Реклама / Ads
12| 6773 |26.11.2015 НОВИНИ

Скандал! МС потули аферата за “златния” чадър на Слънчев бряг

.
Цената на чадърите в Слънчев бряг се оказа солена като водата
От лютите закани на министър Лиляна Павлова “изгоряха” две малки риби, най-големият нарушител и концесионер се спазари с властта и запази бизнеса си, установи Фрог нюз.
 

Чадъри по 57 лв. за ден ще има през идното лято на Слънчев бряг. Причината е, че концесионерът на най-голямия плаж “Слънчев бряг – север” се е спазарил с властта да "изкупи греховете си" по някакъв начин и да го оставят на терен.

През лятото министър Павлова многократно заяви, че ще разваля договори на концесионери заради груби нарушения и като единствен начин МРРБ да наложи ред и съвестно поддържане на плажовете от страна на концесионерите.

 

Направени бяха 233 проверки от страна на МРРБ, които констатираха драстични нарушения. Контролните органи съставиха 42 акта на 31 плажа и са наложиха глоби на нарушителите общо за 944 000 лв. съгласно чл. 23 от  чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Най-често констатиратираните  нарушения бяха ограничен достъп до плажовете, неспазване на условието за 50% свободна площ, лоша   хигиена, презастрояване  с временни търговски и  влошаване  на условията на околната среда като цяло.

 

И какво последва от това чиновническо усилие като за рекодр за Гинес? Почти нищо. Днес в 12 часа излезе дневният ред на утрешното задесание на МС на което е предвидено да се вземе решение за прекратяване на договорите на два малки и “селски” плажа - “Обзор – централен” , стопанисван от ЕТ”РАЛИ ПЕНКОВ” и на “Ахтопол – север” с концесионер “Стингър” ЕООД , които освен, че са в нарушения и от години не са заплащали консеционните си такси на държавата.

 

Развалянето на договора на най-големият нарушител, прочул се с “златната “ сянка от 57 лв. и с глоба от 320 000 лв. само за този сезон ( все още неплатена ), най-вероятно няма да се състои, въпреки, че всички документи за това са факт, с който редакцията разполага. Освен проекто-решението за развалянето на концесията, изготвена и е финансова корекция на бюджета, написано е дори и съобщение до медиите, в което се казва: Министерският съвет упълномощи министъра на регионалното развитие и благоустройство да предприеме действия за едностранно прекратяване на концесионния договор за морски плаж “Слънчев бряг – север”, община Несебър , област Бургас, както и да предприеме необходимите действия за приемане на обекта на концесия в 30 дневен срок от датата на прекратяване на договора по реда на чл.78 от Закона за концесиите”. В съобщението също се казва, че Министерския съвет упълномощава министър Павлова да събере по съдебен ред дължимите суми от концесионера и да предприеме действия за отдаването на плажа под наем или на нова концесия.

 

Според наши източници цената на пазарлъка е издръжката на ФК “Ботев” Пд. Схемата е проста – държавата ще си затваря очите за нарушениията на концесионера, а той от своя страна ще поеме издръжката на “канарчетата”, която е около 2 500 000 лв. на година. Така пъзелът се нарежда . За концесионерът е икономически е по-изгодно  да не спазва договорите,  и с някаква част от постъпленията  от нарушенията - предимно от презастрояване и от разполагане на чадъри на повече от 50% площ  да издържа клуба. Тази практика е изгодна и за държавата, защото така ще успокои топката на хилядите фенове на “канарчетата”. Лошото в схемата, според  представители на туристическия бранш, е че  тази двойна игра сваля качеството и вдига цената на услугата за летовниците на нашето Черноморие от една страна, а от друга създава условия на неравнопоставеност на съвестните концесионери, които стриктно спазват договорите си и предлагат сянка и обслужване на плажовете   на цена от 8 до 12 лв. за шезлонг.

 

Готовият документ за прекратяване на концесията от страна на МС си остава само проект

 

 

Дори и съобщението за медиите е готово, но също проект.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6218 |17.11.2015 Скандал! Пуснаха Туцо от „Килърите” срещу 30 бона парична гаранция . 149| 91828 |23.10.2015 СКАНДАЛ! Министър Горанов вдига палат за 1 млн до София . 24| 8651 |13.10.2015 Капка Георгиева: Няма замислена ПР акция, а пиянски скандал! . 33| 9451 |18.08.2015 Скандал! Попове прибират хиляди от миряните, харчат ги за себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads