Реклама / Ads
7| 5221 |31.05.2016 ПОЛИТИКА

М. Мурджов за Фрог: Каквото повикало, това се обадило за президентските избори

.
Мирослав Мурджов
Няма да коментирам отказа на г-н Плевнелиев да се откаже от втори мандат, уважавам личните му мотиви, сигурно са важни, вярвам на личното му решение, предполагам, че е искрено и той ще остане в историята според оценката на някои анализатори като успешен, според други като незначителен, според трети – като върло неуспешен, както казват съседите сърби. Но след като той е решил, че има лична мотивация, трябва да уважаваме това негово право, коментира за Фрогнюз Мирослав Мурджов, управител на агенцията за политически анализи Research Decision Making.
 
Фактът, че Плевнелиев прекрати спекулациите по темата, му прави чест, от това повече няма какво повече да се каже.

В САЩ президентската кампания започва повече от половин година по-рано, но ние нямаме никаква друга база за сравнение с Америка, освен че сме НАТО-вски съюзници.

Мълчанието на политическите централи за мен не е нормално, но явно за тях е такова, след като го виждаме като практика. Най-малкото те би трябвало да дадат ясен знак как виждат президентската институция, кой я олицетворява, какви политики ще реализира съответната двойка и с мандата на коя партия ще става това, добави Мурджов.

След като все още няма кандидати, явно всички смятат, че ранното явяване изхабява. Но аз лично като избирател съм озадачен, че кандидатите с всяка следваща кампания се появяват все по-късно и по-късно. Може би след 10 години ще ни ги казват в последния момент. Иначе намеци много, но кандидати официално няма, няма партийни решения, липсват инициативни комитети. И всички ние се чудим какво да коментираме, но така политика не се прави. За всеки нормален избирател е в реда на нещата кандидат-президентските двойки да са ясни поне година по-рано, но политическите централи бягат от това, вероятно, за да не оклепат кандидатите. Но който го е страх от мечки, да не ходи в гората. В крайна сметка обаче – ти се кандидатираш за президент, не за нещо незначително!

И после се чудим защо избирателите стават все по-малко, въпреки че според новия изборен кодекс ще има задължително гласуване. Като няма ясни политики – каквото повикало, такова се обадило отсреща. Като няма кандидати, няма да има активности, развитие, заяви той.

Нека все пак да отбележа, че в крайна сметка кандидати ще има – и от големите партии, и от незначителните. И най-вероятно ще бъдем изненадани колко голям е броят на мераклиите да заемат тази институция, само че тук опираме до нещо друго, което е абсолютно сериозно – политиките на тези кандидати. Всичко друго няма нужда от коментар. Защото виждаме, че няма отговорност, няма уважение, няма сериозност, при това от хора, които претендират, че са институционалисти. След като се държиш безотговорно, защо очакваш отговорност от избирателя? Няма да я има, това е истината!

Омръзна ми все това да е целта! Целта трябва да е този, който се занимава с политика, да прави политика, който се занимава с образование – да прави образование, който иска да е бизнесмен, да прави бизнес, т.е. всеки да си хване призванието, в което е най-добър, и да се развива, да си свършим работата, без да се сърдим на околните, заключи Мурджов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7259 |28.05.2016 Само във Фрог: МВР „пропусна“ ареста на Чоков при операцията срещу Главестия преди година . 13| 5428 |27.05.2016 Проф. Раденски за Фрог: БАН е като скъпа кола, потънала в прах, на която се налива масло . 5| 9632 |27.05.2016 Акад. Атанасов за Фрог: Европа плаща на американците за ГМО-та, а ги отрича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads