Реклама / Ads
6| 9129 |19.11.2015 АКТУАЛНО

"Виваком" - търг... за един кандидат

.
Кой ще получи най-големия български телекомуникационен оператор - банка кредитор или собственик предприемач?
 
Един от водещите телекомуникационни оператори в България „Виваком” стана обект на спор между две бизнес групировки. От една страна, това е банката, кредитираща „Виваком”, а от друга - новите собственици на този актив. Провеждането на търг може да сложи точката в спора. Въпреки това опонентите не могат да постигнат съгласие по този въпрос.

Поканата за участие в търга
 
Бизнесменът Дмитрий Косарев, притежаващ 76% от акциите на българския оператор „Виваком”, в интервю за «Независимая газета» (https://www.ng.ru/economics/2015-11-16/100_vtbkos.html) отговори на обвиненията на Милен Велчев, ръководител и съсобственик на "ВТБ Капитал" (България), които той отправи срещу Косарев в интервю за Lenta.ru  (https://lenta.ru/articles/2015/11/09/vtbkapital/). „На 19 ноември 2015 година трябва да се проведе търг, на който може да се яви... само един кандидат от повече от четиридесет поканени” – каза той.

Основната дискусия между опонентите в момента е за качеството на провеждане на търга и достъпността до него за всички потенциални участници. Милен Велчев твърди, че процедурата по продажбата ще бъде максимално прозрачна. Обаче по някаква причина нито една от най-известните компании не е проявила интерес към този атрактивен актив. Той представлява интереса само за компанията, създадена от братята Василеви и Спас Русев. Според Косарев те се готвят да придобият „Виваком” на цена, значително по-ниска от пазарната, макар че компанията се оценява на повече от 1 милиард евро.

Заявките на другите кандидати за участие в търга са били отхвърлени по различни формални причини. В частност е била отхвърлена съвместната оферта на американския медиен магнат господин Шнайдер  и инвестиционната компания CVC за покупка на „Виваком” за 850 милиона евро, което е по-ниско от пазарната цена, но значително по-високо от цената, на която братята Велчеви планират да продадат компанията на себе си, твърди Косарев.

„От 40 учстници, поканени да подадат оферта, за търга останаха четирима, а сега още трима отпаднаха и победител ще е консорциумът, създаден специално за този търг. При това средствата за закупуването на „Виваком” консорциумът ще вземе от банка "ВТБ Капитал", която и отговаря за този търг. Под прикритието на този търг се извършва рейдерско придобиване на компанията. Вместо да се бори за погасяване на кредита, ВТБ Капитал отново ще бъде кредитор, при това на дружество, в създаването на което имат пръст мениджърите на самата банка” – предполага Дмитрий Косарев.

Самите представители на "ВТБ Капитал" говореха за максимална откритост на търга. «Всички потенциални инвестори, от които ще постъпват офертите, ще бъдат поканени на търг с явно наддаване, където победител ще стане този, който даде най-високата оферта», - каза Велчев още преди седмица в интервю за изданието Lenta.ru.

Неясният съперник

Освен това страните една на друга предявяват и други претенции. Велчеви например твърдят, че до последния момент не са знаели за съществуването на Косарев, поради което не са могли да се свържат с него, за да обсъдят подробностите. В отговор на това Косарев каза в интервю за "Независимая газета", че управителите на "ВТБ Капитал" много отдавна имат всичките му данни за контакт.

Милен Велчев твърди, че банката се бори за рефинансиране на кредита и възстановяване на средствата. Косарев обаче заявява, че нееднократно е отправял към "ВТБ Капитал" предложения за рефинансиране на кредита, но така и не е получил отговор.

Това, което не буди съмнение нито у едната, нито у другата страна, е въпросът за собствеността на 33% от акциите на „Виваком”. Сега те са в баланса на компанията Crusher. Акциите са били прехвърлени на тази компания като обезпечение по кредит, който е погасен, и това означава, че трябва да бъдат върнати на собственика им. Велчев признава, че Crusher, получавайки 33% от акциите за определено време, и ставайки техен притежател за "ВТБ Капитал", действително трябва да ги върне, но компанията не е получила съответното искане за връщането им и затова използва акциите за собствени интереси напълно законно.

Косарев от своя страна заявява, че отдавна е отправил към Велчеви съответните искания за връщането на акциите, но не е последвала никаква реакция.

Думите на Велчеви за това, че всички получени на търга средства, надвишаващи сумата на кредита, ще бъдат разпределени между акционерите, не задоволяват Косарев. Според руския бизнесмен Велчеви и Спас Русев са се наговорили да продадат „Виваком” на прекалено ниска цена, съвсем малко по-висока от стойността на кредита, който в момента е по-малко от 180 милиона евро. Тоест активът ще бъде продаден за по-ниска цена, а за акционерите ще останат «трохи».

Косарев предполага, че Велчеви действат на свой страх и риск, без знанието на техните партньори, тоест руския офис на ВТБ. Дмитрий Косарев дори сподели своите подозрения с управителя на ВТБ в Русия Андрей Костин (https://regnum.ru/news/economy/2005690.html). Косарев твърди, че Велчеви умишлено, загърбвайки интересите на банката, са консолидирали предварително разпределения между няколко организации кредит. Сега, казва Косарев, Велчеви и Русев разчитат да използват средства на банката за закупуването на 100% от акциите на „Виваком” и последващата му препродажба.

Макар Велчеви да действат за собствените си интереси, те нанасят ущърб не само на „Виваком”, предупреждава бизнесменът. Според него използването на "ВТБ Капитал" като инструмент за придобиването на „Виваком” хвърля сянка върху руската банка и имиджа на Русия както в България, така и в Европейския Съюз.

Гласове.бг
Текстът е публикуван на адрес: aif.ru
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9841 |21.10.2015 Бойко Петев: Проблемите на „Панчарево“ могат да бъдат решени само, ако сме единни . 27| 9005 |14.08.2015 Един от джигитите в Лесидрен: Не беше гонка, но беше ужасно . 5| 6115 |08.04.2015 Ал. Методиев за Фрог: Ха-ха! "Солидарност" ще обединява ромите, проси парички от ГЕРБ!!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads