Реклама / Ads
55| 8108 |09.02.2016 ПОЛИТИКА

Местан прави партия ДОСТ, пита Борисов кои са олигарсите

.
Лютви Местан
Близо месец мълчах, за да видя докъде ще стигне атаката срещу мен и хората около мен, заяви по НТВ бившият ДПС-лидер Лютви Местан. Стигна дъното, не пощадиха семейството ми, децата ми, аз се оказах шпионин, предател на националните интереси, авторитарен лидер, но няма да отговарям на медийните бухалки, камо ли с персонални нападки, добави той.
 
Колегите, които ме познават от десетки години, би трябвало да имат проблем със съвестта си. Препоръката ми е въобще да не се занимават с нея, защото тоталитарните системи не обичат хора, които се занимават със съвестта си, противното би се отразило на тяхната кариера. Моите отговори ще бъдат единствено политически, аз мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата, уточни той.

В България има реална необходимост от ясен, реален евроатлантически политически субект, партия, която ще продължи позициите, които отстоявах особено през последните 3 години. Това не е разцепление на ДПС, ако има такова, то не е породено от нас, а е ценностно. То настъпи с прословутата реч на Доган, когато бях обвинен, че натовската декларация е политическа грешка. Неговата реч обаче е стратегическа грешка. Вече 40 дни обикалям страната и регистрирам критична маса избиратели, които не споделят тази реч и се чувстват непредставени от ДПС. Те не могат да останат без представителство. Изречението, в което се говори за това, че "ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, толерантността, значи не познава реалността, няма такова нещо", е гафът. Това са трите принципа на съвременната либерална демокрация, посочи той. Това отрицание е абсолютно неприемливо. Има нужда от либерален субект, затова в наименованието на новата партия залягат тези три думи - отговорност, свобода и толерантност, а спойката им е в демократичността, затова абвревиатурата е ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност), обясни Местан.

Няма да оставя без отговор въпроса дали тази партия е турска, добави Местан. Проектът беше декориран с определенията протурска партия, още преди да е създаден. Това са журналистически клишета, а не реална оценка за характера на партията, а каква ще е тя, ще се види от манифеста, устава. Аз съм български политик, ние ще създадем либерална, автентична българска партия, врече се Местан.

Местан като турски шпионин и предател на националните интереси било мит, добави той. Няма да отстъпя пред страховите внушения, съобщи той.

Когато бях посочен за лидер, знаех, че единственото поле, където не мога да бъда ограничен, е полето на политическите идеи. Сега, предколедната реч на Доган свали маските, защото отричаш принципите на либерализма, но се зовеш либерална партия, когато твърдиш, че си натовец, а го поставяш под съмнение, значи има етикети, зад които се крият други, олигархични интереси, каза Местан, който вметна, че все още живее на квартира в София.

По въпроса за олигархията и олигарсите Местан показа свой въпрос към премиера, който два пъти се отклонявал от Ц. Цачева. Когато говорим за олигархията, не трябва да е абстрактно. Не всеки богат е олигарх. Ако един богат човек е натрупал капиталите по правилата на пазарната икономика, той е истинска ценност. Олигарх имаме когато, някой забогатява с незаконна властова протекция. От тази гл. т. коя е олигархията, попита той. Министър-председателите да отговорят на този въпрос, призова той. Олигархията е немислима без властта. Затова в България или няма олигарси и премиерът не знае кои са, или ако има, той е най-компетентен да ги назове. Аз го попитах кои са те и кои медии им принадлежат, уточни Местан.

Отказвам да водя разговор за персоналните измерения на един системен проблем, в България има проблем с независимостта на съда и прокуратурата, затова има необходимост от политически алтернативи, за да се освободят гражданите от обръчите на фирми и от олигархията. Аз не бях част от това, заключи той, но щял да е участник в демаскирането на задкулисието. В него трябва да участват само партии, готови за своя катарзис, съобщи Местан. Разговорът за олигарсите е невъзможен без разговор за връзката на министър-председателите на България с тях, всички, в това число и последният - г-н Бойко Борисов, заключи Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9831 |08.02.2016 Политологът Д. Ганев за Фрог: Местан ще има съдбата на Касим Дал . 26| 7358 |03.02.2016 Г-н Борисов, какво са ви направили българите, та ги наказвате с Кунева... . 11| 5155 |16.01.2016 Миков към младите: Част сте от партия на 125 години . 15| 9107 |14.01.2016 Н. Марков пред Фрог: Може да има обвинения, свързани с изключването на Местан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads