Реклама / Ads
0| 7321 |22.12.2023 АРТ ДЖУНГЛА

"Оскар"-и 2024: Без "Уроците на Блага", с много "Барби"

.
Точно навреме за празничния сезон Академията за кинематографично изкуство и наука удостои редица филми с честта да бъдат включени в кратките списъци на "Оскар"-ите за 2024 г. в различни категории.
 

Годишните кратки списъци за международен игрален филм, документален филм, звук, оригинална музика, оригинална песен, грим и прически, визуални ефекти, късометражен игрален филм, късометражен документален филм и късометражен анимационен филм бяха представени на 21 декември, почти месец точно преди да бъдат обявени пълните номинации за Оскар.

 

Продукции от Великобритания, Германия, Финландия, Украйна и други държави са сред 15-те, попаднали в краткия списък за наградата "Оскар" в категорията за най-добър международен филм, но българският "Уроците на Блага" отпадна от надпреварата. 

 

Германия има два филма в краткия списък "Учителската стая" (Das Lehrerzimmer) на режисьора Илкер Катак и "Идеални дни" (Perfect Days) на Вим Вендерс. Филмът на Вендерс обаче е заснет в Токио и представлява Япония.

 

В краткия списък са също "Падащи листа" (Falling Leaves) от Финландия, "Вкусът на нещата" (The Taste of Things) от Франция, "Аз, капитанът" (Io Capitano) от Италия, британският "Зона на интерес", испанският "Снежно общество" (Society of the Snow), украинският "20 дни в Мариупол". Останалите филми са от Тунис, Мароко, Мексико, Исландия, Дания, Бутан, Армения.  

 

Очаквани включвания за фронтмани на "Оскар"-ите като "Убийци на цветна луна", "Барби", "Бедняци" и "Маестрото" попаднаха в различни категории.

 

"Барби" поведе с пет номинации в краткия списък, "Убийци на цветната луна" има четири, а "Пурпурен цвят", "Опенхаймер" и "Бедни неща" получиха по три номинации.

 

Украинският документален филм "20 дни в Мариупол" и тунизийската сага за ИДИЛ "Четири дъщери" са с двойно участие в кратките списъци в категориите "Международен игрален филм" и "Документален игрален филм".

 

Гласуването за номинациите за наградите "Оскар" продължава от 11 до 16 януари, а официалните номинации са обявени на 23 януари. Окончателното гласуване ще се проведе от 22 до 27 февруари, а 96-ите годишни награди "Оскар" ще бъдат връчени на 10 март.


Прогнозите на IndieWire за най-добър международен игрален филм сочат "Паднали листа", "Перфектни дни" и "Зона на интерес", в който участва и актрисата от "Анатомия на едно падане" Сандра Хюлер.


Популярната песен от "Барби" "I'm Just Ken", изпълнена и написана в съавторство с актьора Райън Гослинг, е включена в краткия списък за най-добра оригинална песен, заедно с други "Барби" парчета на номинираните за "Оскар" певици Били Ейлиш и Дуа Липа.


В категорията за документални филми звездната сила стои зад филми като "Still: A Michael J. Fox Movie" и "American Symphony". Междувременно продължава любовта към наградите на участниците в краткия списък: "Вечната памет", "Going to Mars: The Nikki Giovanni Project", "Four Daughters" и "Bobi Wine: Народният президент".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5444 |21.12.2023 Четем "Ходене по буквите" от Марин Бодаков . 0| 6518 |20.12.2023 Кристофър Нолан каза кой е най-успешният филм в кариерата му . 0| 6181 |17.12.2023 Само на 19 години: Маргарита Стойкова с престижна филмова награда от Берлинале . 0| 8529 |14.12.2023 Нарине Абгарян в България: Още като дете четях български народни приказки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads