сериозно. Представяте ли си колко много хора, колко много характери, колко много интереси. И накрая във втората фаза, когато „главните“ свидетели биват разгадани като нови милионери, а някои от тях и избягат умишлено от България – тогава сътворителите на процеса ще застанат пред огледалото на фалша! Там ясно ще бъдат заслепени от други факти и обстоятелства на съотговорността и предстоящите наказания. Цялата пародия, за която говорихме в началото с пълна сила ще отрече стартовите им свидетелства. И тогава за първи път ще констатираме режисирания фалит на свидетелства, недостойни за един такъв авторитетен съд.  Значи може би ще бъдем и свидетели на един обратен, колкото парадоксално да звучи – обратен процес. А това значи – проекция към падението на днешната политическа класа, която се съгласи да фалира банката. Фалита на банката КТБ – е съдебна сага без предизвестен край, но с огромни загуби за България!

 

Държавата трябва да е готова и за тази тежка и скъпо струваща участ като експеримент на няколко нови, наши си андрешковци!

 

Въпросите зададе Лидия Маринова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11288 |02.09.2016 К. Парамов: Радев може да увисне във въздуха без керосин . 0| 12774 |18.07.2016 Кольо Парамов: Преди три месеца се заговори за преврат в Турция . 27| 16374 |16.05.2016 Кольо Парамов: Без истината за КТБ нямаме държава, а само територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads