Реклама / Ads
19| 11162 |08.02.2016 НОВИНИ

Фрог научи: Прокуратурата затяга възела около кръга на Петър Москов заради ваксините

.
Петър Москов
Двете прокуратури-Върховна касационна и Върховна административна затягат възела около кръга на здравния министър Петър Москов заради ваксините от Турция „Пентаксим” и „Еувакс”, научи Фрог нюз от разследващи.
 
След разпореждане на ВКП, ДАНС разпита в края на миналата седмица трима важни експерти. Това са главния санитарен инспектор Ангел Кунчев и двамата бивши изпълнителни директори на Изпълнителната агенция по лекарствата Емил Христов и Борислав Борисов. Ангел Кунчев, който по закон е отговорен за обезпечаването на ваксините, е бил питан защо, след като България е останала без ваксини, той не е сезирал експертния съвет по заразни болести на ЕК. Или накратко казано защо не е поискана помощ от Европа, така както правят всички европейски държави, изпаднали в дефицит по отношение на ваксините. Основната задача на разследващите при този разпит е била да установят дали Ангел Кунчев не е бил прескочен от здравното министерство, така както е било процедирано спрямо ИАЛ.

Това, което се е искало от бившите директори на ИАЛ, е да дадат оценка за как е нарушено българското законодателство при вноса на „Еувакс” и „Пентаксим”. Проверката на ВКП цели да се види извършени ли е престъпление от длъжностни лица на МЗ и ако това е сторено, то кои са те.

В същото време ВАП продължава проверката за нарушение на законодателството от компетентните органи, свързани с вноса на въпросните ваксини. Магистратите нищят как е спазена регулацията на закона при вноса им. След становище на ВАП, че няма разрешение за използване на турския „Пентаксим” и „Еувакс” в България, наблюдаващият прокурор във ВАП най-после е получил писмо от здравния министър Петър Москов. В него той обяснява, всички действия, собствени и на министерството. Уточнява се, че те са по смисъла на закона за здравето и съответната Наредба №15.

 Тоест според Москов МЗ раздава ваксините на РЗИ-та, те от своя страна на джипитата. А накрая джипитата ги поставят на децата. Твърде любопитно е, дали министър Москов и цялото министерство са прочели началото на Наредба №15, в която пише, че целият ред се отнася за лекарства, които са разрешени от ИАЛ. Това е поредният порочен кръг, в който МЗ се опитва да набута прокуратурата, защото като бял ден е ясно от написаното в нея, че тя е неприложима за турския „Пентаксим” и „Еувакс”.

 Очаквайте нови разкрития на Фрог нюз по темата през следващите дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6737 |08.02.2016 ФРОГ научи: Жорж Ганчев "скача" за президент . 7| 4212 |07.02.2016 Прокуратурата с ново питане за смъртта на Тодор от Враца . 16| 10822 |05.02.2016 Само във Фрог: Хванаха шофьора на главсека на МВР да краде дреболии . 43| 7239 |05.02.2016 Н. Цонев за Фрог: ГЕРБ предаде българското небе!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads