Реклама / Ads
7| 10321 |23.06.2016 АКТУАЛНО

Карина, още неноминирана и вече „отстреляна” по линията Пеевски

.
Отдавна не съм виждал толкова яростна атака срещу пуснато в пространството предстоящо назначение на изборна длъжност. Става дума за нов шеф на Комисията за финансов надзор след като на 18 юни изтече мандата на Стоян Мавродиев.
 

Проучване в Народното събрание показва, че депутатите въобще не са готови със стартирането на процедура по избор на нов шеф на КФН, сега ги вълнува КЗК.

КФН е важна комисия, която условно не зависи от това кой е на власт, но с регулаторните си инструменти може да влияе на финансовото здраве на държавата. Освен това, този който е избран за председател е в екип със зам.-председатели, които имат огромно влияние върху делата на банките, застрахователните компании, пенсионните фондове и т.н. Тоест в даден момент на криза във финансовета система КФН може да се окаже по-силина и влиятелна и от финансовото министерство. Негов министър сега е Владислав Горанов.

 

Затова битката кой да оглави тази комисия ще е трудна, тежка и започна. Финансовото министерство или пък медиите от кръга „Капитал” лансираха в общественото пространство зам.-министъра на финансите Карина Караиванова.

Отзивите за нея са, че е добър експерт по еврофондовете и дълговите пазари, направила много за сключването на новите гаранционни споразумения и тегленето на нови кредити за подкрепа на бюджета на държавата и покриването на стари задължения. Атаката срещу нея обаче дойде през други медии, които директно я обявиха за поредната „Калинка” във властта. Даже я нарекоха Калинка Каринка, твърдейки, че няма експертиза, нито опит да оглави такава важна комисия като КФН.

Една друга силна медия, имаща проблеми с отношенията си с депутата Делян Пеевски излезе със заглавия: „Ще има ли честна битка за шеф на КФН, или олигархията вече е договорила Карина Караиванова?”      

„ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ: Вреждат „калинка“ на модела КОЙ за висш държавен пост! Пеевски кадрувал: Така е решено „най-горе“!

(В допълнение се акцентира, че Караиванова е бивш служител на Кирил Домусчиев)

 

Депутатът от опозицията Румен Гечев също остро нападна идеята Караиванова да бъде номинирана за председател на КФН, подкрепиха го и други негови съпартийци, използвайки определението за финансистката като „калинка” на властта.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, зам.-председател на НС от малкия подкрепящ властта на ГЕРБ партньор от Патриотичния фронт директно каза, че избор на шеф на КФН едва ли ще се случи преди есенния политически сезон и преди старта на кандидат-президенската кампания. Кандидатурата трябва да е добре обмислена и на добър професионалист. Не в прав текст, но от казаното от Каракачанов се разбра, че патриотите са против Карина Караиванова. И се дава време и възможност на ГЕРБ по право да издигнат консенсусен кандидат. Патриотите не били мислили за свой. АБВ, въпреки че имат добър икономически и финансов екип, едва ли ще влязат в тази битка със свой номинант. БДЦ ще подкрепят този, издигнат от ГЕРБ. Те вече получиха най-доброто, което ги интересува още през пролетта - свои хора в КЕВР.  ДПС след фалита на КТБ ще си мълчат. Реформаторите, се говори, са се отказали от кандидата си Билян Балев, включително и защото той вече не иска. БСП, които се дърлят да са реновирана  опозиция, може би ще изхабят някой свой кандидат, който няма да събере достътъчно подкрепа. Подаването на високата топка остава единствено за ГЕРБ.

 

Досегашният шеф на КФН Стоян Мавродиев от позицията на човек, който смята, че е излязъл достойно от всички битки срещу него и институцията, в няколко интервюта казва, че трябва обмислено да се издигне професионалист в сферата за председател. И не трябва да се бърза. Не трябва да се бърза и защото до края на годината трябва да излязат резултатите от всички стрес тестове на банките, застрахователните компании и пенсионните фондове. А председател, който тепърва встъпва в длъжност едва ли бързо ще може да е адекватен с обясняването на получените резултати, включително и ако те са неблагоприятни за някои. Както пред българското общество и бизнес, така и пред контролиращите и одитиращи евроинституции.

И затова депутатите, въпреки политическите си прибързаностти и различни лобита, логично, е сега наистина да не бързат. И да се спрат на наистина точния човек.Според парламентарни източници това може да е отново Мавродиев или друга фигура, достатъчно добре приета и позната във финансовите среди.

От становищата и действията на КФН сега и в бъдеще зависи финансовия имидж и рейтинг на страната ни, а от там и идеите за развитие на бизнеса изобщо.

 А за професионалистката Карина Караиванова има място, на което би се чувствала добре известно време. Става дума за проблемния фонд „Земеделие”. В тази квази банка след като е добър професионалист със спокойния си професионален нрав и непознатостта си за медиите ще обере достойно негативите, натрупани от досегашния шеф Румен Порожанов. Още повече, че през октомври се очакват не особено добри новини за плащанията през земеделските програми за България. Като един еврофондовик кадровия клъстер на ГЕРБ е логично там да я пласира. За КФН май вече е отстреляна? Колкото и да е близка на Горанов?

 

Велислав Русев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4469 |02.05.2016 Със 100 повече са преялите хора, озовали се в Пирогов . 2| 4906 |25.12.2015 БЧК: Все повече семейства от Ирак идват у нас . 2| 8485 |04.12.2015 WNESS TV вече и в България . 28| 9044 |09.09.2015 Ковачев за Фрог по повод 9.09: Повече от 25 г. сме в идеологическа гражданска война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads