Реклама / Ads
0| 15233 |27.08.2022 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Служебното правителство ни бута хем да изядем боя, хем да изядем солта, но и да платим жълтиците

.
Методи Андреев
Служебното правителство ни бута към онази ситуация – хем да изядем боя, хем да изядем солта, но и да платим жълтиците. Така Методи Андреев коментира в интервю за Фрог Нюз плановете на кабинета „Донев“ за възобновяване на преговорите с „Газпром“.
 

Според него руската компания може да даде по-добра оферта, само и само България да остане още дълго време зависима от руския газ.

 

„Малко хора в България знаят, че Планът за възстановяване и развитие на ГЕРБ предвиждаше всички въглищни електроцентрали да преминат на газ и той да е от „Газпром“. Тогава картинката щеше да бъде следната: АЕЦ – зависим от руското гориво, въглищните централи стават газови когенерации – зависим от „Газпром“. Като добавим и „Лукойл“, България тотално приключва със своята независимост, няма значение, че сме в НАТО и ЕС. Това беше коварният план. Сега ГЕРБ толкова много скачат, защото знаят какви са ги вършили и искат малко да компенсират“, разкри Андреев.

 

Какво още коментира той, четете в цялото интервю:

 

Служебният кабинет обяви, че ще се върви към преговори по настоящия договор с „Газпром“. Вие какво смятате за този завой?

 

Не е добре това, което служебното правителство сътвори на бърза ръка. Обвиняват „Продължаваме Промяната“, че и по тяхно време се взимало руски газ, но чрез посредници. Не мога да кажа дали това е било така, още повече - това го твърдят лица от ГЕРБ, които превърнаха държавата в „задунайска губерния“. При Борисов и неговото управление, освен „Газпром“, друга възможност нямаше. Така че по този въпрос те не могат да ми бъдат ментори, нито могат да бъдат хора, на които да вярвам.

 

Да се абстрахираме какво е отношението на света към Русия след като вероломно нападна Украйна. „Газпром“ не е търговска организация, както си представят хората в България. „Газпром“ е корпорация, която обслужва политиката на Руската федерация, тоест това е едно от хибридните оръжия, които Кремъл използва за завземане на територии и за подчиняване на други държави. Защо казвам „хибридно оръжие“? Защото оръжието обикновено нанася поражения върху инфраструктурата, убива хора, а „Газпром“ не нанася тежки поражения върху инфраструктурата, не убива хора, но превзема държави, прави ги зависими, създава политическо напрежение в слабите точки, разделя обществото по различни политически линии. Например в България, обществото в момента не е разделено толкова по отношение на други важни за нас въпроси, колкото по въпроса дали да бъдем с Русия и да вземем газ от „Газпром“, или не. Всъщност това е цивилизационен избор. Въпросът е дали хората искат да живеят в Европа и развития свят, или искат да отидат в Азия и да станат част от империята на Путин. „Газпром“ доказа, че не е търговска организация, която може на бъде прогнозируема, не може да се разчита в тежък момент на нейния търговски морал, тъй като тя морал няма, има политически съображения.

 

Какво показва този завой към „Газпром“?

 

Цветлин Йовчев много правилно каза, че не може да се започват преговори с „Газпром“ по този начин - без да имаме осигурена поне още една възможност освен тази по линия на Азербайджан. Служебното правителство се мъчи всячески да ограничи другите възможности за получаване на газ. Сега започнаха да говорят, че видите ли, нямало добра шосейна мрежа около трасето на връзката между България и Гърция, не били написани някакви табели. Тоест, тук не става дума за това дали тази връзка технически е готова да изпълнява функциите си, а започват да търсят под вола теле. Служебното правителство, за съжаление, показва липса на воля по отношение на това България да намери надеждни и дългосрочни източници на газ. Имаше една много интересна оферта от Нигерия, имаше и други оферти, но те са се вторачили в „Газпром“.

 

Енергийният министър Росен Христов заговори, че при евентуален арбитраж с „Газпром“ имало вероятност да загубим милиарди. Вие какво смятате за възможността от арбитраж?

 

Днес една журналистка много добре каза на министъра: „Вие говорите точно като по времето на Орешарски“. Тогава разправяха как ще ни съдят, ще има арбитраж за  реакторите. Сега е същото. Даже вчера и министърът на отбраната, ни в клин, ни в ръкав, се писа за газов експерт и каза, че евентуално могат да ни осъдят за 1 млрд. долара. Даже вече го е изчислил. Служебното правителство по-скоро подготвя почвата, ако е имало някаква възможност България да спечели един арбитраж с „Газпром“, това да не може да стане след него.

 

По-евтин ли е газът от „Газпром“ в действителност?

 

Аз лично се съмнявам „Газпром“ да ни даде евтин газ. Дори и да го направи, дългосрочната идея ще е, че ако сега се хванем на въдицата на служебното правителство, а ние няма какво да правим, „Газпром“ всъщност ще спечели много. Защото ние няма да можем да правим арбитраж след като възобновим преговорите, тъй като ги признаваме за надеждни партньори и нямаме право на претенции. Другото – ако „Газпром“ предяви някакви претенции към нас на база на тази клауза „Take or pay“, тогава вече се увеличава възможността „Газпром“ да си прибере едни пари от нас за сметка на уж по-евтиния газ, който би могъл да ни пусне. Ето това ще ни излезе през носа. Служебното правителство ни бута към онази ситуация – хем да изядем боя, хем да изядем солта, но и да платим жълтиците. Това ще се случи при тази политика на този кабинет и при този енергиен министър.

 

Защо изобщо го правят, нали са за два месеца на власт? След 2 октомври може би ще дойдат други, които ще искат да променят „сътвореното“.

 

Все пак на този етап те не говорят за дългосрочен договор с „Газпром“, а за настоящия. Обаче все повече и повече стават анализаторите, които твърдят, че и след поредните парламентарни избори няма да има мнозинство, което да излъчи стабилно правителство. Тогава е много вероятно това служебно правителство или подобно на него да продължи да управлява до следващата пролет. Първата стъпка беше безкомпромисна – ясно е, ние ще бъдем само с „Газпром“ – това казва правителството. Българинът трябва да разбере какво яйце ни се пече. Ако не прояви политическа активност и на изборите не се излъчи стабилно реформаторско мнозинство, а се даде поредна възможност на президента да прави правителство, не изключвам възможността, следващият служебен кабинет, който ще управлява през зимата, когато изтича договорът с „Газпром“, пак да изкара подобни матросовци като Ваня Григорова и консомолски капиталист Васил Велев. Нищо чудно същият този цирк, който наблюдавахме преди няколко дни, тогава да ни обработи за дългосрочен договор. „Газпром“ може да даде по-добра оферта, само и само България да остане още дълго време зависима от него. Малко хора у нас знаят, че всъщност Планът за възстановяване и развитие, както беше написан от ГЕРБ, предвиждаше всички въглищни електроцентрали да преминат на газ. Включително и Доган планираше в неговия ТЕЦ „Варна“ да прави подобно нещо. Идеята беше този газ да е от „Газпром“, тоест Планът за възстановяване и развитие на ГЕРБ предвиждаше и в нормалното производство на електроенергия да станем зависими от руския газ. Тогава картинката щеше да бъде следната: АЕЦ- зависим от руското гориво, въглищните централи стават газови когенерации – зависим от „Газпром“. Като добавим и „Лукойл“, България тотално приключва със своята независимост. Няма значение, че сме в НАТО и ЕС. Това беше коварният план. Сега ГЕРБ толкова много скачат, защото знаят какви са ги вършили и искат малко да компенсират.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19750 |26.08.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Идеята на Трифонов за президентска република е мечешка услуга спрямо Радев . 0| 15561 |26.08.2022 Адв. Георгиев пред Фрог: Министърът на енергетиката дава пораженчески сигнали за газа . 0| 5135 |24.08.2022 Шефът на „Топлофикация София“ пред Фрог: Софиянци няма да останат на студено. Готови сме за План Б - мазут . 0| 5080 |23.08.2022 Доц. Иванов пред Фрог: Трябва да очакваме отговор от Москва за атентата срещу Дугина. Вероятно ще засили ударите си в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads