Реклама / Ads
7| 4658 |28.11.2015 НОВИНИ

Миков пред НС на БСП: Бюджетът на управляващите застрашава сигурността и мира в държавата

.
Михаил Миков
Бюджетът за следващата година застрашава вътрешния мир в страната. За това предупреди в доклада си пред Националния съвет на БСП лидерът на левицата Михаил Миков. „Бюджетът води още бедност, неравенства, социална дезинтеграция и в крайна сметка руши устройството на обществото и държавата. Той е израз на разбирания за управление, които застрашават и вътрешната сигурност, и етническия мир”, категоричен бе Миков.
 

Председателят на БСП отбеляза, че левицата е направила предложения за изменения преди второто четене на Бюджет 2016 в опит за минимизиране на щетите, които нанася той. „Дори да бъдат приети в цялост, няма как да подкрепим този бюджет, защото и по принцип, и по философията си той е несъвместим с лявата политика, която предлагаме”, подчерта обаче лидерът на левицата.

            „Ясно е, че новият бюджет е несъвместим с националния интерес на България, още по-малко с интереса на хората. Той обслужва тесен кръг от лица и хора, които се опитват да съсредоточат в себе си още повече от публичните ресурси, които поначало би трябвало да са предназначени за провеждане на политики в интерес на хората”, заяви Михаил Миков. 
            По това кой ще подкрепи бюджета и на второ четене, ще стане ясно и кой стои близко до този тесен кръг от хора, които ползват политическата власт за реализиране на конкретни частни икономически интереси. По това кой няма да подкрепи този бюджет ще стане ясно и кой отстоява интереса на хората и националния интерес, смята лидерът на социалистите.


            „Управляващите не спират да показват липса на балансирана външна политика”. Това констатира председателят на БСП в доклада си пред Националния съвет на партията. „Президентът се изживява като ястреб, правителството – също като някакъв вид пернати. При всички случаи няма воля за отстояване на националния интерес”, подчерта Михаил Миков. 
            Лидерът на социалистите отбеляза продължаващите опити България да се вкара в риторика на квази-война с Русия и отсъствието на българска позиция по случващото се в Близкия Изток и Северна Африка. В тази връзка Миков посочи и въпроси, по които до момента управлението не е определило своето отношение: „Какви са причините, довели до толкова лесното и бързо разпалване на конфликти в различни държави от Близкия Изток и Северна Африка? Кой е заинтересован и кой провежда истинската борба с тероризма? Какви са границите на допустимост на намеса на една държава във вътрешните работи на друга?”
            Липсва ясна позиция на България и по въпроса за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, изтъкна председателят на БСП. Той припомни, че следващите преговори са през февруари, но управлението все още не е формулирало ясно дали и защо подкрепя или не подкрепя това споразумение.

 

„Последното заседание на Националния съвет беше показателно за това как някои другари разбират вътрешнопартийния живот и своята роля в него. Преди всичко трябва да е ясно, че БСП има устав и всички решения на органите на партията трябва да се разполагат на плоскостта на неговите разпоредби”. Това заяви председателят на БСП пред членовете на НС на партията. 
            „Гласуването, което проведохме предния път, беше в противоречие с устава и в интерес на партията”, отбеляза Михаил Миков, но едновременно с това попита: „Как ще засилим доверието в партията и надеждността на нейното функциониране, ако продължим да прокарваме личните си, често неполитически интереси, в нарушение на правилата?”.

            „Трябва да е ясно, че дискусиите по вътрешнопартийни въпроси следва да се водят преди всичко в уставните органи на партията. Изнасянето им в медиите и другаде може и да обслужва нечий частен интерес, но не допринася за добрия облик на БСП сред хората”, категоричен бе лидерът на левицата. 


Ако някой не е разбрал причините за загубата, не е слушал внимателно 


            „Ако някой не е разбрал от доклада ми на предишното заседание на НС какви са причините за лошото представяне на БСП на последните избори, той или не е слушал внимателно, или пък не обича да слуша неприятни новини”, каза Михаил Миков. Председателят на БСП припомни, че много хора са заявили, че „ръководството не е казало нищо за причините за лошия резултат. 
            „Смятам, че достатъчно беше казано. Могат още много неща да се кажат и на нашите заседания и на заседанията на Общинските и Областните съвети, които трябва да конкретизират проблемите, за да търсим заедно решения както на национално, така и на областно и общинско равнище”, подчерта Миков.


  49-ят Конгрес на БСП е изключително важен за партията, за нейното бъдеще, но и за демократичното развитие на страната и за шанса в България да има социална държава. Това заяви председателят на БСП пред членовете на Националния съвет на партията. В доклада си на днешното заседание Михаил Миков посочи също, че всеки партиен член и ръководител, всяка партийна организация трябва да оценят ролята и значението на предстоящия партиен конгрес. 


Социалисти да се включат в обсъждането на местните политики 


            Лидерът на левицата обърна внимание, че вече текат дискусии по общинските бюджети. По думите му в тях и в обсъждането на местните политики трябва да се включат активно всички членове на БСП, като едновременно с това бъдат привлечени и гражданите.  
             „От страната има тревожни сигнали, че избрани с листите на левицата общински съветници, са предпочели по-лекия път – да се приобщят към групите на управляващите в местната община или други групи, които изразяват бизнес интереси”, призна Миков. „Очевидно е, че подборът за листите е направен, без да се отчита политическата лоялност на хората, които са приели да защитават лявата политика в общинските съвети – в управление или в опозиция”, констатира председателят на БСП. 
            Лидерът на социалистите обяви, че следващата седмица предстои среща с представителите на БСП в местната власт, на която ще се дискутира прокарването на лява политика в общинските съвети. „Ако сега забравим тази политика, заради която отидoхме на изборите, недоверието ще продължи да расте и БСП ще бъде разглеждана като една от партиите, участващи във властта за реализацията на неполитически интереси”, предупреди Михаил Миков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6720 |28.11.2015 М. Димитров: Р. Овчаров е представител на властта в Лукойл и ние се чудим защо се саботират проекти . 3| 4445 |27.11.2015 Мерджанов пита Бъчварова: Какви мерки предприе МВР след инцидента край Дюлево? . 4| 4633 |27.11.2015 Миков: Отпадането на деца от образование показва нежелание и неспособност на правителството . 57| 9824 |26.11.2015 Ген. Михов: Турският изтребител е действал без предупреждение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads