Реклама / Ads
16| 6402 |23.06.2016 ПОЛИТИКА

”Файненшъл таймс”: Референдумът е безотговорен, Брекзит може да е опустошителен

.
Референдумът за членство в ЕС е безотговорен сам по себе си, а изходът може да се окаже опустошителен, предупреждава анализаторът на в. ”Файненшъл таймс” Мартин Волф, позовавайки се на прогнозите на националната банка - Bank of England и на финансовото министерство.
 
Евентуален Брекзит първоначално ще има три големи ефекта - "ефекта на прехода", който ще остави хората с впечатлението, че Великобритания е станала по-бедна; "ефекта на несигурността" - който идва от неизбежното незнание за това какво ще последва след Брекзит; и "ефекта върху финансовите условия", който ще накара Великобритания да изглежда по-рискова и по-малко привлекателна за инвеститорите.

Великобритания зависи от "милостта на непознати", за да поддържа стандарта си на живот, твърди гуверньорът на Bank of England Марк Карни, или по-точно на увереността им в страната. Но несигурността около Брекзит може да навреди сериозно на капиталовите потоци.

А най-голямата несигурност е политическа - след референдума на практика страната няма да има правителство. Консервативната партия, която има малко мнозинство, ще бъде дълбоко разделена между про- и антиевропейските си членове. Лейбъристите, които са в опозиция, вече имат сериозни вътрешни разногласия по този, а и по други въпроси.

"От това блато, пише авторът, ще трябва да произлезе компетентно правителство с идея какво иска да постигне в сложните преговори с останалата част от ЕС и света. После ще трябва да се заеме да преговаря с тези партньори, които имат и много други грижи и които ще гледат на Великобритания с отровна смесица от враждебност и презрение."

Той допълва, че в същото това властите ще трябва да се справят със законовите промени, произхождащи от Брекзит, с отношенията с Ирландия, с икономиката, финансите и вътрешния политически живот. "Всеки, който вярва, че лидерите на Великобритания биха могли да се справят с всичко това, със сигурност е на наркотици."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4968 |13.05.2016 Цачева прогнозира, че референдумът на Марешки също ще е през есента . 46| 9736 |10.01.2013 РЗС: Референдумът да се отмени!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads