Реклама / Ads
7| 23439 |01.04.2016 ИНТЕРВЮ

Корнелия Нинова: Има срастване на политиката с мафията и силните на деня за сметка на беззащитния

.
Корнелия Нинова
Не сме достатъчно силна опозиция! Патриотизмът и кражбите на властта ги плаща народът, защото трябва да връща новия заем. Има срастване на политиката с мафията и силните на деня за сметка на слабия и на беззащитния. Важно е след теб да вървят хората и да не ги предаваш. За предстоящия конгрес на БСП, проблемите на властта и хоризонта на БСП разговаряме със заместник-председзателя на парламентарната група на БСП и кандидат за лидер на партията.
 
- Г-жо Нинова, Вашата кандидатура за председател на БСП много експерти и съпартийци приемат като реалистична и необходима за промяна в партията? Как ще коментирате тези мнения и позиции два месеца преди Конгреса? Какви са очакванията Ви от този Конгрес?

  - Благодарна съм за подкрепата, която получавам. Този конгрес трябва да очертае ясна, категорична, лява алтернатива на сегашното управление. Да заявим, че представляваме слабите, бедните, младите, хората на труда, дребни земеделци, интелигенцията, малък и семеен бизнес. Да започнем реални разговори с тези хора за начина, по който защитаваме техните права. Да ги направим участници във вземането на решения. Твърдо да се обявим против злоупотребите на големите, корпорациите, монополите. Да изведем три -четири най-важни национални въпроси.:демографския, за да има българска нация, здравеопазване, за да е здрава тя, образование и култура, за да е грамотна и да може да прави икономика. И да дадем едно цялостно виждане за развитието на държавата и справяне с най-големия проблем на народа си-бедността.

 
- Навярно сте чели едно писмо на Марияна Башева до симпатизанти на партията. Как ще коментирате нейните думи, че трябва да се преоцени ролята на Луканов и Лилов  за промяната на партията през първите години на демократичния преход и ролята на Станишев за съживяването й десетина години по-късно. С кои от нейните предложения сте солидарна?

- Четох го. Силно е. Споделям мнението и, че трябва по-смело да защитаваме миналото си. Да не се отричаме от социализма, защото, както казва тя, въпреки грешките, хубавото е много повече.Това е период на изграждане на съвременна България. Права е, че не сме достатъчно силна опозиция. Правителството на Бойко Борисов съсипва държавата и наша работа е да го покажем и предложим друго, различно. Думите и за морален кодекс на съпартиеца поставят един голям въпрос: за разминаването между думи и дела. В политиката личният пример е задължително условие за успех. И за външната политика е права. Патриотизмът и защитата на националния интерес е една от най-силните черти на лявото.

- Г-жо Нинова, като че ли през последната година държите лакетна връзка със своите избиратели. Тактика на успеха ли е подпомагането на хората в малките общини да решават жизнени проблеми, като този с читалището в Драгоман, например?

- По мое впечатление, хората ти вярват много повече, ако отидеш при тях на крак и им решиш техния проблем, колкото и малък да е той. Занимавала съм се с невероятни случаи, но истински, от живия живот. Спомням си общото събрание в едно етрополско село, където решавахме въпроса за безнаказаността на местен бабаит, чийто коне унищожава нивите на бабите. Споменавате Драгоман.Там читалище на 90 години е пред заплаха от закриване. От години се опитвам да спасявам читалища и църкви. Завела съм за ръка мнозина кметове и читалищни дейци до институциите и сме спасили някои светини на духовността и християнството. Това е пътят според мен. От проблема на всеки един човек до правене на голямата политика.

- Не смятате ли, че с последното си изявление по една от телевизиите, премиерът Бойко Борисов показа, че сякаш живее в друга България, в някаква паралелна реалност с обществото?

- Смятам. Или напълно се е откъснал от действителността, или това е върховно лицемерие. По-скоро второто. Твърди,че има политическа стабилност, при ежедневни трусове и спорове за постове и власт в управляващата коалиция. Говори за финансова стабилност, при постоянно взимане на заеми. Вече всеки българин дължи една трета от всичко, което е изработил. Говори за успешни реформи, а те са геноцид.Здравната дели българите на две-който има пари- ще живее, другите -не. Образователната унищожава държавното училище и прехвърля парите в частните колежи. Пенсионната обрича младите никога да не могат да се пенсионират, а сегашните пенсионери на мизерия. А той по цял ден си повтаря, че държавата цъфти.

- Като че ли за много хора остава без отговор един сериозен въпрос към властта, който вие непрекъснато поставяте. Какво се случва с финансите на държавата? Защо продължават да се вземат нови дългове, след като се казва, че има повече приходи. Тези две тези си противоречат?

- Точно така. Само за януари уж 900 млн.лв. в повече, а веднага последва нов заем и спиране на обществени поръчки поради липса на пари. Тука има нещо гнило. Причината е следната: Правителството е платило с пари от националния бюджет и чака Европа да възстанови тези пари. Само, че Европа разбира за корупция и раздаване на обществени поръчки под масата и отказва. И сега националният бюджет трябва да покрие този разход. Кражбите им обаче ги плаща народът, защото трябва да връща новия заем.

- Повечето приходи и новият дълг ще доведат ли до подобряване на живота на хората? Коментирайте социалната политика на кабинета «Борисов 2».

- Не! Няма! Ще влошат живота на хората. Защото трябва да връщат заема. Социалните плащания са замразени. Има нови данъци и такси. С едни и същи доходи имат много повече задължения.Това е обедняване.


- Вашият коментар за спрените обществени поръчки? Смятате ли, че Делян Пеевски спира бизнеса си в България?

- Спряха ги , защото Европа размаха пръст за корупция и обвързаности при раздаването им. Но съм изумена, какво се случи след това. Например спряната поръчка за ремонт пред НДК  за 2 млн. е пусната отново, но вече за 6 млн. Няма такава арогантност на света. По публична информация изглежда, че Пеевски се оттегля. Детайлите обаче  не познавам. Съдя само по това, което чета в медиите.

- Продължавате ли да твърдите, че в парламента царува слугинажът, а в определени моменти премиерът мишкува?

- Парламентът е абсолютен слуга на Премиера. Приема се закон,той го отменя. Взема се решение-той го оспорва. В същото време-липса на мъжество да се яви в Народното събрание и да отговаря на въпроси директно. Тотално убийство на държавността и разделението на властите.



- Вие следите, анализирате и имате обширна информация за състоянието на язовирите и водоемите в България. Според вашите анализи има огромна опасност за страната и селищата ни от наводнения още тази пролет. На тези ваши оценки опонира екоминистърката. Какво всъщност е истинското положение?


- Лошо. От две години се занимавам с тази тема. Какво ли не ми видяха очите. Корупция в земеделието,където напоителни системи бяха нарязани и предадени за желязо. Концесии на язовири на разни велможи, които не ги поддържат и ги използват за печалбарство. Безхаберие в институциите за контрол и наказания. В резултат: много съсипани животи на хората в Бисер, Варна, Мизия. Накрая дойде и ударът от правителството. Промениха закона така,че обезщетения да получават само социално слабите, а не всички пострадали. Това е един от ярките примери на срастването на политиката с мафията и силните на деня за сметка на слабия и на беззащитния. Прокуратурата направи проверка и прати тежки констатации на Правителството.Те си затвориха очите и казаха,че няма проблеми. Не, драги! Има проблеми. И ние от БСП няма да ви дадем мира, докато не ги решите.



- Ще се стигне ли пак БСП да управлява България?


- Ще се стигне. Нали, за да свършиш работата, която си обещал на хората, трябва да имаш възможност.Но дотогава: ясна,категорична,лява,социална и последователна политика. Увличане на хора, които ни вярват.Това е истинската сила - хора,които ни вярват. Да ви разкажа накрая една история на успеха. Ще ми се това да стане модел на правене на политика. Това беше сблъсък на малкия с големия, силния, богатия, институциите и управляващите. Изглежда ви обречена работа, нали? Но малкият спечели. Става въпрос за закона за търговските вериги, които издевателстваха над дребния български производител, не плащаха данъци тук и изнасяха печалбите си навън, а българската икономика страдаше.Четири години ние от БСП водихме тази битка. Срещу нас застанаха европейските посланици, веригите с парите си и влиянието си, ГЕРБ като управляващи, президентът с вето на закона. Не се отказахме и не се продадохме и законът мина. Днес веригите плащат в 30 дневен срок на българските доставчици, плащат данъци тук и цените паднаха с по 30 ст.средно. Всичко това стана възможно ,защото зад гърба ни стояха 20 00 български фирми с 50 000 работници в тях. Те ни бяха силата. Това е условието да бъдеш успешен в политиката:след теб да вървят хора и ти да не ги предаваш.

Въпросите зададе:  Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9710 |29.03.2016 Адв. Владимиров: Държавата изостави 21 български моряци в битка с испанското правосъдие . 0| 11464 |28.03.2016 Ген. Стефан Стефанов: В България няма сигурност и без терористи . 0| 8511 |24.03.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: Очертава се нов външен дълг . 0| 10662 |21.03.2016 Димо Райков: Човек не може да избяга от българската си съдба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads