Реклама / Ads
0| 4876 |05.02.2016 НОВИНИ

Ил. Йотова: Ще има наказание за България за ваксините

.
Илияна Йотова
Въпросът за ваксините вече се обсъжда на европейско ниво. И ще продължи да се нищи и да не искаме. По думите на евродепутатката Илияна Йотова пред БНТ това е прецедент в Европа - да се вкарват ваксини от трета страна без разрешение. Тя ще говори с още факти, когато има още информация от европейска страна.
 
Според Йотова може да има наказание за България. Тя е проучила въпроса. такива случаи има и с други държави. Внасяли са се лекарства в Европа  от Индия и други страни.

Евродепутатът Илияна Йотова е на мнение, че България трябва да поиска компенсации заради блокираните от гръцки фермери гранични пунктове. „Защо българското правителство до този момент не е информирала официално Европейската комисия? Гърция може да си заслужи доста тежки наказания при цялата икономическа ситуация, в която се намира в момента. В крайна сметка ние сме длъжни да пазим интересите на нашите граждани“, коментира тя.

В момента в Европа няма лидерство, категорична е Йотова. „Това е най-тежкият дефицит в момента – като започнете и с ръководството на ЕК, тук не визирам само г-н Юнкер, така и с председателя на Европейския съвет, който не можа да се наложи цяла календарна година върху четири правителства в Европа, за да тръгнат мерките за бежанците и да няма това създадено впечатление, донякъде основателно, за полуразпад на Европейския съюз“, заяви евродепутатът.

„Струва ми се, че ние в България като вътрешна политика започваме да страдаме от този проблем“, добави тя. Според Йотова, ако Великобритания излезе от ЕС, няма да настане апокалипсис. „И сега страната по отношение на доста европейски политики е с особен статут. Разбира се, добре е да остане вътре. Лично аз смятам, че ще спечелят привържениците на европейското членство, ако референдумът за излизане на Великобритания от Европейския съюз бъде направен час по-скоро“, посочи тя.

Последното удължаване на санкциите срещу Русия беше грешка, дано това бъде поправено през юни, призова тя. По думите ѝ все повече държави го осъзнават и предприемат двустранни договорености. "За съжаление България не е сред държавите, които са осъзнали важността на тази политика".

Евродепутатът говори и за предложения от България законопроект за развитие на планинските райони в Европейския съюз.  

Предложението има три основни цели - първо, да бъдат открити възможностите за финансиране на планинските райони в общността по сега съществуващите програми, второ, да се потърсят алтернативни възможности и трето да бъдат създадени целеви програми за развитие на планинските райони.

По този начин ще се промени начинът, по който се финансират проектите в момента - от териториален принцип на регионален.

„Доскоро нямахме определение на планински регион, вече имаме. У нас 123 общини са планински, като те заемат 42,5% от територията на страната, а живеещото в тях население е 22% от всички българи“, обяви зам. регионалният министър Иван Аспарухов.

По думите му най-големият проблем на тези райони е трайната тенденция към обезлюдяване и липсата на висококвалифицирани кадри. Самото министерство вече е разработило план за стимулиране на тези общини, като бюджетът му е 566 млн. лева и се очаква скоро да бъде представен публично.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4513 |03.02.2016 Юнал Лютви: Доган е скромен, ДПС се утвърди за доброто на България . 16| 6104 |03.02.2016 Само във ФРОГ: ЕК пита България за скандала с ваксините . 6| 4186 |01.02.2016 Уолстрийт джърнъл: България слиза в класацията по икономическа свобода . 31| 7629 |30.01.2016 Писателка: България си отива, вземете се в ръце
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads