Реклама / Ads
22| 18575 |21.06.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Следовател-хотелиер, а прокурорите хотелиери?

.
Сотир Цацаров след две години се сети, че има следовател-хотелиер в Слънчев бряг
Следователят от Несебър Иван Христов се оказа основният виновник Димитър Желязков-Митьо Очите да си прави каквото иска в Слънчев бряг. Това стана ясно след петъчната визита на главния прокурор Сотир Цацаров в Бургас и района. Цацаров обяви, че за Христов има данни за връзки с подземния свят. Вместо уволнение Христов бе преместен на работа от Несебър в Бургас.
 

Оказа се, че следователят има състояние за над 1 млн. лв, хотел в „Слънчев бряг”, имоти с луксозна кооперация в Несебър и скъпо заведение в Бургас,  които няма как да ги притежава със заплатата на магистрат. И чак сега държавата се сети, че трябва да проверява имотното състояние на Христов и семейството му. Интересно е как главният прокурор Сотир Цацаров едва след престрелката в Слънчев бряг се сети за следователя Христов, който е „герой” на публикации по темата за хотела и имотите му още  от преди две години, установи Фрог нюз. Тогава странно защо Цацаров не взима никакво отношение по сигналите за Иван Христов?!

 

В предаването „Горещо” на ТВ7 цялата история със следователя-хотелиер е разказана още през 2014 г. Тогава обаче ни вопъл, нито стон.  Главният прокурор подминава повдигнатата тема с пълно мълчание, същото прави и  безкрайно принципният Висш съдебен съвет /ВСС/.

 

През юли същата година сайтът „Флагман” публикува писмо на затворника Стоян Димитров-Толупа до Върховната касационна прокуратура. Толупа е осъден на доживотен затвор като поръчител на атентата с кола-бомба срещу семейството на Димитър Желязков-Очите през ноември 2001 г. Бомбата, предназначена за Очите, уби по погрешка съпругата на Желязков, брат й и охранителя на несебърския бос.

Писмото е с входящ номер от 9 юли 2014 г във ВКП. В него Димитров иска нов процес срещу себе си, защото „Очите платил на корумпиран следовател и прокурор да го вкарат в затвора”.

 

„Митьо плати да ме вкарат в затвора и така стана. Следователят по това дело Иван Христов стана горд собственик на хотел. Кой следовател има хотел?! Като си тръгне от работното място в РУП-Слънчев бряг, пресича улицата и си влиза в хотела. Хотел „Авеню“. Как един следовател изведнъж се събужда богат хотелиер? Митьо Очите полежа в затвора чак, когато нашите бургаски бопаджии тръгнаха по него. Иначе в Слънчев бряг Иван Христов му е като бащица”, разказва Стоян Толупа пред Флагман. Заради работата по бомбения атентат срещу Димитър Желязков – Христов е награден от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов с пистолет „Глок”.

 

Следователят Христов твърди, че обвиненията срещу него са безпочвени. В изявление за столичен вестник той казва, че събрал пари за хотела, докато работел като участник в умиротворителна мисия в Камбоджа. Това било преди да стане следовател. При покупката през 2002 г. теренът е буренясала ливада в края на Слънчев бряг. На търга се явява Валя Стефанова – близка приятелка на магистрата. Тя печели 250 квадрата и плаща за тях по 71 долара на кв. м. Взела е спестванията на следовател Христов от Камбоджа, за да се разплати с Общината. Ипотекира и земята срещу банков кредит, отпуснат от съпругата на Христов - Костадинка, която пък е шеф на банковия трезор в Несебър.

 Първоначално хотел „Авеню” се води собственост на фирма „Кастоли – Костадинка Христова”, регистрирана на домашния адрес на следователя в Несебър. След развода с Костадинка хотелът е прехвърлен на Валя Стефанова и нейната фирма ЕТ „Веронели – Валя Стефанова”, отново с регистрация на домашния адрес на магистрата.

 

След раздялата на Иван Христов с Валя Стефанова, през декември 2009-та година, хотелът става собственост на сина на следователя – Христо, тогава на 27 г. Братът на Христов е бивш прокурор, а сега съдия в Бургас. Мила родна картинка.

 

Има обаче едни съмнения, заради които още се мълчи. Преди 7 години избухна поредният скандал с високопоставени съдии и прокурори. Той беше наречен сполучливо от медиите „Магистратите-хотелиери”. Оказа се, че деца и роднини на висшите съдии Веселин Пенгезов, шеф тогава на Софийския апелативен съд и колегите му от ВАС Панайот Генков, Николай Урумов и Веселин Икономов са получи права на строеж в Приморско като „крайно нуждаещи се”. Повечето бяха построили лъскави хотели край морето.

 

Малко по-късно стана ясно, че зам.-главният прокурор Христо Манчев и бившият шеф на Военна прокуратура, а после в Софийска апелативна Николай Ганчев са горди собственици на хотели- единият край Балчик, а другият във Велинград.

Комплексът „Вила Романа” край морето до Балчик, собственост на фамилията на Манчев, съпруга и син, бе оценен на 4,5 млн. евро. Дъщерите на Ганчев пък се оказаха собственици на луксозния хотел във Велинград. Пред медиите той заяви скромно, че магистрарите „ не са бедни хора”, а самият той се считал за богат и нямало нищо нередно в това да инвестира в каквото пожелае средствата си.

 

След скандала главният прокурор Борис Велчев обяви, че държавата ще проверява и разследва хотелите на Ганчев и Манчев, ВСС се занимаваше с дъщерите на висшите съдии, но всичко си остана само на приказки. Свикнали сме точно така да се случва в България.

Нито един от тези магистрати не бе докоснат с пръст. Нито пък пострада кариерата му. Остава да видим дали и това няма да се случи  с Иван Христов.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6297 |21.06.2016 А. Божилов за Фрог: Авантюрата на НЕК - АЕЦ „Белене” - щеше да генерира загуби . 4| 6583 |20.06.2016 Само във Фрог: Двама от хората на Очите също стреляли в него . 6| 8798 |20.06.2016 Само във Фрог: Връщат в МВР „топексперт” на #КОЙ, героят от Лясковец” става шеф на ченгетата в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads