Реклама / Ads
7| 6015 |24.06.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шок на Световните борси заради резултата от референдума

.
Паника настана на световните борси тази сутрин, след като големите телевизионни компании предадоха, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА.
 

Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята, след като се очерта обрат в гласуването и победа за привържениците на Брекзит. Така само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си за разлика от миговете след първите прогнози, които на по-ранен етап даваха преднина на гласувалите за оставане в ЕС. Призори тя се котираше за 1,33 долара, като часове по-рано бе над 1,50. Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи. "Имахме спад от 10 на сто само за шест часа. Това е просто невиждано. Глас за напускане на ЕС отваря екзистенциална криза за Европа", каза финансовият експерт Ник Парсънс. Цените на акциите на токийската фондова борса паднаха с над 7 процента. Цената на петрола от сорта Брент спадна до 47,85 долара за барел. Златото поскъпна с 4 процента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4390 |23.06.2016 Британци гласували в гаражи заради наводненията, резултатите - утре . 1| 4250 |23.06.2016 Нови тапи в София заради строежа на метрото . 0| 4285 |23.06.2016 Стела Енева наказана с 4-години заради употреба на допинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads