Реклама / Ads
24| 14434 |05.05.2016 ГЛАСЪТ

Ще стане ли Раднево Копривщица, а ромът Сурай – Барутанлията?

.
Раднево се бунтува
На 6 май в България честваме Ден на храбростта. Припомняме си бойната слава от минали времена. Парад, знамена, президент, гвардейци, самолети, маршируващи роти, заря, свещеници, хоругви, бойни маршове, венци, козирувания, пагони... Това е лъскавата част на празника – силно приповдигната и малко изкуствена.
 
Народното понятие за 6 май е картина с печени агнета, курбани в църкви и манастири, зелени салати и пиячка на корем. На софрата задължително присъства патриотизмът с всичките му революционни закани.

Тази година фон на празника е барутен дим от Раднево. Политиците ни обече имат други грижи цените в Gardens Mall в Дубай, а не цената на кожата на полицаи, цигани и българи в Раднево. Те нека си се бият заради отнето предимство от един автомобил на друг. Ще има няколко пукнати глави, няколко арестувани и после всичко ще утихне, каквато е българската революционна традиция. Толкова е абсурдно, колкото е абсурден животът ни въобще. Нито Бекет може да измисли такъв сюжет, нито Кафка да го опише. Ние обаче се пулим за пореден път пред въпроса: Може ли кръвта в Раднево да разпали гражданска война? Отговорът е: Може, ама ако действието се развиваше другаде.

Но да се върнем към ситуацията. Това, което властта и партиите няма да признаят, е че бунтът не е заради някакъв нагъл циганин и активист на ДПС на име Калчо, известен повече като Сунай, нито в неговия син Стефан. С тях и един средно опитен полицай би се справил. Причина за омразата, избила в размирици, е липсата на равенство между хората пред закона. Сунай е недосегаем и това боде очите на останалите радневци. Те са бесни и на властта, олицетворявана от кмета Теньо Тенев, защото е направила достатъчно в тази посока. Защото такива като Калчо-Сунай виреят там, където законът е подменен от партизански интереси.

В Раднево се е спукал цирей, който бере от години. С такива циреи родината ни е пълна. Затова по същите причини пламват битки в градове и села през седмица. И всеки път политиците ни лъготят, че става дума за криминални прояви. Ние пък сме сигурни, че причината са самите политици. Така си я караме – с лъжи и халосни псувни.

 

Мнозина са чували за Ахмед ага Барутанлията. Същият, който почерни Батак, наниза десетки български глави на колове и съсече деца в утробите на майките им. Малцина обаче помнят каква е историята на Барутанлията. Той бил помак от Драмско, заселил се в с. Барутин, Доспатско в средата на 19 век. Като пъдарин в Батак се прославил със силата и жестокостта си. Заради тези му качества богати батачани предложили на османската власт младият Ахмед да бъде турен за началник на десетина пъдари. Така и станало, даже нещо и в полицията му дали доверие. Като се усетил галеник на властта помакът почнал да купува овце, имоти и дори дюкян. Властта не го закачала за бързото забогатяване – явно от рушвети и изнудване - защото й вършел различни „услуги”. Когато избухнало обаче Априлското въстание, отгледаният от българите и властта Ахмед ага събрал над 200 души башибозук и плъзнал из Пазарджишко да коли, насилва и опожарява всичко по пътя си. Така се стигнало и до клането в Батак.

Като причина за трагичните събития през април-май 1876 г. учените изтъкват золумите и беззаконията на местната власт, башибозука и черкезите, които грабели населението, а Високата порта си затваряла очите, защото си имала други проблеми и не и било до българите. Когато чашата преляла, населението хванало камите и пищовите, а улиците станали алени от шурналата кръв. Понякога, дори неосъзнато, човек усеща, че е по-добре да рискува всичко, отколкото да робува на всички. Повтарящата се несправедливост поражда омраза и жажда за мъст.

Дали можем да сравняваме Калчо-Сунай от Раднево с Али ага Барутанлията? Всичко е възможно, а и "подвизите" на Калчо са в стил башибозук. И той не е единствен. Всички знаем как цигански главатари и българи тарикати отдавна ползват ДПС като „чадър” за золумите си. И ако Раднево не стане Копривщица, един ден това все ще се случи – където й да е. И тогава разбунтувалите се ще поискат сметка от тези, които наистина са виновни – политици и институции.

 

НЕПЪЛЕН СПИСЪК

 

на народното неволоство:

 

-         Столичният квартал Овча купел (22.03.2016);

-         Карлово (30.01.2015);

-         Перущица (20.07.2015);

-         Варна (27.08.2015);

-         Село Семчиново (28.10.205);

-         Бяла Черква (в 2014 и 2015);

-         Гърмен (цялата 2015);

-         Катуница (2013);

-         Кв. Орландовци в София (14.06.2015);

-         Кв. Западен парк в София (25.07.2015);

-         Велико Търново (11.12.2015);

-         С. Капитан Димитриево (11.09.2015);

-         Пазарджик (27.03.2015);

-         Петрич (17.02.2013);

-         Село Мечка (от години);

-         Видин (от години).

 

И много други - не изброяваме всички.

 

Така, че да не се чудим откъде ни е дошло. Знаем откъде. Но не го казваме, защото на 6 май мерим храбростта с гътнати агнета, пресушени кани и последващия ги махмурлук.

 

Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15172 |30.05.2015 Защо Светлозар Костов ще стане главен прокурор . 44| 15484 |31.07.2014 Ще стане ли България част от ислямския халифат? . 154| 18658 |25.11.2013 Справедливо е Реформаторският блок да остане извън парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads