Реклама / Ads
3| 9546 |31.05.2016 НОВИНИ

Оглавихме класацията в ЕС по измами с еврофондове

.
България, Румъния и Унгария оглавиха класацията в ЕС по измами с евросредства. Това става ясно от ежегоден доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитиран от Ройтерс.
 

Близо 1 милиард долара са откраднати от фондовете на ЕС през 2015 година, като най-голямото концентриране на измами се наблюдава в посочените горе три страни.

 

Службата е заключила, че 888 милиона евро (989 милиона долара) вероятно са откраднати през изминалата година – малък спад в сравнение с 901 милиона евро през 2014 година.

 

Посочената цифра представлява около 0,6% от бюджетни разходи, разпределени в програми за отпускане на субсидии за фермерите и за бедните региони.

 

Близо 1 400 случая на измами са регистрирани. Един от примерите е отпускане на 1,3 милиона евро за модернизацията на завод за замразени зеленчуци в България – най-бедната страна в ЕС. След като започнало разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същи човек, който е надул цените на необходимите неща за модернизирането на цеха.

 

При друга схема вносители на соларни панели от Китай са излъгали митническите власти на съюза, използвайки фалшиви документи.

 

Измамите и грешките са широко разпространени в програмите за усвояване на еврофондове.

 

Британското правителство е изчислило, че има загуби в порядъка на 0,7% в социалната система заради измами.

 

Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че не вярва, че корупцията е широкоразпространена, но има рязко увеличение на разкритите измами след 2013 година, което показва, че агенцията му насърчава хората да алармират при нередности.

 

Миналата година 187 милиона евро бяха възстановени чрез съдебни действия в страни членки и върнати на Брюксел – спад от 10% спрямо предходната година. Кеслер подкрепя създаването на прокуратура към ЕС, която може да има по-широки правомощия при разследване в сравнение с тези на ОЛАФ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3924 |10.05.2016 Засякоха измами с америкнски помощи за Сирия . 2| 4536 |09.05.2016 Цв. Караянчева сезира прокуратурата за измами на кмета на Кърджали . 11| 5603 |11.03.2016 Разследване срещу строители на АМ "Струма" за данъчни измами . 3| 4270 |11.03.2016 Задържаха българин за измами на американската фондова борса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads