Реклама / Ads
23| 25852 |09.06.2016 АКТУАЛНО

Кр. Янков пред Фрог: Ръководството на МВР да подаде незабавно оставка

.
Красимир Янков
Незабавна оставка на политическото и професионалното ръководство на МВР. За това настоя пред Фрог нюз депутатът Красимир Янков, народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Ето какво каза той по повод кървавия инцидент в Слънчев бряг:
 

- Г-н Янков, как приемате версията, че 30-40 въоръжени мъже и облечени в бронежилетки са се избили в Слънчев бряг заради едно паркомясто? Резонна ли е версията на МВР, която почива на свидетелските показания на участниците в мелето?

 

- Ако информацията на главния секретар, която е представил в медиите, почива на свидетелски показания на участници, разбира се, че мотивът ще е такъв или сходен - брали са ягоди в района на ресторанта. Това показва колко несъстоятелно е присъствието на Георги Костов на позицията главен секретар на МВР. Премиерът е окачествил случилото се като: "една махленска свада на кандидат зет с бивш затворник - пореден инцидент за парко място". Така той легитимира версия, удобна за участниците и прикрива отговорността на МВР. Това повече прилича на своеобразно съучастие със създаване на алиби за истинските мотиви на този брутален бандитски акт. За превенцията на този контингент е нужно, според Закона за МВР, използването, примерно на агент под прикритие. Така МВР би следвало да има изпреварваща информация, а не да брои трупове след събитието и да събира "достоверна информация" от самите извършители на такова тежко престъпление, очаквайки от тях данни за истинския мотив.

 

- Нормално ли е в курорта да се движат въоръжени мъже с бронежилетки и това да не прави впечатление на никого?

 

- С оглед на повишената заплаха от терористични актове на такъв тип курортни центрове би следвало да има допълнителни, извънредни мерки за осигуряване безопасността на почиващите. В България има и туристи от държави, чиито граждани са с повишена заплаха за посегателство върху тях. Надявам се не трябва да му припомняме за атентата на летище "Бургас". Концентрацията на такава голяма група и показното й придвижване само по себе си респектира гражданите и всява страх. Още повече, ако са били оборудвани с инструменти, които не предполагат туристическа атракция, като примерно брадви. Съобразно концепцията, заложена в новия закон за МВР, охраната на гражданите е услуга, която ще бъде предоставена срещу съответното заплащане, но МВР поне трябва да предоставя предварителна информация за предстоящи подобни мероприятия, за да може туристите да подават своевременно заявка за охрана по надлежния ред. Опитвам се по някакъв начин да прикрия драматизма на случилото се, защото иначе трябва да отговоря на въпроса с едно изречение: Незабавна оставка на политическото и професионалното ръководство на МВР.

 

- Преди месец МВР започнаха масирани проверки на кортежи и охрани на престъпни босове след побоя на Околовръстното. Като член на вътрешната комисия към НС знаете ли какви са резултатите от въпросната проверка? Има ли ефект от подобни действия, предвид случилото се с охраната на Очите?

 

- Както стана ясно, действията на охранителите са тяхна "самоинициатива" и по никакъв начин не може да бъде вменено като отговорност на охраняваното лице. В следствие на подобни инциденти, добили публичност и предизвикали обществена реакция, МВР предприема някаква акция, но тя е времево лимитирана и се отнася за ограничен кръг лица. Единствено доказателство за ефективни действия на МВР може да бъде създаването на трайни мерки. В конкретния случай, по всяка вероятност ще се окаже, че господинът се е придвижвал със свои съученици от спортното училище или от друго учебно заведение, което той е завършил. Като всеки гражданин на Република България и въпросното лице има правото да си гарантира сигурността, след като МВР не е в състояние да извършва това и едва след неправомерни действия от страна на охраняващите може да изпитат силата от прилагането на закона.

 

- За какво е индикатор стрелбата в курорта срещу несебърския наркобос и хората му?

 

- Това, което установяваме ние е видимо и за контингента, към които принадлежи въпросният бос. Слабо МВР, което не е в състояние да противодейства на произвола и саморазправите.

 

- Преди дни шефът на вътрешното ведомство Румяна Бъчварова заяви, че битовата престъпност ни е победила и МВР не може да окаже нужния отпор. Трябва ли да се примирим с тази констатация?

 

- Отговорът на този въпрос произтича от предходния. След като МВР не може да се справи с ромски банди от по двама-трима непълнолетни, какво остава да мислим за успех в борбата срещу организираната престъпност. Не трябва да се примиряваме с това, но тук е ролята на всеки български гражданин, защото със своя вот той дава пълномощия за изпълнителна власт на партии и лица, които трябва да изпълняват отговорно и компетентно задълженията си. Това управление доказа своята непригодност.

 

- Какви са причините МВР да се чувства безпомощно пред бандитите? Трябва ли да са прибегне и до рокади по върховете на системата, след като някои дирекции показват невиждано слаби резултати като СДВР, например?

 

- Определено не е липсата на ресурс. Системата функционира така, както се управлява ресурсът й.

 

- Притеснява ли ви фактът, че около всяка по-шумно огласена полицейска акция през последните години, нито един уличен не е получил присъда? За какво говори това?

 

- Проблемът е комплексен от събирането на доказателствен материал, мотивите за повдигане на обвиненията до ефективното функциониране на съдебната система.

 

- Одобрявате ли подслушването от три години без да се отчита, залегнало в проекта на закона за антитероризма?

 

- Това е една от най-дискутираните теми през последните дни и общо становище на всички експерти е, че това трябва да отпадне от закона, защото в по-голяма степен се нарушават човешките права, отколкото да е ефективен способ в борбата срещу тероризма.

 

Въпросите зададе  Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5622 |07.06.2016 Само във Фрог: Цацаров иска свой човек за шеф на СГП . 3| 7984 |26.05.2016 Климатологът И. Господинов за Фрог: Чака ни повторение на лятото на 2015 г. . 12| 5011 |12.05.2016 Ст. Делийски за Фрог: Бялата премяна на Местан няма да го направи по-чист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads