Реклама / Ads
0| 7761 |26.11.2015 АКТУАЛНО

Д-р Рангелов пред Фрог: Хемодиализа се налага и при пневмония

.
д-р Рангел Рангелов
С усилията на Столична община успяхме тази година да осигурим средства за подновяване на апаратурата за хемодиализа. Апаратите ни се разваляха и по стандарт нямахме право да работим с тях. Бяха закупени 8 нови апарата, които отговарят напълно на съвременните изисквания и са известни в целия свят – имат съвременен контрол на филтрация, нов дизайн, с възможност за определяне на очистването по време на диализа, като се изчислява каква е редукцията на уреята, така представи новото оборудване на хемодиализното отделение на Пета градска неговият началник д-р Рангел Рангелов.
 

Има възможност за свързване с информационната система, за индивидуализиране на програмите на пациентите. Подготовката на водата се извършва със система за предварително очистване на водата и осмозна система, която трябва да осигури напълно дейонизирана вода за хемодиализно лечение, известна като пермеат. Водата става като дестилираната, пояснява д-р Рангелов.

 

Залата ще бъде разширена за сметка на съществуващата стара осмозна система. Ще бъдат сложени допълнително два апарата за хемодиализа. Единият ще е за лечение на пациенти с хепатит  B и C, а другият - за спешни пациенти. В момента работим на двусменен режим, има възможност да разкрием нощна смяна при необходимост, разказва за плановете си медикът. 

 

Той посочва, че повечето му пациенти са възрастни, младите са около 25%. „Преди време имаше ограничение в диализното лечение – то се провеждаше до 60-годишна възраст, с много комисии, които определяха дали пациентът е подходящ за такова лечение. Вече възрастта не е проблем”, подчертава д-р Рангелов.

Причините болните да имат нужда от хемодиализа са много разнообразни – тежки инфекции, бъбречни увреждания, пневмонии... Освен това всяка една голяма оперативна намеса, всяко инфекциозно усложнение при пациентите също може да изисква хемодиализа. Голям процент от болните са с диабет, с хипертония, с хронични тежки заболявания, при които има се увреждат бъбреците, разказва медикът за случаите на хемодиализа.

 

Специалистът обръща внимание, че лечението не е задължително да бъде постоянно. „Има пациенти, при които се налага да бъдат проведени няколко диализни процедури поради влошена бъбречна функция, има пациенти, които имат остро бъбречно увреждане в хода на някакво тежко протичащо заболяване и бъбреците не могат да отделят достатъчно течности, или пък настъпват електролитни нарушения и нарушения в алкално-киселинното равновесие”, обяснява д-р Рангелов.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6723 |25.11.2015 Д-р Д. Петров за Фрог: Болници ще се рекетират със здравната карта . 7| 5716 |24.11.2015 Божилов за Фрог: Кредиторите на КТБ плащат милиони за доклада, а не им се дава . 54| 9536 |24.11.2015 Ал. Симов за Фрог: Турция пази главорезите на ИД . 45| 13829 |17.11.2015 Карбовски: Зловещо е предателството на глупавата Меркел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads