Реклама / Ads
27| 16376 |16.05.2016 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов: Без истината за КТБ нямаме държава, а само територия

.
Кольо Парамов
Един от най-влиятелните политици в щата Ню Йорк-Шелдън Силвър бе осъден на 12 години затвор. Значи някъде по света става това. Значи и при нас скоро ще стане. Не можем да се разминем с истината и тя не може да бъде фалш. Истината за КТБ ще излезе наяве и когато започнат истинските конфискации в директен план ще разберем, че имаме държава. Жалко за това, че сега сме само територия. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов. Ето какво още допълни той по темата:
 
- Г-н Парамов, преди няколко дни банкерът Цветан Василев публикува в собствения си блог материал, касаещ истината за „АликсПартнърс” и КТБ. Какво е вашето мнение за изнесените от Василев факти?

- Учредителят на КТБ определя доклада на лондонската дублираща одиторска фирма, като действие за замитане на следи от аферата КТБ. Дори уточнява, че ще се срещнат в съда по този проблем. В случая Василев не се нуждае от адвокатстване, но с удовлетворение бих казал, че заслужава поздравления за перфектния анализ. Ако го познавах лично, дори дори щях специално да го поздравя за констатациите и изводите му. С този материал трябва да бъдат задължени да се запознаят всички участвали в аферата по списък-разследващи органи, квестори, синдици, одитори от трите одитиращи фирми, началниците във Фонда за гарантиране на влоговете, разни проверители, отчетници и тем подобни-всички те като организатори и помощници на аферата КТБ. Досега завлякоха държавата с 4,5 млрд. лв., а трябва да подготвят и още толкова за останалите плащания. Особено тези от Фонда.

- Защо им обръщате специално внимание?

- За тях определено се страхувам, че за да угодят на основната теза, трасирала фалита на банката, ще допуснат още много грешки, които ще струват още много грешни пари. Особено искам да заостря вниманието на г-н Радослав Миленков, председател на Фонда и да го предупредя да не подписва сам нищо и много да разсъждава. Ако не прави това, впоследствие рискът му за неговото осъждане е твърде голям. За сега той е ползван повече като подлога, която да затвърждава основната теза за фалита. Това поведение е опасно за неговото бъдеще и е нормално г-н Миленков да бяга от тази отговорност, защото при старта на фалита, той няма нищо общо с него. И тъй като се набиват на очи няколко фрапиращи въпроса, искам да подскажа на Фонда нещо.

- Какво точно?

- Абсурдно е публично да дават оценки в цифри и числа за движението на парите, а по-скоро трябва да направят друга организация, за да защитят държавата. На преден план възникват няколко взаимно свързани проблема. Първо-колко пари има събрани и налични в момента в КТБ и по сметки на Фонда от КТБ. Не може шефовете на Фонда да говорят, че няма да могат да съберат повече от 10-15 процента от парите на КТБ. Уточнява се за налични повече от 900 млн. лв. и ако те са толкова, значи са събрали вече всичко от възможното като първоначална прогноза. Второ-водят се в момента над 400 дела в съда за непризнаване, анулиране, отпадане на прихващанията. За колко пари са тези дела? Как Фондът ще се пребори с адвокатските къщи за уникалните хонорари, които са получили? Трето-шефовете на Фонда говорят при обясненията си като някакви търговски чиновници. Те уточняват, че парите на КТБ не могат да се върнат, защото собствениците на банката ги били инвестирали. От Лондон като ни гледат, възкликват: „Егати държавата!”.

- На кое най-много ни се дивят?

- Нали банката е в това да инвестира удачно и управлява ефективно тези пари. Българските одиторски фирми доказаха за нуждите на фалита, че 85 на сто от парите ги няма т. е. обезценките възлизат на повече от 4 млрд. лв. А сега други органи доказват, че парите били там, но Василев и компания ги били инвестирали. Това са абсурди, които по друг начин трябваше да се разнищят. В продължение на 300 дни от май 2015 г. до май 2016 г. Фондът мълчеше. Нито обявиха заданието, нито кой го е предложил, нито целите, които се преследват, както и цената по одита на „АликсПартнърс”. После обаче излезе, че журналистът Григор Лилов е виновен, защото е поставил въпросите за всичко това неточно?! Никой не уточнява нищо за следствените органи. Прокуратурата знае ли за поръчката на одита? В Италия прокуратурата готви 80-85 % от исканията в заданията по проверките и одита, иначе разследването се обезсмисля от фактологичната страна. Последният доклад не е нищо друго, освен констатираните измислици в предишните 3 одитни български доклада. Именно тук е парадоксът с този фалшив фалит. Да излъжеш цялата държава, да се изложиш пред целия свят като некадърник, да платиш за сметка на всички банки и държавата едни трудно събрани пари за последните 17-18 години е просто глупост. Но тези, които искат да ни направят глупави ще ни накарат сега да платим още толкова-4,5 млрд. лв. Малко много ще ни дойде да осигурим 10 млрд. лв. наистина за перфектни глупаци, които нас ни правят на такива.

- Това ли са нещата, които ви възмущават с банката?

- Не само. Наскоро един столичен ежедневник публикува по дейността на синдиците /квесторите/ на банка „Виктория” месечно възнаграждение от 27 500 лв. Възниква въпросът: Кой определя тази заплата в една фалирала банка?! Това е два пъти повече от заплатата на гуверньора на БНБ, четири пъти повече от заплатата на президента, пет пъти повече от заплатата на премира, шест пъти повече от заплатата на депутати и министри. И в случая кои са глупаците? Ние ли, които плащаме по-високи лихви, за да има пари за Фонда? Тези от Фонда, които определят заплатите или тези, които ги получават, за да се подписват под документи, злепоставящи България? Съжалявам много, че карикатуристът Доньо Донев вече го няма. Може би той знаеше истинския отговор за истинските глупаци за всички, които подготвиха аферата. А сега още по-сериозно. Преди седмица пак същият вестник написа, че един от най-влиятелните политици в щата Ню Йорк-Шелдън Силвър бе осъден на 12 години затвор. Значи някъде по света става това. Значи и при нас скоро ще стане. Не можем да се разминем с истината и тя не може да бъде фалш. Истината за КТБ ще излезе наяве и когато започнат истинските конфискации в директен план ще разберем, че имаме държава. Жалко за това, че сега сме само територия.

интервю на Катя Илиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 10687 |09.05.2016 Парамов: Корнелия Нинова е жена с чар, но да не сваля Борисов . 31| 10107 |05.11.2015 Кольо Парамов: Новото ляво трябва да изхвърли от „Позитано” паразитите-социалисти . 5| 9431 |28.10.2015 Кольо Парамов: Адвокати трябва да кажат на Горанов как да говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads