Реклама / Ads
14| 12147 |01.12.2015 МИНАЛО

Кулата от черепи в Ниш е българска, а не сръбска!?

.
Кулата в Ниш
През 1809 г. Българите вдигат въстание срещу отоманския душманин. Българите губят, а пашата в пристъп на бяс строи кула от главите им. 200 години след събитията, въстанието в Ниш е сръбско, черепите също, негодува срещу една неправда историкът Иво Антонов.
 
Сърбите асимилират и заграбват историята ни. Гърците и румънците също. Руснаците-писмеността и вярата ни, гърците народа и църквата ни. Всеки се кичи с нашето, като свое. На нас внушават, че сме малки и жалки. Ние преповтаряме като папагали колко сме малки и жалки и се възхищаваме на Путин, Обама, Меркел,реди тъжната ни орисия експертът от военното министерство.

Ревем на гроба на стотина франзузи, а не знаем гроба на хиляди българи, победили десетки хиляди французи. Толерантни към "бежанците", грижовни към дивите орли и лешоядите, обърнали гръб на Българите. Клета майка България!!!!, завършва той коментара си във фейсбук.

Ето я и историята на въстанието.

През май 1809 г. недалеч от град Ниш, разбунтувалите се против османската власт местни въстаници са жестоко избити. По заповед на османския военачалник Хуршит паша убитите бунтовници са обезглавени, а черепите им са вградени в стените на кулата.

Онова, което премълчават сръбските „историци“ е, че мемориалът е български, а не сръбски.Ниш и околията му до края на XIX век са чисто български и си има даже екзрхийски митрополит от 1870г.

Българският етнически облик на района на Ниш е доказан от няколко етнографски карти и пътеписи, като например този на френския пратеник Жером-Адолф Бланки, който в записките си нарича Ниш „Столицата на България“. Френският геолог Ами Буе (1794-1881) също пише в свойте научни трудове, че българите в Поморавието са най-бунтовното население в цялата Османска империя.

Но най-голямото доказателство е това, което се е писало в сръбските вестници, които съобщават за сраженията в Нишко със заглавия от рода на: “Устанак у Бугарской“ (“Въстанието в България“). Това доказва, че през 1809 г. надигналите се въстанници в Чегар планина са били повечето с български произход и самосъзнание.

Днес сърбите наричат въстанието тяхно, но освен техните шовенистични “научни“ трудове има и неоспорими исторически истини, които разобличават сръбските лъжи.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5900 |30.11.2015 Танев: Махаме учителите пенсиоинери с право на пенсия . 4| 6120 |29.11.2015 38 години от старта на АЕЦ „Белене“ . 1| 6742 |28.11.2015 Трагедията на китайци, засегнати от забраната за второ дете . 2| 8287 |27.11.2015 96 години след позорния Ньойски договор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads