Реклама / Ads
17| 8051 |30.11.2015 НОВИНИ

Фрог око: След КТБ "Ърнест енд Янг" влезе и в МЗ за 250 000 лв.

.
Петър Москов
Скандалното адвокатско дружество "Ърнест енд Янг", което заедно със свои колеги от бранша, взе от КТБ 3 млн. лева за извършване на „умни обезценки”, влезе и в Здравното министерство, научи Фрог нюз. То е било поканено от министър Петър Москов да ценообразува двата пакета – основен и допълнителен – срещу което по договор трябва да получи 250 000 лева. Сума съвсем излишна, тъй като тази дейност се извършва с Наредба № 40 от НЗОК и БЛС.
 

Сделката с адвокатско дружество се води от довчерашната съветничка на Петър Москов и настоящ подуправител на НЗОК Иванка Кръстева, което си е чист конфликт на интереси. За нея е известно, че е действащ адвокат, член на борда на директорите на няколко болници.  За да се доведе сделката до край, беше отстранен довчерашният й предшественик д-р Димитър Петров, като официално беше обявено, че това е станало по взаимно съгласие.

 

За да бъде сигурно, че точно „Ърнест енд Янг” ще изпълни остойностяването, не е имало обществена поръчка, а – договаряне без обявление по ЗОП. Тъй като адвокатите от дружеството са специалисти в счетоводен одит, те не се справяли с възложените им задачи. Затова договорът им бил удължен, но без резултат.  Накрая работата им е свършена от националните здравни консултанти. „Москов ги е завел във Велинград и им е поставил срок от 3 дни да направят доклада. Материалите от работата им са изпратени от Москов за съгласуване с БЛС, който остро възразява срещу подхода на действие и пише протестни писма до съответните институции”, коментират запознати със случая.

 

Фрог нюз потърси бившия подуправител на Касата д-р Димитър Петров за повече яснота по случая. Ето какво каза той:

 

"Имахме среща с адвокатското дружество „Ърнест енд Янг”,  на които изобщо не им е ясно какво ще консултират. За остойностяването на основния пакет имаше създадени основни групи, в които участваха представители на НЗОК, министерството, Лекарския съюз. Този пакет трябва да се ценообразува по наредба № 40 от именно тези три институции. На срещата попитах дали адвокатското дружество нас ще консултират или ние тях. Елементарни неща не знаеха, изобщо не познаваха нашата система. Не бяха представили в срок доклад, затова той беше удължен. Трескаво търсеха консултанти и експерти, които да им напишат доклада. Питаха и мен, но отказах".

 

На въпрос дали е бил натискан да напусне НЗОК, д-р Петров отговори: „Имаше настояване да се махна. Москов беше говорил пред трети лица, че съм му пречел на реформата”.

 

Според запознати, схемата с пакетите ще бъде приложена и в областта на електронното здравеопазване, което предстои да се въведе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6564 |30.11.2015 Фрог око: Коли на бандити задръстват ведомствените паркинги . 0| 9283 |29.11.2015 Фрог нюз се извинява на министър Бъчварова! . 18| 5104 |29.11.2015 Десетки убити и ранени след руски въздушен удар в Сирия . 3| 4454 |27.11.2015 Мерджанов пита Бъчварова: Какви мерки предприе МВР след инцидента край Дюлево?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads