Реклама / Ads
5| 5347 |05.05.2016 АКТУАЛНО

Първо във Фрог: Софиянци плашат Фандъкова с гражданско неподчинение

.
В района на паметника на Патриарх Евтимий стана не само трудно да се живее, но и опасно, с нововъведената ”организация на движение”. Предлагаме промени, които ще облекчат движението както на автомобилите, така и за живущите в района, но и за всички жители и гости на столицата, които ежедневно преминават през този натоварен участък на София. Това ни пишат софиянци от района.
 
Ако не се вземат спешни мерки ще преминем към гражданско неподчинение. Подписката продължава и в момента и броят на подписалите расте с всеки изминал ден, категорични са столичан

За съжаление практиката показва, че институциите, особено столичната Община, нито чуват, нито виждат гражданите, ако не се намесят медиите. Затова се обръщаме към Вас за помощ и отразяване на "битката" ни да не бъдем имиграти в квартала и домовете си,  обясняват още те.

Ето и пълния текст на заявлението на живущите в района на паметника "Св. Патриарх Евтимий", подписана  от стотици жители на квартала:

"Г-жо Фандъкова,

В квартала, в който живеем, въвеждането на такса „паркиране” - Синя и Зелена зона, затрудни допълнително бита на собствениците на автомобили, докара ни ново финансово бреме, скандали за паркиране между съседи, късни „разходки“ в търсене на място, въпреки, че сме го платили. От началото на изкопните работи за метрото по бул. „Патриарх Евтимий”, между бул. „Граф Игнатиев” и ул. „Хан Крум” и въведената нова „организация на движение”, ежедневието ни стана кошмар. Търсенето на паркомясто вече налага „нощни дежурства“, а монтираните панели по бул. „Васил Левски“ - напълно неуспешно, се опитват да препятстват утвърдените навици на хората. При опитите да ги прекрачат, възрастни и трудно подвижни хора вече претърпяха няколко тежки падания. Сега елементарното усилие да се пресече улица вече се превърна в опасно изпитание, въпреки че до сега се преминаваше спокойно десетилетия наред. За да купят един хляб или връзка лук хората пресичаха един булевард, а сега трябва да изминават повече от километър.
 Чашата на търпението ни преля! Долуподписаните жители на района ултимативно настояваме:
1.    Да се премахнат панелите, преграждащи ул. „Хан Крум” на кръстовището й с бул. „Васил Левски”.
2.    Да се отворят пешеходни просеки в монтираните панели на Т-образните кръстовища на булеварда с улиците „Данте” и „проф. Михайлов”.
3.    Да се премахнат загражденията и се възстанови паркирането по бул. „Васил Левски” в участъка между ул. „Хан Крум” и „проф. Михайлов”.
4.    До завършването на строителството на метрото да се премахнат служебните абонаменти за паркиране по бул. „Патриарх Евтимий” между улиците „Хан Крум” и „Шести септември”.
5.    Да се забрани левия завой на улица „Граф Игнатиев” към бул. „Васил Левски” в посока НДК.
6.    Достъпът на автомобилите към района да се насочи от бул. „Драган Цанков” през бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” по улиците „Хан Крум” и ул. „Г. С. Раковски”. На пресечките на тези улици с бул. „Васил Левски” да се осигури ляв завой в посока НДК.
7.    Да се спре ненужния светофар на бул. „Васил Левски” и ул. „Шести септември”, където възможността за удобно пресичане на булеварда за автомобили и пешеходци се осигури чрез синхронизиране фазите на светофарите на ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Г. С. Раковски”.
8.    Винетните стикери за паркиране в Синята и Зелена зони за живущите в района между ул. „Граф Игнатиев”, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Шести септември” и ул. „Любен Каравелов” да се валидират безплатно за всеки следващ месец до края на строежа на метрото. На платилите годишната такса сумата до края на годината да бъде възстановена.
До Велика събота да бъдет реализирани исканията по т. 1 и 2 заради риска във Великденската нощ да настъпят нови злополуки при опитите на хората да прекрачат загражденията. Подобни инциденти, както споменахме вече, в квартала вече са факт! Ако в едноседмичен срок от завеждането на Заявлението в Общината, останалите промени не се осъществят, ще организираме гражданско неподчинение в района. Ще блокираме достъпа към бул. „Васил Левски” в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до ул. „Г. С. Раковски”. Ще демонтираме със собствени сили предложените за отстраняване съоръжения. Настояваме наема за огражденията, както и боята за панелите по бул. „Васил Левски” да бъдат заплатени от отстранения Ви заместник – Любомир Христов.

Мотиви:

Да предприемем тези действия бяхме принудени от некомпетентността, алчността и манията за недосегаемост от така нар. транспортна администрация на Столичната община. Принудени сме да плащаме такси за паркиране в противоречие с равнопоставеността, залегнала в Конституцията на Република България. Върховният административен съд остана глух и сляп за този аргумент.
Последните действия на Общината вече посегнаха не само върху правата на собствениците на автомобили, а застрашават свободното придвижване и здравето на всички живущи и преминаващи през нашия квартал. Много по-голям ефект върху безопастността щеше да има физическото полицейско присъствие, каквото имаше до скоро в района на кино „Одеон“. Това обаче би нарушило финансовите схеми за монтиране, боядисване и наеми на бетонните панели и металните мрежи, от което някой в Общината ще загуби комисионните си.
Бул. „Васил Левски” е част от столичната инфраструктура от началото на ХХ-ти век. До сега пресичането му както от автомобили, така и от пешеходци, беше напълно възможно и безопасно. Не сме имигранти в квартала си, за да ни издигате ограждения! Няма да позволим да посягате върху правата и утвърдения ни начин на живот! Решенията на Вашата администрация подхождат не на управленци, а на нашественици. Само те насилствено налагат правила, отнемат права и събират пари без да предлагат услуга! Ще търсим отговорност за всеки един лев, внесен от нас в бюджета на Общината!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4168 |05.05.2016 Борисов обеща на българите зад граница да преразгледа ИК . 2| 4055 |05.05.2016 Манолова: Волята на партиите е ключът към казуса с българите в чужбина . 8| 5162 |04.05.2016 Българите в чужбина бесни на В. Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads