Реклама / Ads
41| 41867 |12.05.2016 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Гласят погром на Борисов, Цветанов се готви за премиер

.
Осман Октай
Голяма е вероятността Бойко Борисов да е кандидат-президент. При една такава ситуация се отваря пространство за Цветанов, да бъде министър-председател. Този пост отговаря на неговите амбиции и очаквания. Цветанов, имайки комуникация със задкулисието, е употребяван за създаване на напрежение между него и Борисов. Това обясни пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още каза той:
 

- Г-н Октай, лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви днес в телевизионно интервю, че между Сергей Станишев и Лютви Местан е имало договорка за свалянето на кабинета „Борисов 1”. Вие какво знаете за това?

- Във връзка с подготовка за сваляне на правителството на кабинета „Борисов 1” през февруари месец, имаше предварителна информация, че зад това стоят не само сараите в Бояна и Сергей Станишев, но и Библиотекарският институт и други представители на службите за сигурност. Тогава като действащ все още министър-председател, изнервен от трибуната на парламента обвини Доган, че го е поръчал.

- Все пак може ли да се говори за лична договорка между Станишев и Доган?

- Това е станало с участието на Сергей Станишев, Георги Първанов и други задкулисни играчи, в това число различни олигархични кръгове, представители на обръчите на ДПС, както и службите за сигурност. Лютви Местан потвърди също и ключовото участие на Ахмед Доган в този процес. Не случайно повтори няколко пъти, че в това време не е бил председател на ДПС, а заместник. В това си качество легитимира истинността на това, което каза. След свалянето на Борисов започва подготовката за създаване на социал-либерално управление между БСП и ДПС. Тази формула е била подготвена. Местан спомена и нещо още по-ключово. Става дума за събитията през май 2013 година. Какво се случи тогава? Костинбродската афера. Лидерът на ДОСТ това имаше предвид като спомена май месец. Имам информация, че заговорът е започнал от есента на предходната година. По време на костинбродската афера беше активиран още журналистът Николай Бареков и действащият омбудсман Мая Манолова. Това, което каза Местан са важни истини за задкулисието. След регистрацията на ДОСТ той е длъжен пред обществото да каже всичко до край.

- Защо точно сега Сергей Станишев реши да се извини за назначаването на Делян Пеевски като шеф на ДАНС?

- Във всеки случай не е заради катарзис, защото става на 50 години. Усещайки промяната в ръководството на БСП, той се опитва да стане част от нея. Не иска да плати висока цена за предишните си грешки. Станишев не случайно, когато си подаде оставката като председател на БСП, първо получи имунитет като евродепутат. После назначи свой човек в лицето на Михаил Миков, за да няма търсене на отговорност за провала на партията. Станишев сега иска да се включи в отбора, който ще търси нови пътища за преодоляване на кризата. Не иска партията да му обърне гръб заради мрачния период, в който се беше прегърнал с ДПС.

- Смятате ли, че Лютви Местан, след като каза „а”, ще каже и „я” за задкулисните договорки на предишните управляващи?

- След първата пресконференция на Лютви Местан, след раздялата му с Доган, останах неудовлетворен, защото очакванията-моите и на обществото бяха да разберем как функционира модела „КОЙ”. Тепърва той е длъжен, ако има сериозни намерения за присъствие в политиката, да стигне до пълен катарзис, за да му повярва българското общество. Той е поставен в сложна ситуация да обяснява ролята на ДПС, докато три години е бил неин председател. Местан трябва да се разграничи от модела Доган, като разкрие много истини за него, на които е бил принуден да стане съучастник. Длъжен съм да напомня, че Местан не е човекът, който е взимал решенията през всички тези години и трябва да се възползва от това. Трябва да стане ясно, защо ДПС изпадна в изолация още от времето на тройната коалиция НДСВ- БСП-ДПС. Трябва да станат ясни задкулисните договорки на управляващите с олигархичните кръгове и службите.

- Защо сега точно се „разведоха” ГЕРБ и АБВ?

- Не съм изненадат от поведението на Георги Първанов. Има много съвпадения в поведението на Доган и Първанов.Тях не ги интересува отговорността пред държавата и гражданите, а съвсем други задкулисни игри, гравитирайки около властта. Когато интересите им не съвпаднат, са готови да жертват партия, хора и държава. Още пред 1994 г. Първанов влезе през задния вход в парламента като номинация на „Общонароден комитет за национални интереси”, т. е като краен националист от регион Кърджали. Тогава говореше против ДПС. Казваше, че Кърджали е като Сталинградска битка за него. След убийството на Луканов участваше в преврата срещу Жан Виденов. После оглави БСП и я употреби. През 2001 г. пак през задния вход стана президент с подкрепата на Доган, клуб „Възраждане”, Мултигруп, Васил Божков, Емил Кюлев и негласната подкрепа на царя.

- Какво се случи, обаче сега между Борисов и Първанов?

- Имам информация, че премиерът Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов зверски са се скарали преди една седмица. Двамата се срещнали и Първанов уличил Борисов, че с гласа на негов човек от Конституционния съд бил блокиран пътя му към президентското кресло. Георги Първанов се виждаше като следващия президент. Решението на КС, обаче смачка надеждите му и това го изкара от равновесие. На въпросната среща лидерът на АВБ заплашил, че ще оттегли хората си от управлението. Неочаквано за него Борисов не реагирал. Веднага след срещата Първанов събрал хората си и заявил, че спират да подкрепят управляващите. В това време Борисов изпратил есемеси до представителите на АБВ във властта, включително и до социалния министър Ивайло Калфин. Целта на Първанов е да изгради социал-либерално управление с едни предсрочни избори, минавайки през президентските избори. Иска през задния вход да вкара човек на групировките в президентството, елиминирайки кандидата на ГЕРБ. Левицата и Доган се гласят напролет да организират втори погром на Бойко Борисов и да доведат до предсрочни избори, за да си направят правителство „ала Орешарски”.

- Каква е прогнозата ви за съвместното съжителство между ГЕРБ и ПФ. Ще оцелее ли дълго тази връзка?

- След като АБВ оттегли подкрепата си от управлението на страната, ролята на ПФ ще бъде огромна. Тя ще се изразява в натиск към Бойко Борисов. Управлението ще е сложно и тежко. Премиерът ще изпадне в антиевропейска зависимост от фронта. След промените в Избирателния кодекс и почти нацистките изявления на ръководителите на ПФ, премиерът, проевропеец и член на ЕНП, е поставен в незавидна ситуация. Голяма е вероятността Бойко Борисов да е кандидат-президент. Той не случайно в историята остава като човек, който ако над главата му се сгъстят облаците, търси следващ трамплин. При една такава ситуация се отваря пространство за Цветанов, да бъде министър-председател. Този пост отговаря на неговите амбиции и очаквания. Не са случайни и слуховете в тази посока. Цветанов, имайки комуникация със задкулисието, за което говорихме, е употребяван за създаване на напрежение между него и Борисов. Забелязали ли сте, че постоянно изтича информация, как Цветанов има допирни точки с това задкулисие, което работи срещу Борисов. Много заинтересовани хора, отстранявайки Борисов от председателското място на ГЕРБ, смятат че партията ще изчезне, както изчезна НДСВ и много други политически формации. И вярват, че точно така ще се отвори широк път на пропутинските заговорници.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13552 |12.04.2016 Осман Октай: ДПС и ДОСТ няма да влязат в следващия парламент . 35| 19197 |25.02.2016 Посланик Л. Шопов: Неоосманизъмът шета у нас с парите на българските данакоплатци . 27| 25711 |23.12.2015 Осман Октай: Настъпи началото на края на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads