Реклама / Ads
6| 13186 |26.04.2016 НОВИНИ

„Симеоновската” и „Благоевградската” правни школи командват в прокуратурата

.
„Симеоновската правна школа” ръководи ключови звена в йерархията на българската прокуратура, показва проучване на Фрог нюз. Изразът „симеоновска” идва по името на някогашната Висша школа (Институт) на МВР „Георги Димитров” край столичния кв. Симеоново. Не й отстъпва и „Благоевградската” по името на правния факултет на Югозападния университет- ЮЗУ „Нефит Рилски”.
 

 Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е кадър на Висшия институт на МВР, учил там в периода 1988-1994 г. Той е завършил специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността” от направление държавноправни науки и гражданска специалност „Право”. Започнал кариерата си в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, бил е следовател в Окръжна прокуратура, прокурор там, зам.районен прокурор на Сливница и после командирован във Върховната административна прокуратура, после шеф на Апелативната спецпрокуратура и зам.-главен прокурор.

 

Друг високопоставен кадър на ВКП, вече извън борда, но с влияние в определени кръгове, Бойко Найденов също е от „Симеоновската школа”. Найденов е завършил Висшата школа на МВР, специалност „Право”. Започва като военен следовател към Софийска военно-окръжна прокуратура, после градски прокурор на София, говорител на ВКП, шеф на спецотдел за борба с корупцията във ВКП и директор на Националната следствена служба-НСлС. Интересна симбиоза от юристи от двете школи се наблюдава в ръководството на Софийска градска прокуратура.

 

Градският прокурор Христо Динев е завършил специалност „Право” в Югозападния университет. Правният факултет там е любим на много скадални бизнесмени и политици, манекенки и спортисти. Някои от тях не са ходили дори да си вземат дипломите, защото им ги доставяли по адрес, носи се клюката. Виден представител на специалността в Блъгаевград е Делян Пеевски. Там са учили братя Галеви и други „герои” на нашето време. Заместникът на Динев - Чавдар Ангелов пък е от Института на МВР, сега Академия. И Ангелов е започнал кариерата си като следовател. Друг зам.-градски прокурор на София, Николай Русинов, роден в Червен бряг също е завършил „Право” в Академията на МВР.

 

Бившият зам.-градски прокурор Роман Василев, прочул се с репликата за абсолютния престъпник по адрес на бившия военен министър Николай Цонев пък е кадър на ЮЗУ. Василев е завършил механотехникум в Пазарджик, но в интервю твърди, че е учил в английска гимназия. След това учи специалност „Икономика” в Санктпетербургския университет и завършва през 1989 г. Две години по-късно започва работа в контраразузнаването - Национална служба за сигурност-НСС и същевременно учи задочно „Право” в Югозападния университет в Благоевград. От НСС става следовател през 2005 г, след пет години вече е прокурор в Градска прокуратура, а две години по-късно зам.грасдски прокурор.

 

Председателят на Върховния административен съд-ВАС Георги Колев също е възпитаник на МВР-Академията, която завършва през 1991 г. Бил е следовател и прокурор в Софийска районна прокуратура. От 2000 г. е съдия в Софийски градски съд, който оглавява от 2008 г., преди да стане шеф на ВАС. Любопитното е, че медийни публикации свързват въпросните магистрати с модела #КОЙ.

Някои от тях влизат в известния м магистратските среди кръг "Сливница". Той се оглавява от вице-президентът Маргарита Попова и включва поне двайсетина магистрати на високи длъжности в прокуратурата и съда. Свързва ги град Сливница, откъдето са минали, за да имат стаж извън София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4359 |30.03.2016 Еврика! Управниците се сетиха за етническите българи от чужбина . 3| 4552 |14.10.2015 Министър Павлова: Разчитаме на пет отправни точки за осигуряване на икономическо развитие и растеж . 0| 4899 |17.10.2014 Правният министър: Обхващаме всички проблеми в съдебната система . 3| 5216 |14.10.2014 Международна проверка на прокуратурата, поиска правният министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads