Реклама / Ads
0| 4653 |16.01.2024 АРТ ДЖУНГЛА

“Наследници” и “Мечката” - големите победители от наградите “Еми”

.
 

 

Сериалите "Наследници" и "Мечката" доминираха на 75-ите награди "Еми", които бяха отложени с четири месеца заради историческата стачка на сценаристите и актьорите в Холивуд, съобщават световните агенции, предават от БТА.


"Наследници" спечели отличието за най-добра телевизионна драма, а "Мечката" - за най-добра телевизионна комедия. 


Драмата "Наследници" на HBO за размирно богато семейство и битката за медийна империя спечели третата си награда за най-добър драматичен сериал за четвъртия си и последен сезон. Ролите в поредица донесоха призовете за най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма на Киърън Кълкин и Сара Снук. 





Кълкин два пъти беше номиниран за най-добър поддържащ актьор в сериала, но без да спечели. В последния сезон обаче героят му Роман Рой попадна във фокуса на събитията и актьорът премина в категорията за главна роля, надделявайки над колегите си Брайън Кокс и Джеръми Стронг, които играят неговия баща и по-големия му брат. 


Снук взе първата си награда "Еми" от три номинации за "Наследници".


"Наследници" спечели общо шест награди "Еми", включително за най-добър поддържащ актьор за Матю Макфадиън, за когото това е второ отличие за ролята.


"Мечката", проследяващ историята на чикагски ресторант, който се бори да запази вратите си отворени получи приза за най-добра телевизионна комедия за първия си сезон. За ролите си в сериала Джеръми Алън Уайт спечели наградата за най-добър актьор в телевизионна драма, а Ебон Мос-Бакрак и Айо Едебъри бяха отличени съответно за най-добър поддържащ актьор и най-добра поддържаща актриса в телевизионна драма. 


И тримата са номинирани бяха номинирани за първи път.


"Това е сериал за семейството, за намереното семейство, за истинското семейство", каза от сцената Едебъри, докато приемаше трофея си в театър "Пийкок" в Лос Анджелис. 


"Мечката" спечели и награди за комедийна режисура и сценарий, а заедно с четирите, които спечели на отличията "Еми" за творчески постижения, призовете за сериала станаха общо девет.





Куинта Брънсън отбеляза историческа победа за сериала "Начално училище "Абът". Спечелвайки приза за главна роля в телевизионна комедия, тя стана първата чернокожа актриса, отличена от над 40 години. 


Брънсън преди е печелила "Еми" за сценарий за създадения от нея сериал за чернокожо и страдащо от хроничен недостиг на финанси начално училище във Филаделфия, но това е първата й награда за актьорско майсторство.


Изабел Санфорд от сериала "Семейство Джеферсън" е единствената чернокожа жена, награждавана в тази категория през 1981 г.


"Много ми хареса създаването на "Начално училище "Абът" и съм толкова щастлива, че мога да изживея мечтата си и да играя в комедия", каза Брънсън от сцената, едва сдържайки сълзите си.


"Говеждо" спечели наградата за най-добър лимитиран сериал, а Стивън Йон и Али Уонг станаха първите американци от азиатски произход, отличени в своите категории - Йон за най-добър актьор в лимитиран сериал, а Уонг за най-добра актриса. 


В първия час на шоуто, организирано в Деня на Мартин Лутър Кинг, три чернокожи жени бяха удостоени с водещи награди: Брънсън, Едебъри и Ниси Наш-Бетс, която беше отличена в категорията за най-добра поддържаща актриса в лимитиран сериал за "Чудовище": Историята на Джефри Дамър". 


"Приемам тази награда от името на всяка чернокожа и кафява жена, която е останала нечута", каза тя. 


Шоуто се проведе в Деня на Мартин Лутър Кинг с четиримесечното закъснение заради стачките на сценаристите и актьорите в Холивуд. 


Водещ на церемонията за 75-ите награди "Еми" беше комикът Антъни Андерсън, който е бил номиниран седем пъти за ролята си в сериала "Чернеещ", без да е печелил. 


Промененият календар на наградите доведе до някои "странности". Едебъри и Уайт, например, спечелиха своите "Еми" за първия сезон на сериала осем дни, след като получиха отличия "Златен глобус" за втория сезон.


Дженифър Кулидж, единствената от актьорите от "Белият лотос" на HBO, която се завърна за втория сезон на сериала, получи втората си награда "Еми" за най-добра поддържаща актриса в драма.





Емоциите белязаха шоуто още от самото му начало, когато актрисата Кристина Апългейт, която през 2021 г. съобщи, че е диагностицирана с множествена склероза,  излезе на сцената с бастун, за да връчи награда, и се просълзи, докато обявяваше победителите.


Темата на 75-ите награди "Еми" беше почитането на телевизионната история. На церемонията бяха изпълнени тематични песни от емблематични поредици и имаше срещи с актьори от сериали като "Бар "Наздраве", "Игра на тронове", "Семейство Сопрано" и "Всички в семейството".  


Наградите "Еми" - най-високите отличия в телевизията, обикновено се раздават през септември, но бяха отложени заради историческите стачки на сценаристите и актьорите в Холивуд. 


Победителите бяха избрани от около 20 000 членове на Академията за телевизионни изкуства и науки с гласуване, което се проведе през август миналата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5692 |12.01.2024 Първият трейлър на "Back to Black": Мариса Абела влиза в обувките на Ейми Уайнхаус . 0| 4973 |11.01.2024 Продават на търг оригинален сценарий от сериала “Приятели” . 0| 5062 |10.01.2024 Отиде си бившият барабанист на "Скорпиънс" Джеймс Котак . 0| 7980 |10.01.2024 Българският продуцент Мартин Малинов триумфира с 5 награди в Кан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads