Реклама / Ads
27| 25748 |23.12.2015 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Настъпи началото на края на ДПС

.
Осман Октай
Винаги съм говорил за сериозните зависимости на българистките политици и властимащите. Тази зависимост беше една от причините аз да се разделя с Ахмед Доган и ДПС. Самият факт, че реакцията на Доган идва със седмици закъснение след Декларацията на Местан, показва за натиска над Доган. Не е имал друг избор. Не случайно той продължава да бъде заложник. Става част от пропагандата за дестабилизация по линия на Анкара и Москва. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още сподели той за ситуацията около ДПС и нейните лидери:
 
- Г-н Октай, изненадахте ли се от сблъсъка между лидерите на ДПС Ахмед Доган и Лютви Местан? Какво се случва между тях?

- Напрежението от сблъсъка между Анкара и Москва се пренеса върху българското политическо пространство и по-специално върху ДПС. Ако внимателно се прочете позицията на Ахмед Доган, която взриви ситуацията в страната, човек ще остане с впечатлението, че това е продължение на речта на президента на Русия Владимир Путин пред 1400 журналисти в Москва. Там той размаха пръст на България и на българските управници. Директно предупреди за възможността да се разпадне ЕС и НАТО. А отделно от това нападна и Анкара. Казаното от Доган е всъщност пропутинова позиция.

- Но така излиза, че геополитическите възгледи на Ахмед Доган и Лютви Местан са коренно различни.

- Откакто е начело на ДПС, Лютви Местан стана човек-проводник на линията на Ердоган в политическото пространство на ДПС. През последните години предупреждавах, че опитите за дестабилизация на България през Москва и през Анкара, минават през пространството на ДПС. Още когато Лютви Местан прочете Декларацията за сваления руски самолет от най-високата трибуна в парламента, казах, че това е голям политически гаф. Сега имам вътрешна информация, че въпросната Декларация е написана в турското посолство под диктовката на турския посланик. Още същият ден чрез нашите служби и още повече чрез аналитичният сектор за сигурност на Библиотекарския институт, където се намират много ДС офицери като преподаватели, бивши шефове на ДАНС и МВР, е имало посещение в сараите на Доган. То е било от името на руското посолство. Там на Доган е оказан огромен натиск срещу тази декларация, прочетена от Местан. Така се противопоставиха Доган като човек на Путин и Местан, като човек на Ердоган. Спомняте си за многобройните провокации на Местан през последните години.

- Кои провокации имате предвид?

- Ще започна с провокацията- песента „Кой уши байрака” на изборите, обрязването на деца под турските знамена и в присъствието на управляващи от Турция. Преди малко повече от година Лютви Местан беше на посещение в Анкара и това се отчете като грубо вмешателство на официалните власти и лично на Ердоган в нашите избори. Последва невиждан отлив на интелигентните турци от ДПС в Североизточна България. Партията загуби много сериозни общини. Хората, обаче не приеха такава проердоганова политика. Българските изселници в Турция не гласуват за ислямистките партии. Те подкрепят републиканската партия, наследник на Ататюрк. Казаното сега от Ахмед Доган, което е прокремълси и пропутиновски , тотално ще отврати интелигенцията сред турците. И това ще е началото на края на ДПС и този модел.

- Надали тази опасност не се отчита от Ахмед Доган?

- Винаги съм говорил за сериозните зависимости на българските политици и властимащите. Тази зависимост беше една от причините аз да се разделя с Ахмед Доган и ДПС. Самият факт, че реакцията на Доган идва със седмици закъснение след Декларацията на Местан, показва за натиска над Доган. Не е имал друг избор. Не случайно той продължава да бъде заложник. Става част от пропагандата за дестабилизация по линия на Анкара и Москва.

- Доган, че упреква, че дълго време е бил наблюдател. Защо го прави, след като заявява, че няма да се върне в политиката?

- Това е една позиция на объркан човек, независимо, че го възхваляват толкова много. По-скоро се оправдава и обвинява тези, които му наложиха преди три години да назначи Местан. Дистанцира се от грешките му, като ни казва, че той няма отношение към тях. Заради зависимостите си, Доган е притиснат да се отрече от Лютви Местан. Това ще има последици както за него, така и за политическата формация. Имам данни, че от снощи е свалена охраната на Лютви Местан.

- Как ще се отрази всичко това на депутата от ДПС Делян Пеевски?

- За да оцелява този модел, винаги се махат дразнителите, та дори той да се казва Доган. Делян Пеевски ще бъде изваден от играта, след като се преструктурира бизнеса. В тази ситуация той не играе никаква роля. Тук става дума за бъдещето на ДПС и отношението на тази открита пропутинова линия, изразена от Доган. Вече няма никакво съмнение кой дърпа конците му, както и защо 25 години обслужва това задкулисие. Преди три години той беше свален от сцената от своите кукловоди, за да може ДПС да бъде с по-приемлив и диалогичен лидер като Лютви Местан. Малко по-късно, Доган написа едно писмо, в което обвини своите създатели, че са го похарчили и че това може да доведе до шок и кръв в държавата, а също така и опасност от дестабилизиране на Балканите. С казаното сега, Доган продължава този реванш. Той ни казва директно: Свалихте ме от сцената и видяхте каква беля стана. Вашият човек /Местан/ направи ориентация към Анкара. По този начин Доган изпълнява волята на тези, които го притискат и от които зависи. За пореден път чрез Москва се дестабилизира България след възродителния процес. На територията на България стана сблъсък между Анкара и Москва. За съжаление няколко поколения хора са жертва на този сблъсък.







интервю на Катя Илиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13569 |10.07.2015 Осман Октай: 25 години Тошо Тошев изпълнява ролята на „мама и момчето” . 9| 10220 |02.06.2015 Осман Октай: Всички политици в парламента са зависими от модела КОЙ . 32| 18650 |27.02.2014 Посланик Любомир Шопов: Неоосманизмът шета в България . 52| 15186 |06.01.2014 К. Костадинов: Някои си мислят, че живеят в Османската империя...по навик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads