Реклама / Ads
0| 12586 |29.04.2016 МИСТЕРИИ

Оh, my God! Исус е суперстар във филми, татуси и карикатури

.
В християнския свят Христос е издигнат в култ, което обаче не пречи ликът му да е обект на всевъзможни творчески експерименти, в това число дори и на карикатури.
 

Всички помним, как преди 10 години хумористичният финландски вестник Pakana-Sanomat и електронната версия на това тримесечно про-лаическо издание с тираж 1000 броя публикува карикатури на християнски символи, във връзка с което финландската криминална полиция пък започна следствие срещу изданието по обвинение в подбуждане към етническа омраза и посегателство върху свободата на вероизповедание. Общо 23 чернобели рисунки, подписани от един автор, Осмо Таммисало, станаха обект на следствието. На една от тях Христос, седнал в лодка, раздава кръстчета на давещи се нещастници, на които единствено ръцете се подават от водата. Друга от рисунките представя разпятие и гробове, чиито сенки образуват на земята пречупен кръст. На трета рисунка Христос е разпнат на гимнастически халки. „Смятаме, че става въпрос за репресивни мерки срещу кампанията ни за оттеглянето на църквите от държавата”, – заяви тогава Петри Каризма, главен редактор на вестника, чието кредо е „секуларизацията на финландското общество и разделянето на църквите от държавата”. „Свободомислещите” са създали сайт, чрез който данъкоплатците могат официално да напуснат Лютеранската протестантска църква (84% от населението) или Православната църква (1,1%) и така да се освободят от религиозния данък, който се движи от 1 до 2% от брутния доход в зависимост от общината.

 

 

 

Христос е и сред най-предпочитаните модели за татуси. Независимо че в Стария Завет на израилтяните се заповядва: “Да не правите нарязвания по тялото си заради мъртвец и да не чертаете белези по себе си. Аз съм ГОСПОД” (Левит 19:28), а в Новия Завет не се казва нищо за това дали вярващият може или не може да си направи татуировка, днес Исус може да си види върху плътта на мнозина, при това по всевъзможни участъци от тялото. Канадският тийн идол Джъстин Бийбър, например, който често говори за религиозните си убеждения, си е татуирал образа на Исус Христос на задната част на прасеца си. Футболният гуру Лео Меси също заприлича на нашенеца Благо Джийзъса по татуса си с Христос. По-назад не е останал и Дейвид Бекъм…Всички те очевидно не са чули предупрежденията на астролозите, че такива образи товарят Кармата на татуирания и й придават чужди кармични грешки и наказания.

 

Исус е сред най-експлоатираните образи и в киното. Спецове дори наредиха класация Топ 10 на филмите за Него:


1. „ИСУС ОТ МОНРЕАЛ“ (реж. Дени Аркан, 1989)

Превъзходна канадска продукция, номинирана за „Оскар” в категорията най-добър чуждоезичен филм, в която се разказва за малка актьорска трупа, която се опитва да вдъхне нов живот на Евангелието. Ролята на Христос се изпълнява от Лотер Блуто, роден през 1957г. в Монреал. Този безспорен киношедьовър, който е изтъкан от хумор, интелигентност и чувствителност, завладява както с новата интерпретация на Евангелието, така и със своя критичен поглед върху съвременното общество като цяло и шоу-бизнеса в частност. Ако си послужим с думите на режисьора Дени Аркан, в него се говори както за „Големия взрив и формулата на Кока-Кола, така и за монолога на Хамлет и фашистите, които се причестяват всеки ден“ – с една дума за всичко, което е „незаобиколимо“.

 


кадър от филма "Исус от Монреал"

 

2. „ИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА“ (реж. Норман Джуисън, 1973)

Чудесният музикален филм на Норман Джуисън е екранизация на едноименната рок-опера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър, която била представена за първи път на сцена през 1971г. Действието следва каноничното Евангелие за събитията през последната седмица от живота на Исус, като започва с пристигането му заедно с неговите последователи в Йерусалим и завършва с разпването му на кръста. Ролята на Христос във филма се изпълнява великолепно от Тед Нийли, който заедно с Карл Андерсън (Юда) е бил номиниран за „Златен Глобус”. Любопитно е, че преди това тази рокопера е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Йън Гилън.

 

3. „КРАЛ НА КРАЛЕТЕ“ (реж. Никълъс Рей, 1961)

Този слабо познат на българските зрители филм е дело на знаменития американски режисьор Никълъс Рей („Бунтовник без кауза”). Ролята на Исус се изпълнява от Джефри Хънтър, станал много популярен след участието си в телевизионния сериал „Star Trek”.

 

4. „ИСУС ОТ НАЗАРЕТ“ (реж. Франко Дзефирели, 1977)

Това е един от най-популярните филми по темата за Исус, който е излъчван многократно и по българската телевизия. Този мини телевизионен сериал с обща продължителност 382 мин. е сред най-високо ценените класически екранизации на Евангелието, която обаче не се отличава с особена оригиналност. Ролята на Исус се изпълнява от Робърт Пауъл, но филмът блести и с участието на още няколко звезди, като Клаудия Кардинале, Стейси Кийч, Лоурънс Оливие, Антъни Куин, Род Стайгър, Майкъл Йорк, Кристофър Плъмър и др. „Исус от Назарет” на Франко Дзефирели е силен, зрелищен филм, в който Робърт Пауъл представя Христос като „бяло платно, върху което публиката изрисува своята собствена представа.“

 

5. „ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ“ (реж. П.П.Пазолини, 1964)

Шедьовърът на Пазолини показва една натрапчива, измършавяла фигура с проницателни очи, която е гневна и гибелна – един Спасител за народа – подхождащ много на режисьора, който бе марксист по убеждения. Неговият филм не проповядва, не възхвалява и не въздига – той документира. Участниците в него до един са непрофесионалисти, а типажите, обикновени хора в тяхната естествена среда. Всички са подбрани с невероятна точност, и това допринася още повече за достоверността на разказа. Използваните за музикален фон негърски госпел и песни на различни народи, съчетани с великолепно операторско майсторство, придават особена широта и епичност на филма. Неслучайно „Евангелието по Матея” е номиниран за „Оскар” в три категории и отличен със Специалната награда на журито от кинофестивала във Венеция през 1964г. Ролята на Исус се изпълнява от Енрике Ирасоки.


6. „СТРАСТИТЕ ХРИСТОВИ“ (реж. Мел Гибсън, 2004)
В този силен и прочут със своята жестокост филм Мел Гибсън вдъхва живот на евангелската история с безкомпромисния реализъм и суровата емоция на съвременното кино. Сценарият е създаден по текстове от библейските евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан. Любопитно е, че той е заснел филма си по същите места, където навремето е снимал и Пазолини. За нас като българи безспорно не е маловажен фактът, че в две от най-важните роли се превъплъщават български актьори – Христо Шопов и Христо Живков. Ролята на Исус се изпълнява от Джим Кавизъл.


7. „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН“ (реж. Тери Джоунс, 1979)

В своя втори филм легендарната британска комедийна трупа Монти Питън представя най-нетрадиционно фигурата на Исус. Това е язвителна, анархична сатира както на религията, така и на холивудското изобразяване на библейските теми.
Няма дори едничка шега, скеч или реплика в Животът на Брайън според Монти Пайтън, които да не се врязват в паметта на зрителя като толкова смешни, колкото е възможно да бъдат. Невероятното е, че почти всяка от монолитно забавните сцени служи на двойна цел, построявайки една от най-силните и безспорно вечни сатири в киното. Като във всяко грандиозно произведение от жанра, „Монти Пайтън“ не само нападат и хулят обекта на сатирата си (фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика) по неповторимия си начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли със собствената си глава, не се оставяй другите да те водят. „Всеки решава за себе си” – извиква Брайън в ключов момент. „Да, ние трябва да решим за себе си” – му отговаря в хор тълпата. Ролята на Исус изпълнява Кенет Коли.

 

8. „ПОСЛЕДНОТО ИЗКУШЕНИЕ НА ХРИСТОС“ (реж. Мартин Скорсезе, 1988)

Режисьорът Мартин Скорсезе представи животът на Исус „непосредствено и достъпно за хората, които не са мислили за Бог от дълго време. Този Исус отразяваше хедонистичното и все още невротично десетилетие, каквото бяха осемдесетте години. Той бе обрисуван като грешен, сексуален характер, пълен със съмнения и обърканост, борещ се с преследващите го мазохистични наклонности и накрая стигащ до съзнанието, че е Месия. Филмът е екранизация по дискусионния роман на Никос Казандзакис „Последното изкушение на Христо” от 1951г. Ролята на Исус изпълнява прекрасно Уилям Дефо, който успява да защити основната теза, че макар и свободен от греха неговият герой е подвластен на всички проявления на изкушението, пред които хората се изправят, включително страх, съмнение, угнетеност, нежелание и похот. В ролята на Юда е Харви Кайтел. Филмът има номинация за „Оскар“ от 1989 за най-добър режисьор – Мартин Скорсезе; две номинации  за „Златен глобус“ от 1989 за музиката на Питър Гейбриъл и за най-добра поддържаща роля на Барбара Хърши.

 

9. „НАЙ-ВЕЛИКАТА ИСТОРИЯ, РАЗКАЗВАНА НЯКОГА“ (1965)

Този иначе традиционно лъскав холивудски епос ще се запомни с образа на Исус, представен от големия шведски актьор Макс фон Сюдоф като благороден, скърбящ и мистичен аскет.

 

10. „КРАЛЯТ НА КРАЛЕТЕ“ (реж. Сесил ДеМил, 1927)

Началото на културното разнообразие в нашите представи е най-добре изобразено в един от най-гледаните филми на всички времена „Кралят на кралете“ на Сесил ДеМил. Въпреки, че филмът е направен през двайсетте години на нашият век, той извежда наяве дългата традиция на висшето изкуство през Ренесанса и илюстрираните графики на библейска тема от Викторианския период, а неотдавна един критик го характеризира като смесица от „рекламаджийство, еротизъм, простащина, наивитет и фалшива набожност.“ Ролята на Исус изпълнява Хенри Байрон Уорнър, номиниран през 1937г. за „Оскар” за поддържаща роля във филма „Изгубен хоризонт”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3633 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3870 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2997 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5404 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads