Реклама / Ads
32| 16855 |26.11.2015 ИНТЕРВЮ

Васил Филипов: В България няма политически партии, а глутници клиентелисти

.
Васил Филипов
В България няма политически партии, а са обособени крупни глутници от клиентелисти. Те се борят да се доберат до някакви ресурси и блага, които да ги присвоят за сметка на народа. Мнозина от тях трябва да бъдат преследвани от държавата. А партии като БСП, АБВ и "Атака" са откровен руски слугинаж,в съучастие с който Русия ни ограбва.Това казва в интервю за Фрог бившият шеф на "Булгаргаз“ Васил Филипов.
 
- Г-н Филипов, бившият финансов министър скоро ни заплаши с режим на тока през 2016 г. Има ли нещо вярно в твърденията му?
 
- Първо за лицето Симеон Дянков - мисля, че нашата правосъдна система трябваше да се занимае с това лице, което преди години ограби здравноосигурителната каса  и хиляди българи умряха от лоша хигиена в болниците. Така че  тази нечистоплътна твар  няма основание  да се мотае  в нашите политически среди и нашето обществено пространство. С това, къде ходи, на кого се кланя и кой го издържа, трябва да се занимаят специализираните органи, които струва ми се са в огромен дълг към народа ни!

Що се касае до нашата енергетика, всеизвестно е, че  е в тежка криза, че е в летаргия,  предизвикана от действията на управлявалите България предишни правителства. Не изключвам и сегашното правителство, което не желае и не съумява да приеме и приложи крути мерки , като дори  се анулират действия от минало време. И заради това енергетиката прогресивно задлъжнява.  От друга страна трябва да мислят как да възстановят натрупаните й дългове. А това е един омагьосан кръг, параграф-22, който трябва да бъде ликвидиран решително, но преди това трябва да бъде спрян, прекратен !

  Правителството не смее, шикалкави, а трябва да се вземе болезнено решение, да се реже до кокал, защото в края на краищата народът няма да търпи някой да трупа вземания, а други да дължат средства, след като са нямали съучастие в тази престъпна дейност. Например, когато се продаваше  ТЕЦ "Марица-Изток 1",  това бе една престъпна, криминална сделка, извършвана  по схема под контрола на министър-председателя Иван Костов и негови сътрудници с частна американска фирма,чийто собственик е с български корен и  която след това направи сделка с фирма със съмнителни показатели. Тук американската държава няма нищо, ама нищо  общо, а  дълговете ни към тази централа към ден днешен са над 1 млрд. И всичко това е игра с калема – пишат, надписват, подписват. И няма нищо общо с нашата енергийна действителност. Същото положение е и при ВЕИ-тата. Трябва, трябва  да се потърси отговорност, кой наложи и им раздаде лицензи. В една заповед на Председателя на ДКЕВР беше написано, че до обяд ще им се изкупува електроенергията по една цена, а след това по друга и то коя от коя по-висока и неоснователна. Всичко това е в престъпен уклон.  Специализираните органи и Съдебната ни система блажено спят, в дълг към народа ни, докато всички затъваме необратимо от порочни и престъпни действия на Бюрократи, като в този случай с ДКЕВР, където последствията са за млрд. лв. щети за държава и народ!Материалите чакат преглед и санкции, а българите – Магистратите да отработят част от заплатите си!

Възможно е да има и режим на тока, възможно е и това да се случи, вече и това ни се е случвало, макар че вече сме част от една цивилизована Общност. Празни са водоемите, които служат за допълване на енергопотреблението. Някои от централите вече са спрени, а други отиват към брак като тази във Варна. И все пак това няма да се случи, защото сме закачени  към съседни държави и веднага ще внесем електроенергия. Но как ще я плащаме? Нашата държава е неплатежоспособна. Влезли сме в дълговата спирала. Мислят само за кредити. Нямаме икономика, която да поддържа равновесие. В този смисъл няма да има реална криза и няма да влезем в режим на електропотребление,  защото ще се внесе електроенергия отвън.

- Коментира се още, че големият дълг се взема заради енергийния сектор?

-  И не само… С бодряшки тон ежедневно слушаме за разни бъдни начинания, но истината е, че се търсят ресурси за запушване на дупки, а за тези дългове ще се начисляват лихви и несъстоятелността ни ще се задълбочава. Следователно и недоверието към България. На нас ни е нужна спешна, радикална промяна, спиране на упадъкът и приемане на революционни мерки за заздравяване на държавността у нас!  Тези избори, дето ги правят с купени гласове, трябва да се спрат.Управляващите представляват „илитерата-неграмотните“ , а  трябва, всички да участват в приемане на мерки за радикална, необратима промяна. С шикалкавене и подмяна ще стигнем до вътрешно-държавен конфликт.

- Взема се дълг по-голям от дефицита?

- Има дългове от някога, които не са изплатени. Казах вече, влезли сме в дългова спирала и в момента се вземат едни кредити да се погасяват други. И така прогресивно затъваме. Това е положението – неизбежно, неспасяемо, устойчиво потъваме. Управляващите са си добре, защото си имат допълнителни доходи – контрабандата върви, наркотрафикът върви, прането на пари върви. Това се контролира от определени кръгове, които са малобройни. Държат пропагандата и медиите, дезинформират обществото, лъжат. Но истинското положение е видно. И един ден ще се стигне до истината, която никак няма да е приятна. Не се работи градивно и позитивно. Кърпят, играят пинг-понг, но нещата хич не са добре.

- Пиар ли са приказките на енергийната министърка , че ще се разширява газохранилището в Чирен?

- Чудих се какъв празник прави тази министърка в Чирен с разширение на хранилището. Ще направят един сондаж за десет милиона и половина лева, ще го увеличат капацитета. Трябва да ви кажа, че през 1997 г., в условията на хиперинфлация, при жестоката криза на държавата, за една година направих два сондажа и никой не разбра. Два сондажа за два милиона $, а днес правят един сондаж  8  пъти по-скъп. Предизвикват само омерзение и негодувание. Лошото е, че навсякъде така работят. Държавната  администрация – бюрокрация  прекарва обществените проблеми през личните интереси. Това не е позиция. Много важно като го направят това хранилище. Не ги умеят нещата , играят дрибъл ,с  тупане на топката трупат трудов стаж, а не се решават  актуалните проблеми и очаквания!

- В банкрут ли е НЕК и трябва ли да се създава нов НЕК?

- А какво ще правят със старите дългове? Те стоят. Нов бардак със стари шантонерки не става. Трябва решителност в работата и да се върши от грамотни хора. А не от прости, посредствени и ангажирани в престъпни схеми и далавери лица, които са хванати от улицата-„запознават“ ги с властта и ги превъзнасят -  какви министри били, експерти и ръководители. Нямат ресурс да се управлява по този начин. Нещата трябва да се сложат на масата, да се посочат виновните, които да връщат и отлежат това, което са правили и присвоили. С шикалкавене няма да  стигнем далече, защото  нещата ще излязат от контрол  и  хората ще излязат на улицата. Вече не се ползваме с безпрекословната подкрепа на Европа, защото там знаят как сме управлявани и как са ограбвани и енергетиката, и останалите отрасли.

- Идеята за газов хъб на Черно море  май претърпя провал?

- Нещата се променят. Може да се направи хъб. Променя се конфигурацията. Хъб може да стане, като се направи връзка през България за Европа. Иран не желае да прави газопроводи през Турция. Тоест ще се направи голям терминал за компресиран газ, който ще се прекарва през Черно море до българския бряг. Така може да се реализира някакъв хъб. Всичко е динамично. Нещата търпят геостратегическа промяна. Но все пак трябва да се построи газопровод за връзка с Европа. Трябва да бързаме, да вложим сили и умения, да се реализират сондажите в Черно море, които в бъдеще да захранват България, че и дори да изнасяме. Но засега трябва да се направи терминал във Варна за компресиран газ. Освен това да се направи терминал за втечнен газ на Егейския бряг. Тази стратегия може да претърпи промяна, тъй като в края на краищата се водят войни, които са с непредсказуем край. Но ние трябва да си гоним нашия интерес.

- Сложен ли е окончателно кръст на Южен поток?

- Нито Южен, нито Турски потоци ще има. Това го забравете. Няма потребност, а и технологична възможност. Това са блъфове,  надути балони, които само стоят, за да поддържат някакви диалози, монолози и дискусии. Няма технологична възможност, няма средства, не са и нужни. Просто ги забравяме.... Другото предстои..

- Някои казват, че Първанов е основният бг-демон, който защитава у нас интересите на Русия и потоците.

- Аз в партии не съм членувал, но от дейността на всички тези политически изверги, не са произтекли никакви полезни дейности и последствия за България. Онова, което са предлагали, е било в ущърб на държавата. И щетите са видими. Ще кажа направо, за да го напишете с големи букви. В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, А СА РАЗВИТИ КРУПНИ ГЛУТНИЦИ ОТ КЛИЕНТЕЛИСТИ. Те се борят да се доберат до някакви ресурси и блага, които да присвоят на гърба на българския народ. И всички те трябва да бъдат преследвани от държавата, която за съжаление още не е влезнала във владение. От 1989 г. всичко е шикалкавене. А такива партии като БСП, АБВ и Атака са руски слугинаж, с който Русия ни ограбва. Всичко, което се приема услужливо, е във вреда на България. За да бъде ограбвана от Русия е подпомагана от такива партии.Г.Първанов без да има това право , натресе на България заробващия  „ТРОЕН ШЛЕМ“ и до днес, а може би и в бъдеще ще си бием глава с проблемите, създадени от тези твари! Всичко това обслужва частни български и държавни Руски интереси! ПОГЛЕДНЕТЕ С КАКВА НЕИСТОВА НАГЛОСТ  СЪЩИТЕ  ТЕЗИ ОТГЛЕЖДАНИ ОТ РУСИЯ РАКОВИ ОБРАЗУВАНИЯ АТАКУВАТ ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ В ЕЛЕМЕНТАРЕН ОПИТ ДА ЗАЩИТИ НАША ДЪРЖАВНА ПОЗИЦИЯ ! КАКВО Е ТОВА  - 100%-това  „ХИБРИДНА“ ВОЙНА !  Питам се : имаме ли ние органи, които храним и обезпечаваме, и които да се заинтересуват от чуждия шпионаж и диверсии ?

- Как ще коментирате, че Мариците ще бъдат одържавени?

- Това е несъстоятелно. Договорите така са подписани, че... Трябва да се потърси отговорност на продавачите във времето, на Иван Костов и компания. Якоб Менахем  ми разказа как  е купил „ Марица Изток“ 1 и как впоследствие  е  продал  88 % на проблемна фирма с недоказани енергийни позиции, а 12-те % е подарил подарил на една офшорка.От там почват престъпните договорки на Костовите съучастници  и последствията, които днес ни сполетяват. Безусловно трябва  да бъде образувано наказателно производство за тези неизгодни, заробващи ни ръкостискания. Трябва да има разпити. Първо – за продажбата на «Марица изток 1» и след това как и при какви условия е възкресен този проект /AES /Ей И Ес. Кой е приел, че е извършена такава голяма инвестиция? Това си е една чисто престъпна сделка. Нашата държава кой я е представлявал? Има ли държавно обвинение за това? Има ли прокурори? Трябва да се промени и Конституцията и да се носи отговорност. А при наличието на такова стълпотворение от престъпници ми се струва, че и Законът за давността трябва да бъде отменен!

- Има ли спасение на България в енергийния сектор?

- Спасението е в: Политически борд, Велико народно събрание и Нова конституция, която да бъде написана по европейски, а не от Москва, по болшевишки. Отговорността и справедливостта трябва да бъдат водещи в по-нататъшния живот на нашата държава. Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Не може  имунизирани негодници да ни лъжат и мърсуват от името на държавата. Кой и в името на какво им слага този имунитет? За да престъпничат безнаказано. Пробутаха ни болшевишка конституция,“ независима“ правосъдна система  и т.н. Тя ще бори престъпността? И пребори ли я! Имаме над милион и половина продадени наказателни дела. В прокурорското съсловие престъпността е най-висока. Може само да се предполага колко милиарда лева, евра или долари са попаднали в джобовете им и колко държавен, обществен и частен интерес е погучен. И за това няма възмездие...

Предстоят ни трудни години, защото нямаме ресурс, безпътицата и несигурността в утрешния ден попиляха нацията ни. А клиентелистите шикалкавят и се спотайват. При този глад, който настъпва, вътрешно-държавен конфликт може да бъде предизвикан много лесно, злонамерено и няма кой да го спре. Ще си съсипем държавата и няма кой да я възстанови. Ние нямаме вече експерти, да не говорим че няма и работници. И затова такива, като този негодник  Дянков, ходят и обикалят, за да ни дава акъл, вместо да им се търси отговорност. Не пожелаха  да го разследват и  затворят. Той е за затвора, а ние му правим реклама. Лошото е, че нямаме ресурс да понесем проблемите. Те ще бъдат неприятни и не дай си Боже да пламнат конфликти между общностите в страната.Не дай си Боже!

Въпросите зададе: Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15650 |11.11.2015 Собственикът на „Виваком” : Пеевски има голямо влияние върху правителството и прокуратурата на България . 43| 17028 |22.09.2015 Костадинов: Мулти-култи Европа е провалена, а България е еднонационална държава . 29| 14747 |14.04.2015 В. Филипов: В съдебната система прокуратурата е най-престъпна, трябва ни кризисно правителство . 72| 17474 |29.03.2015 Цветан Василев: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads