Реклама / Ads
13| 10968 |26.05.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ФРОГОКО: Български проект на военен кораб подкрепен от водещи европейски производители

.
Споразумението е факт
Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод „МТГ Делфин“ и три европейски фирми, водещи в тази област – „Талес“ (Холандия) „Леонардо/Финмеханика“ (Италия) и „ДИЛ Дифенс“ (Германия).
 
Те бяха подписани на втория ден от отбранителното изложение „Хемус 2016“, което се провежда в Пловдив.

Споразуменията са ярък пример за трансгранично европейско сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на базата на доказани решения. Не не последно място ще сa оптимизираните разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.

Допълнителна гаранция за възможностите на корабите е сертифицирането от класификационната организация BV (Франция), в съответствие с правилата за проектиране и строеж на военни кораби.

В световен мащаб в следващите 20 години ще са необходими над 400 кораба от този клас, смятат експерти. Подписаните от „МТГ Делфин“ споразумения с водещи световни фирми представляват стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.

„Изпълнението на подобен проект в България ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти“, сподели Светлин Стоянов, изп. директор на „МТГ Делфин“.

Накратко за страните по споразуменията:

Thales Nederland е водещ в света производител на системи за сигурност, включително автоматизирани бойни информационно-управляващи системи и сензори за военни кораби (2D/3D радари, радари за управление на стрелбата, електро-оптични сензори, средства за радио-електронна борба, сонари и т.н.), и доказан интегратор на всички видове сензори и въоръжение.

Diehl Defence е водещ производител на противокорабни и зенитни управляеми ракетни системи, както и на интелигентни амуниции, приети на въоръжение в страни-членки на НАТО.

Leonardo/Finmeccanica Defence Systems Division, е водещ производител на мало и среднокалибрени корабни артилерийски установки (чрез бившата „OTO MELARA“), и торпедни системи (за тежки и леки торпеда, чрез бившата WASS),  приети на въоръжение в страни-членки на НАТО и извън НАТО.

„МТГ Делфин“ е български корабостроителен завод с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5196 |06.05.2016 Осигуриха транспорт на закъсалите български туристи на о. Санторини . 1| 6821 |05.05.2016 За Ренесанса на българските винари-майсторски клас с най-добрите български енолози в рамките на виненото изложение SPRING WINE TASTING . 9| 7236 |25.02.2016 ЕК ни спря милионите по редица проекти . 5| 5373 |20.02.2016 Около 15 млн. евро са загубите за българските превозвачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads