Реклама / Ads
5| 5353 |29.05.2016 НОВИНИ

Натискат разследващи на инцидента в „Арсенал” Мъглиж

.
Източник: бТВ
На силен натиск са подложени разследващи на инцидента в предприятието „Арсенал” Мъглиж, при който загина един работник. Това споделиха пред Фрог нюз служители във фирмата. Те са ядосани на прибързаните изявления, че загиналият сам е виновен за инцидента и смъртта си.
 
Часове след аварията чрез някои медии се внушава, че е „нарушена норма на безопасност” и това е най-вероятната причина за инцидента в Завод-4. В същото време е образувано следствено дело под наблюдението на Окръжна прокуратура Стара Загора. Никой няма право да прави заключения преди да е завършила проверката. Всички опити в тази посока са чиста манипулация, коментира пред наш журналист представител на обвинението пожелал анонимност.

Представители на собствениците открай време се опитват да тушират всеки скандал около производствените аварии. Разбираемо е, защото това удря по техния бизнес и милионите им печалби, но затова пък все работниците излизат виновни, дразнят се служители. Според тях разследванията се забавят, оспорват се решия на съда, настоява се за нови експертизи и други подобни, за да се отлагат във времето резултатите от проверките. Николай Ибушев, собственикът на „Арсенал”, е опитен ръководител, работил е дълги години в системата и завода и знае как да излиза сух от неприятни ситуации, смятат експерти.  

 

Представители на Главната и областната инспекция по труда вече са проверявали завода в Мъглиж. Цехът, където е станала злополуката, е пуснат в експлоатация през 2011 година. Извършената проверка е документална и с оглед на работното място на загиналия. На този етап не могат да се посочат причините, довели до злополуката с фатален край. Виолета Добрева, директор в Главната инспекция по труда за проверката на "Арсенал" след смъртта на двамата работници, загинали на 25-ти април заявява пред БНР: Констатирали сме нарушения. Всяко от тях са свързани с липса в инструкциите за безопасна работа на непредвидими ситуации, които, нали, могат да доведат до възникване на инцидент.  На работодателя са съставени два акта за установяване на административни нарушения. В едномесечен срок се издава наказателното постановление.

 

През февруари 2016 година е направена проверка на част от работните места в "Арсенал". Съставени са актове за административни нарушения. Направени са спирания и въвеждане на специален режим за безопасна работа. Камен Маринов, директор на Областната инспекция по труда заявява пред "Хоризонт", че една голяма част от наложените парични санкции, не само на "Арсенал", се обжалват и се отменят по съдебен ред.

 

53-годишен мъж от Казанлък е загинал снощи при взрив в обект на заводите "Арсенал" в Мъглиж. Сигналът за инцидента е подаден десет минути пред 23.00 часа в петък. Мъжът е работел на преса, когато настъпила производствена авария. На място е изпратен един противопожарен автомобил от Казанлък, както и екипи на полицията. 

 

На 25 април при друг инцидент във военните заводи в Казанлък загинаха двама души. Досега няма окончателен резултат за причините.

 

Името на Ибушев и завода е било замесвано в скандали неведнъж. Един от последните бе съобщението на БНР, че с автомати от „Арсенал” са убивали терористите в Париж. Премиерът Бойко Борисов и военният миистър Николай Ненчев коментираха тогава, че е нужна задълбочена проверка. Резултатите от нея обаче не са известни и досега. Ако е правена такава въобще.

 

Русия от своя страна неведнъж предявява претенции към „Арсенал”, че изнася автомати „Калашников”, за които няма лиценз. Разкрити бяха дори факти за износ на оръжие на части в САЩ, където се сглобяват автоматите и след това се продават предимно в Латинска Америка на терористични групи и нарко батальони. Николай Ибушев опровергава тези информации с аргументите, че произведените от него автомати наистина са на основата на „Калашников”, но с подобрения.

 

Служители предполагат, че поредния инцидент със загинал работник отново ще бъде забравен, а истината няма да излезе наяве. Предполагат също, че причина за смъртта на мъжа ще се окаже негова грешка или неспазване на правилата. Собствениците ще останат чисти и ще предложат някакво парично обезщетение на семейството му.

 

Очаквайте: Забравените скандали около "Арсенал" и ак една фамилия придоби заводи за стотици милиони за жълти стотинки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5813 |26.05.2016 Разследващите „закачили“ Ценко Чоков на СРС . 9| 13015 |25.05.2016 Само във Фрог: Разследващите с нов пробив по темата с турските ваксини . 14| 9758 |08.03.2016 Ченалова: Михнева е манипулирана от разследващи и членове на ВСС . 5| 5367 |28.12.2015 Разследващи напипаха далавери в Свищовската академия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads