Реклама / Ads
10| 8957 |16.11.2015 ИНТЕРВЮ

Мохд Абуаси: Войната трябва да се води срещу всички терористични организации

.
д-р Мохд Абуаси
Войната трябва да се води срещу всички терористични организации. Великите сили трябва да спрат да използват терористичните организации за постигане на техни цели. Това важи основно за американците и западно-европейците-Франция и Англия. Трябва да се борим с корените на идеологията на ИД. Най-голям неин привърженик е Саудитска Арабия. Тя финансира и въоръжава тази идеология. Целият свят знае, че ИД беше въоръжена от Катар и Саудитска Арабия. Това каза експертът по радикален ислям Мохд Абуаси. Ето какво още обясни той:
 

- Г-н Абуаси, постигнаха ли терористите от ИД целта си след атаките в Париж?

- Успяха и ние им помагаме в това да се чувстват победители. Видяхме, че страхът го постигнаха. Безспорно паниката я има и тя се видя в момента, когато в Париж гръмна пиратка и всички хора панически се разбягаха на посоки. Сега повтаряме, че Франция ще оцелее. Но това са само приказки, защото никой не иска да я унищожи. По-важната им цел всъщност беше да ударят европейските ценности и то директно в сърцето на Европа. Забелязвате ли, терористите казват, че целта на войната, която водят е на верниците срещу неверници. Ние пък я определяме като война на цивилизации. Терористите имат не само религиозни, но и политически цели. Те не случайно искат да помогнат на европейската крайна десница да успее.

- Но нали същата тази десница е против бежанците и мюсюлманите?

- Във Франция има 5 милиона мюсюлмани. Тези, които са религиозно настроени не са повече от 10% . Целта на терористите е да накарат останалата част да се ангажират с тяхната кауза.

- И това как ще стане?

- Ще стане, когато с подобни атентати разделяш общността на мюсюлманите с останалите хора. Съвсем логично е, че след подобни атаки като тези в Париж, французите започват да мразят мюсюлманите. Започват да мразят чужденците с по-тъмна кожа. От съображения за сигурност, тези хора са повече проверявани, подозирани и т. н. Всички тези мерки и негативното отношение кара мюсюлманската общност да се капсулира. Тя се чувства нежелана и отхвърлена. На тези хора не им остава нищо друго, освен да отвърнат с омраза и желание за мъст. Ето по този начин се радикализират редиците. Всъщност по-далечната цел е да се прави разкол между мюсюлманската и останалите общности. Така по-лесно става вербуването и радикализирането. А десницата натиска мюсюлманите много повече. И ако това продължи, пропастта между общностите ще стане още по-голяма. Крайностите черпят сила един от друг.

- Терористите написаха след атаките в Париж, че ще последват нови в Лондон и Рим. Защо точно там?

- Рим е заради символиката, че там се намира Ватикана. И най-вероятната цел е именно Ватикана. Това е символа на християнския свят.

- България цел ли е на Ислямската държава?

- За сега България не е приоритетна държава за тях. В момента има 120 хиляди бойци на Ислямската държава. Част от тях след ударите може да се разбягат към Турция и оттам да тръгнат към България. При тези мерки за сигурност, които се предприемат в момента от всички страни, на бойците може да им бъде наредено да удрят където могат. В този смисъл не е изключено да има атентати и в България, където активно се афишира проамериканска и произраелска политика. Това могат да го използват като основание за атаки към страната ни. България е лесна мишена за тях, защото приоритетите на последните правителства не е сигурността на държавата. Ако беше приоритет, нямаше да има проблеми с полицаите и техните заплати. Нямаше всяко партия, дошла на власт, да прави промени и реформи. Нямаше в службите да се назначава на принципа: „Мой човек и твой човек”. Защото дори и да се сменя политическото ръководство, оперативният потенциал не трябва да се пипа за нищо на света. Ние нямаме концепция за национална сигурност. В момента тя е в стил :”Братските служби ще ни защитят, ако се наложи”.

- Ударът в Париж ще консолидира ли световните сили срещу ИД?

- Руснаците и американците не могат да победят ИД само от въздуха. Защо говорите само за тероризма на ИД. Та там има и Ал Кайда. Тя е втората по сила въоръжена терористична организация. Шефът на Ал Кайда преди 3 седмици направи аудиозапис, в който призова да се ударят евпорейските държави и САЩ. Войната срещу тероризма не започна срещу ИД, а срещу Ал Кайда. Трябват наземни действия. Нали виждате, че американците напускат Афганистан и талибаните се връщат. В Иран американците напуснаха и остана Ал Кайда. Виждаме какво се случва в Либия, Сомалия, Йемен и Нигерия. През последните години тези, които воюват по суша срещу „Ислямската държава”, са сирийската армия, иракската армия, Хизбулла, брикадите „Алкутс” от Иран и кюрдите. При положение, че американците са срещу тях, как изобщо си представяте, че ще ги подкрепят срещу ИД? Виждаме, че за един месец руснаците постигнаха това, което САЩ за 1,5 г. не можаха.

- Защо?

- Защото Русия воюва срещу Ислямската държава заедно със сирийската армия. Едните отгоре, другите отдолу. Успяха поне да отвоюват 10% от териториите на терористите. Докато от старта на американските удари, Ислямската държава се е разширила с 30%. Войната трябва да се води общо срещу тероризма, а не само срещу ИД.

- А защо се говори само за ИД?

- Защото Ал Кайда и другите терористични организации са съюзници на САЩ. Дори и да се унищожи ИД, тези от Ал Кайда ще я заместят. Попадаме в омагьосан кръг. Войната трябва да се води срещу всички терористични организации. Великите сили трябва да спрат да използват терористичните организации за постигане на техни цели. Това важи основно за американците и западно-европейците-Франция и Англия. Трябва да се борим с корените на идеологията на ИД. Най-голям неин привърженик е Саудитска Арабия. Тя финансира и въоръжава тази идеология. Целият свят знае, че ИД беше въоръжена от Катар и Саудитска Арабия. Само през тази година Франция сключи договори за въоръжаване със Саудитска Арабия на стойност 39 млрд. евро, независимо от факта, че страната няма армия, която да поеме тези оръжия. Великобритания също получи няколко милиарда за такива сделки. Няколко милиона пък получи за да изгради затвори в Саудитска Арабия. За какъв морал и за какви ценности говорим?!

- А какво се случи с българското оръжие, което отлетя за Саудитска Арабия?

- Голяма част от него отиде при ислямистите в Сирия, Йемен и Либия. Армията на Саудитска Арабия е въоръжена със западно оръжие. На нея изобщо не и трябва българско, голяма част втора употреба. Пращат го за сепаратисти, бунтовници-всякакви терористични групи.

- Намираме ли се в Трета световна война?

- За каква световна война говорим?! Ако кажем, че е между ИД и света, то това значи, че много хвалим ИД, а тя не е супер сила. Тя е терористична организация, която се подпомага от САЩ и Европа. За да бъде ликвидирана ИД не трябва световна война, а чиста външна политика. Трябва да се спре с калкулациите какво ще спечелим и какво ще изгубим от терористите. Убеден съм, че Русия и сирийската армия ще може да се справят с терористите, стига американците и техните съюзници да не пречат.

- Мерките, които са предприети у нас ще помогнат ли?

- Да, ще успокоят обществото. Нищо повече. Няма държава по света, която да може да контролира на 100% границите си. Полицейските мерки във Франция спряха ли терористите?! Важно е да се предприемат превантивни мерки това явление в България да не стане факт. Да няма местни клетки, да не се създават проблеми между християните и мюсюлманите, защото те ще радикализират общността. За съжаление радикален ислям вече се разпространява и в България, това се знае. Има симпатизанти на ИД. През страната преминаха много терористи, те бяха посрещнати. Тук има хора, които си сътрудничат с центрове на ИД в Западна Европа. Прави ми впечатление, че в България се навъдиха най-много експерти по темата „радикален ислям” на глава от населението. Всеки, който е прочел статия по темата, в медиите се превръща в експерт. Вече ме е срам да говоря по темата, защото не мога да се конкурирам с такива „експерти”. На всяко ТВ предаване вече по 10 знаещи се явяват. Но в съда делата падат, защото няма кой да каже, дали става дума за радикален ислям или не.

- Експертите непрестанно твърдят, че има непреодолим сблъсък на цивилизации.

- Когато стана атаката срещу списанието „Шалри Ебдо” имаше атентат в Кувейт, който отне живота на 50 души. Имаше и атентат в Тунис. Хората нищо не казаха за там. Убитите са все мюсюлмани. В Бейрут в четвъртък избухна бомба, която отне живота на много хора. Никой не обръща внимание на това. За какъв сблъсък на цивилизации говорят някои „експерти”, след като жертвите –мюсюлмани са много повече от християните. Сунитите също са потърпевши и то от своите си хора. За какво лицемерие става дума?! Няма сблъсък на цивилизации, а на интереси. И разбира се-много калкулации на пари. Франция воюва срещу ИД, а в същото време подкрепя политиката на Саудитска Арабия срещу Башар Асад. Пак лицемерие.

- Случило се в Париж може ли да се нарече "Европейски 11-и септември”?

- Не. Атентатите в Мадрид отнеха живота на 191 човека. Защо тогава не се смяташе, че това е 11-и септември. Защо се пренебрегват атентатите в лондонското метро. Там също загинаха много хора. Сега всички казват: „Аз съм Париж”. Тогава защо нямаше: „Аз съм Мадрид”. Защо? Това е световно лицемерие. Терористите, ако направиха нещо, то е да ни покажат колко сме лицемерни. Когато започне ислямофобията да расте, терористите се кефят. Те знаят, че само така в техните редици ще дойдат повече бойци. На Земята има 1,5 млрд. мюсюлмани. Само 1/10 от тях да радикализират и светът ще е техен. Хората не осъзнават, че омразата улеснява терористите.

 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7749 |29.09.2015 Мохд Абуаси: Ембаргото спрямо Сирия убива обикновените хора, а не режима . 108| 16200 |07.05.2015 Проф. Никола Алтънков: Съветският съюз ни подгони като овце да участваме във войната срещу Германия . 15| 10364 |15.08.2014 Мохд Абуаси: На Ердоган не му пука дали ще влезе в ЕС . 89| 17745 |19.05.2014 Полковник доц. д-р Гергинов: Войната 6-о поколение ще се води по въздух и земя, в Космоса и в информационно-кибернетичното пространство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads