Реклама / Ads
38| 8057 |06.05.2016 НОВИНИ

Армията парадира пак с руски самолети, танкове и ракети

.
Зенитно ракетна установка С-300
За първи път от 2009 г. военният парад се проведе с участието на бойна техника. Армията парадира по жълтите павета пак с руски ракети, танкове и самолети. За миризма имаше европейски вертолети и американски хамъри. Атмосфера на парада предаде с отличното си командване контраадмирал Митко Петев. С една идея от други години по-храбър бе и тонът при поздравите на главнокомандващия Росен Плевнелиев.
 
Украшение на парада бяха ракетите С-300, както и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25, аплодирани от официалните лица и публиката. За първи път над София прелетя  вертолет AS – 565 PANTHER от ВМС, За първи път преминаха и бойните машини "Commando select“ и „Guardian“.

Президентът Росен Плевнелиев дръпна втора реч за единението на армията и народа, за интерграцията в НАТО и необходимостта от увеличение на военния бюджет в рамките на 24 часа.

За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Сега повече от всякога 0е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. Мирът и свободата отново са поставени на изпитание. Това заяви в словото си по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, подчерта той.

И припомни, че каузата на политиците не е да търсят, а да решава конфликти, да подкрепят принципите, а не интересите, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. Лесно е да рушиш и да дестабилизираш. Трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на помирението не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща, каза Плевнелиев.

Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и трябва да се отстояват ежедневно и от всеки, заключи Плевнелиев.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. През 1946 г.традицията на празника е прекъсната, като той е обявен само за „Ден на пастиря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6954 |30.04.2016 Руски Су-27 прихванал us-самолет над Балтийско море . 0| 4556 |19.04.2016 Плевнелиев иска НС да подкрепи всички проекти за модернизиране на армията . 0| 4877 |31.03.2016 В Турция арестуваха мъжа, убил руския пилот от сваления Су-24 . 0| 11022 |25.03.2016 Ген. Петров за Фрог: Войните в Близкия Изток налагат да си стегнем армията!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads