Реклама / Ads
6| 11292 |02.05.2016 НОВИНИ

Близо 1 млн. общински пари отиват при човек на ДПС за изоставени ремонти

.
Как хиляди левове общински пари отиват в джоба на един и същи човек, който започва ремонти, но не ги довършва. Защо въпреки това все на него се възлагат поръчките в община Долни Дъбник? За едно дере в село Градина са отпуснати близо 920 хиляди лева по проект, спечелен и отчетен пред ЕС. Само че къщата на Димитра Иванова, която живее до канала, е като в малка Венеция.
 

„Направиха го до половината - едно 870 квадрата метра. Лакомията беше за европейски пари. Идват тук от Басейнова дирекция и казват: „Ама ние не сме властни и не можем да им наредим”. А то е очевидно, че некачествено е направено”, заявява Димитра Иванова пред НТ. 

 

От Регионалното министерство признават, че жалбите на Димитра са основателни, а отговорността е изцяло в ръцете на Община Долни Дъбник. Затова има и санкция – 16 хиляди лева. 

 

„Така и работата се замаза и нищо не стана, всичко е за пари. Аз съм свидетел и мога да кажа, че нито четири моста са направени, нито кал е чистена”, заявява Димитра Иванова. 

 

Плевенската прокуратура е разследвала, но прекратила случая за изхарчения близо 1 милион. Общината се разминава с глоба. От документите се вижда, че недовършеният проект е платен на две фирми – след няколко дни едната ще бъде обявена в несъстоятелност. А другата е продадена на човек с 68 фирми със задължения към държавата около 100 000 лева. 

 

Преди продажбата собственик е човек от Долни Дъбник – Начо Танев. Според общински съветници, именно той прави всички ремонти в общината чрез приближени фирми вече втори мандат. Като например ремонта на сградата на самата община, за която кметът Борислав Станимиров е платил 80 000 лева. 

 

„Около 200 лева на квадрат, а по същото време и ние санирахме блока, горе-долу за същите квадрати на нас ни излезе 16 000 лева. Ако не от неговата фирма, ще се изпълняват от сестра, брат, балдъза”, обяснява Ивайло Христов, общински съветник. 

Като тоалетна в града, която струва 10 000 лева.  „Въпреки високата цена, тоалетна и до ден-днешен не  работи”, обяснява Ивайло Христов. 

 

Кой е Начо Танев? Кандидат за общински съветник от ДПС на изборите през октомври 2015 година. Отпаднал от листите заради купуване на гласове.  И с присъда за това. 

 

Начо Танев е безработен и няма никакви фирми. На практика обаче той и негови работници извършват много от ремонтите в Долни Дъбник. Като този в училището, за който вместо 10 000 по първоначални сметки, общината плаща 22 000 лева за една класна стая. Фирмата, направила ремонта, е на името на клошар по информация от полицията. А че истинският собственик е Начо Танев свидетелства директорът на училището. 

 

„Хората, които работеха там, бяха представители на Начо Танев. Впоследствие бяхме информирани от следователите, че въпросната фирма не е на Начо, а зад нея стои лице, което е клошар. А там работиха негови хора. Беше подаден и сигнал в ДАНС. След това имаше следствие”, обясни директорът на СОУ „Христо Ботев" - Тошко Гетов. 

 

Миналата година фирма на жената на Начо Танев ремонтира и чешмата в село Крушовица.

 

Даже не е довършено, не е и шпакловано и целият този ремонт и този парапет, този бетон догоре струва на общинския бюджет около 13 000 лева”, разказва Ивайло Христов.

 

Същата фирма ремонтира социалния патронаж и детската кухня в село Садовец за 26 000 лева. Ремонт на един покрив тук струва 30 000 лева. Общински съветници изчисляват, че за три години въпросните фирми са спечелили проекти за над половин милион лева. Начо Танев отрича. 

 
„Работил съм 2-3 проекта и то за 15-20 хиляди лева. Това всичко е пропаганда. Пуска се търг, явяват се хора, когато можеш да спечелиш, печелиш”, заяви Начо Танев. 

   
На фирмата на името на клошаря още през 2007 година кметът ѝ възлага ремонт на стаята си в общината за 22 000 лева. Същата фирма четири години е чистила 8 километра в Долни Дъбник за 130 000 лева на година. 

 

Кой от общината е отговорен? Според съда в Плевен това е главният инженер. Осъден на пробация, защото с подписа си е позволил фирми да вземат пари, без да довършат обектите. Въпреки присъдата той е на работното си място.       
             
„Става въпрос за 8 малки обекта - началното училище, училището в Садовец, в Долни Дъбник”, заявява Димитър Христов, главен инженер на община Долни Дъбник. 

 

Въпреки че двамата уж не се познават, прокуратурата разкрива, че през 2008 година дъщерята на кмета Борислав Станимиров – Ралица заедно с Начо Танев  имат необслужван кредит към банка. Заради това Танев губи апартамент в Плевен. 

 

В ДАНС в момента тече проверка и срещу заместник-кметицата. Според обвиненията като шеф на Комисията за противообществени прояви поръчвала тонове хартия и тонери за хиляди левове, за да гледа по 8 случая на година. 


Вече като заместник-кметица Лилия Пейчева дала 3000 лева за концерт, въпреки че хората в Долни Дъбник никога не са гледали концерт на градския площад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5803 |30.04.2016 „Je suis българин” в Париж, #ИскамДаГласувам в Лондон . 2| 5644 |29.04.2016 Задигнаха банкомат пълен с пари във Велинград . 1| 4340 |29.04.2016 Ало-измамник върна част от парите на ощипана баба . 1| 4329 |28.04.2016 ”Софийска вода” поиска увеличение от близо 20% в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads