Реклама / Ads
3| 5332 |27.06.2016 МИНАЛО

Как БКП и ДС решават кой да пътува зад граница

.
Сайтът desebg.com публикува онлайн Строго поверителна записка относно: Излизането на български граждани зад граница и влизането на чужди граждани в страната, публикува сайтът desebg.coм. Документът е изготвен от Секретариата на МВР в края на 1950 г. и е адресиран до Политбюро на ЦК на БКП. Той е редакционен вариант, тъй като върху него са правени поправки на ръка.
 
Строго поверителната записка разкрива механизма, който комунистическият режим е създал за определяне на режима на пътувания в чужбина, тъй като тогава свободното предвижване, право което днес имаме като членове на Европейския съюз, е забранено от тоталитарното управление на БКП.

Документът разкрива и любопитна статистика – малко над 5 100 български граждани са подали молби за издаване на паспорти за пътуване в чужбина за 1950 г.
Режимът е издал разрешения за пътувания на български граждани зад граница на 1411 лица (!), а на 205 е отказано.

За специализация са издадени разрешения на 354 души, като на един е отказано. Разрешенията за служебни пътувания са 1180, като на 6 е отказано.

Общо 185 са разрешенията за пътуване зад граница на български дипломати, а 912 са издадените разрешения за влизане на чужденци в НРБ, като на 137 души е отказано.

До края на 1949 г. органът, който отговаря за издаването на разрешения за пътуване в чужбина или за влизане в страната от чужди граждани, е МВР.

След това е създадена комисия, оглавявана от Тодор Живков, по това време секретар на ЦК на БКП, в която влиза и зам.-директора на Дирекция Държавна сигурност Христо Боев, известен още като съветски нелегал още от 20-те и 30-те години, както и един от помощник министрите на вътрешните работи.

Тази комисия обаче така и не е могла да започне работа и МВР е продължило да издава разрешенията. Поради тази причина Министерството предлага Политбюро да вземе решение, с което да се утвърди положението, че ЦК на БКП разрешава излизането на български граждани в чужбина и влизането на чужди в страната.

Отново е предложено да се създаден комисия, оглавявана от секретар на ЦК на БКП, в която Държавна сигурност да има свой представител.
ДС е и органът, който прави вътрешно, а когато се наложи и външно проучване на лицата, желаещи да пътуват зад граница и връща преписката в комисията.

Описани са и процедурите, по които трябва хората да подават своите молби за пътуване извън добре охранявания комунистически лагер, в който БКП е превърнала страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2136 |28.03.2024 . . 12| 7898 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3525 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3793 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads