Реклама / Ads
6| 5004 |09.02.2016 НОВИНИ

Радева за ФРОГ: Местан не е големият бащица, ще се провали

.
Мира Радева
Няколкото стъпки, които Лютви Местан направи след речта на Ахмед Доган, бяха в погрешна посока. Не можеш да се заявяваш като бъдещ политически лидер и да се жалваш непрестанно пред медиите, заяви за Фрогнюз социоложката Мира Радева. Всички му стъпки са стъпки на обиден човек, но когато искаш да си лидер, трябва да показваш воля, хъс за победа и за битка, смята тя.
 
Това е като гладиаторска битка, в която трябва да покажеш с цялото си поведение, че си по-силен от противника. Помислете си какво направи той на първата си пресконференция - каза, че бил поставен на този пост, т.е. ако не бил Ахмед Доган, той нямало да е лидер, нямал качества за лидер. Хората много подценяват значението на невербалната комуникация, счита Радева.

Това е нелепа ситуация и в този смисъл неговата формация ще е кауза пердута, не вярвам, че с такива публични послания той има потенциал. И това е много българска черта – все да се ожалим.

 

В тези общности, турските, отношенията са още по-патриархални от нашите. А в патриархалното общество печели този, който показва най-големи мускули. Дотук нищо! Една патриархална структура очаква закрила от големия бащица. В циганските общности е същото – кланово-патриархално общество, което търси бащицата.

 

За какво България харесва Бойко Борисов? Него да сте го чули да се жалва, да се оплаква, някой да му е виновен. Не! Той всеки път казва – аз отивам и решавам проблема, край, точка! Не може да му се противопоставиш. С това и печели. Затова колкото и на интелектуалстващите да им е неприятно и с основание, защото той е един патерналистичен, авторитарен тип лидер, обществото не приема друг тип поведение. Един Филип Димитров беше друг тип лидер, интелектуалец, консенсусен, търсещ съгласие, доверие, но колко го издържаха. Затова Радан Кънев също няма никакъв шанс, той може да има прекрасни намерения, но няма да получи обществена подкрепа.

 

Жорж Ганчев е друго нещо, той няколко пъти е доказвал, че може да получава висока подкрепа. И ако тогава не беше толкова твърда подкрепата за БСП, представлявано тогава от Иван Маразов, който беше безпомощен интелектуалец, Жорж Ганчев щеше да го отвее за малко. Единият спечели 22%, другият 28%, при това в ония златни години на БСП. Самият електорат на БСП се разцепи, защото те са патриархално мислещите за разлика от десните хора, обясни Радева. Добре, че тогава имаше други дилеми и други хора, политическата класа като цяло, беше друга, както и обществото.

Новото поколение избиратели е още по-патриархално, още по-объркано в ценностите си, още по-дезориентирано, защото е плод на родители с объркани представи.

 

Неслучайно тези млади хора лелеят за комунизма, имат носталгии по него, без да са го живели и да имат представа. Самата среда им е насадила един куп носталгии, нямащи нищо общо с реалността. И аз лично много се радвам, че по БНТ показаха този филм, от който и аз бях потресена за кланетата след 9 септември. Колкото и да си го представяш, когато го чуеш от конкретните хора, чуваш разказа по друг начин, това е потресаващо, заяви Мира Радева. А днешните млади лелеят по това време. И какво сме направили ние? Създали сме Франкенщайн. Защото просто не си свършихме работата от мързел, от изключителна алчност на всякакво ниво и от липса на ценности, заключи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6965 |08.02.2016 Само във Фрог: Човек на #КОЙ проверява разработките на ГДБОП . 23| 6546 |08.02.2016 Св. Филипов за Фрог: Първанов построи 500 джамии, а сега се тюхка . 6| 5308 |05.02.2016 Карадайъ се кодоши с 401-та партия на Местан . 16| 10830 |05.02.2016 Само във Фрог: Хванаха шофьора на главсека на МВР да краде дреболии
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads