Реклама / Ads
0| 8331 |27.07.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Добрина и Панчо да почерпят за имен ден

.
На днешната дата празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо, Панко, Панчо, Пане.
 

На 27 юли Православната църква прославя свети великомъченик Пантелеймон и свети Седмочисленици. Свети великомъченик Пантелеймон е ученик на знаменития лекар Ефросин, станал придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи "Лъв във всичко". По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи "всемилостив".

 

От детството си още Пантелеймон бил възпитан в християнската вяра, защото майка му била християнка. Тя обяснявала на детето заповедите Господни. За съжаление, майка му умряла, когато Пантелеймон бил още дете. За невръстното дете останал да се грижи баща му, който бил езичник. Заради вярата си, Пантелеймон бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. бил посечен с нож от хората на Максимиан. Честната глава на почитания великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира “Св. Пантелеймон” в Света гора. Вчера в България пристигнаха мощите на св. Пантелеймон. Днес (27.07) от 9:20 ч. сутринта мощите ще бъдат в столичния храм „Св. Седмочисленици”.

 

Чудотворните мощи ще бъдат посрещнати тържествено във Враца на 1 август. Те ще бъдат поставени за поклонение в храма "Св. Николай Чудотворец" и ще останат там до 10.30 ч. на 2 август. Народът ни нарича този празник още Пантелей пътник и Воден Пантелей. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името "Пантелеймон". Българинът го е свързвал с "път", откъдето идва и изразът "Пантелей-пътник". Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват".

 

На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря, от наводнение, като разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светеца. На този ден жените не трябва да подхващат никаква работа, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10806 |18.07.2017 Емил и Емилия да почерпят за имен ден . 0| 7182 |12.07.2017 Вероника и Верка да почерпят . 0| 9694 |21.06.2017 Юли, Юлиан, Юлиян да почерпят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads