Реклама / Ads
6| 4859 |28.05.2016 НОВИНИ

Мюсюлмани искат храмът ”Св. София” в Истанбул да стане джамия

.
Голяма група мюсюлмани организираха демонстрация пред храма ”Света София” в Истанбул, с искане той отново да бъде превърнат в джамия. В сутрешните часове те участваха в масова молитва намаз, съобщи БНР.
 

 Охраната не ги допусна да преминат през барикадите и те се молиха навън, на паветата, под ръководството на имам, за когото се твърди, че е пристигнал специално за проявата от Мека. Участниците скандираха лозунги с искане "Света София" да бъде превърната в джамия, каквато е била преди да бъде превърната в музей.

 

Организатор на проявата е Асоциацията на Анадолската младеж, която докара с автобуси хората си от различни квартали на мегаполиса и от близките крайградски селища.

 

Призивите на ислямистките среди за промяна на статута на храма не са нови и се организират периодично. Преди време депутатът от опозиционната Партия на националистическото действие Юсуф Халачоглу внесе в парламента предложение, в което се иска "Света София" да бъде отново превърната в джамия и в нея да бъдат извършвани ислямски ритуали. Подобни призиви обаче предизвикат тревога сред светските среди.

 

Кампании за промяна на статута на "Света София" и настоявания тя да бъде отворена за риуали като православна църква се организират и от християнските среди. Миналата година депутатите от руската Дума поискаха храмът да бъде върнат на православната църква, преди време гръцки депутат от Европейския парламент беше настоял за същото.

 

Днешната ислямистка демонстрация за "Света София" съвпада с грандиозните чествания, които властите в Истанбул организират послучай 563-тата годишнина от завладяването на града от Фатих Мехмед, единственият османски султан, който е наречен още Завоевателят на Константинопол. С негов ферман "Света София", дотогава главен храм на Византия, е превърната в джамия.

 

През 1935 г., с декрет на Мустафа Кемал Ататюрк, "Света София", която е на повече от 15 века, е превърната в музей и сега е част от световното историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4862 |25.05.2016 Словашкият премиер: Без мюсюлмани в страната ни . 1| 4544 |25.05.2016 Реформатори искат нов състав на Комисията по финансов надзор . 26| 5584 |20.05.2016 Първан Симеонов: Радан и Борисов не искат Плевнелиев за президент . 16| 9307 |20.05.2016 Само във Фрог: Притискат интелектуалци да подкрепят недялковия в-к „Ретро”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads