Реклама / Ads
5| 4450 |05.05.2016 НОВИНИ

Миков: Кабинетът е в силна турбуленция

.
Михаил Миков
В промените в Изборния кодекс има толкова много глупости и противоречия, че президентът има всички основания да наложи вето върху някои от спорните текстове. Това каза в предаването ”Лице в лице” председателят на БСП Михаил Миков.
 

 

„Кабинетът изглежда в силна турболенция, в нестабилност. Ние от БСП предупреждаваме за това от началото на годината. Още в първото за тази година заседание на нашия Национален съвет, ясно го заявих. После се появиха и видимите белези на крайната нестабилност на управлението в България”, заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков. Като признаци на тази нестабилност на кабинета „Борисов 2”, лидерът на социалистите посочи случващото се в момента и скандалите в коалицията.

„Вземете и другите въпроси, по които нещо се приема в парламента, а после премиерът се намесва и казва, че той не участва в тази работа – сякаш мнозинството не е същото, което го подкрепя. Няма ясна политическа линия на днешното управление”, категоричен бе социалистът.

Опозицията трябва да говори с гражданите и да поставя техните проблеми пред властта. Скандали при управляващите има достатъчно
„Не си представям опозицията в скандалджийско поведение, достатъчно такова има вътре в управляващата коалиция – скандали вътре в ГЕРБ, скандали между Патриоти и ГЕРБ, заплахи, че АБВ ще излиза”, заяви Миков на въпрос относно опозиционността на БСП.

Той бе категоричен, че опозицията трябва да говори с гражданите и да поставя техните проблеми пред властта. Като политики в подкрепа интересите на хората у нас, подети от БСП, социалистът посочи прогресивното подоходно облагане, повишаването на обезщетенията за родители с деца с увреждания, прието на първо четене по предложение на левицата, както и предложението за приемане и прилагане на мерки за справяне с демографска катастрофа в страната. Миков заяви, че управляващите нямат никакво отношение по последния въпрос и отново са замразили социалните плащания. „За нас в БСП има политика и е важно гражданите да й обърнат внимание. Ако управляващите не обръщат внимание и не приемат политиките, които ние предлагаме, става както предния път – протестите на улицата и Борисов си тръгва”, поясни лидерът на социалистите.

Михаил Миков посочи, че съюзите между партиите трябва да се правят заради политики и допълни „заради въвеждането на прогресивен данък, заради социалните плащания, заради онова огромно разминаване между заплащане и производство в България, което смачква труда за сметка на капитала”.

Президентът има основания да наложи вето върху целия Изборен кодекс
„Президентът може да наложи вето върху целия Изборен кодекс. Аз не приемам логиката да задължават хората да гласуват и да ги махат от избирателните списъци, ако два пъти не упражнят правото си на глас. Защото това е конституционно право, не задължение. Но управляващите приемат тази логика, и Борисов я приема”, поясни председателят на БСП позицията на левицата относно направените промени в Изборния кодекс. Той бе категоричен, че с измененията на изборното законодателство са били въведени толкова много противоречия и проблеми пред избирателите, че президентът има основания да наложи вето по почти всеки въпрос. „Има принципен въпрос – не е ясна линията, заради която се направиха промените в Изборния кодекс, освен да се объркат повече нещата и да се затруднят повече избирателите”, обобщи Миков.  

Нашата партия е най-демократичната. Единствено БСП избира своите кадри в  истинска политическа конкурентност
Относно предстоящия 49-ти Конгрес на БСП, председателят на партията заяви: „Нашата партия е най-демократичната. Неслучайно има много номинирани кандидати, даже тези за председател на Общопартийната контролна комисия са повече, отколкото за председател на Националния съвет. За членове на НС на БСП са номинирани към 600 души за около 150 места. Това е истинска политическа конкурентност и никоя друга партия не го прави. Това, че Борисов си назначава неговите кадри, си е негова работа”.  

По повод случващото се в левицата преди нейния най-висш партиен форум, лидерът на социалистите каза също: „Промените, които направихме в последната година и половина, включително и персонални, явно пречат на някои „играчи” в партията, които бяха свикнали сделките около партийните конференции и конгресите, да изместват истинската дискусия около политиките на партията. Това приключи”.  
Запитан кое го мотивира да се кандидатира за втори мандат като председател на БСП, Михаил Миков посочи: „Защото смятам, че курсът на партията, който налагаме през последните две години, трябва да бъде продължен. Курс на ясна лява идентичност, на последователност, на искреност с избирателите и на ясно заявяване на техните интереси. Мисля, че те го оценяват – БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ единствена повишава доверието си сред избирателите в последните месеци”. Той поясни, че тази тенденция може да бъде проследена в социологическите изследвания, направени през последните 3-4 месеца.

На въпрос относно отговорността в БСП, Миков бе категоричен, че той умее да я носи, доколкото е бил председател на Народното събрание, в Изпълнителното бюро на партията и в нейния Национален съвет. „Аз моята отговорност я нося, но апелирам и към всички други, които са участвали, да носят тяхната отговорност, а не да се опитват „в бяло” да се измъкнат и да я адресират само на едно или друго място”, заяви социалистът.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4253 |04.05.2016 Кабинетът дал 100 млн. лв. за ремонт на пътища от началото на 2016 г. . 5| 5072 |01.05.2016 Миков: Първи май е велик за човечеството ден . 4| 4925 |27.04.2016 Миков: Председател на БСП е най-тежкият ми пост . 1| 4571 |26.04.2016 Миков: Лявата идея в България е по-важна от властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads