Реклама / Ads
11| 10002 |28.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

ФРОГОКО: ГЕРБ – убиец на малките ВЕИ и на малкия бизнес

.
Николай Цонев
Управляващата партия ГЕРБ упорито продължава да лъже обществото и да го настройва против малките ВЕИ производители, които са си изградили централите си със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Глобите, които налага Европейската комисия на ДФ „Земеделие“ , са в следствие от некадърното управление на ГЕРБ и следва да се платят от тях самите.
 
В следствие на ретроактивните промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката /ЗЕ/ (обнародван в ДВ, брой 56 / 24.7.2015 г.) и по точно в резултат на създаването на новият § 18, производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане, се оказаха в ситуация на ефективно намаление на приложимата към тях преференциална цена за изкупуване на произведената енергия с повече от 500 /петстотин/ %.

Мотивът за изменение на закона или по точно оправданието, което си измислиха от партия ГЕРБ е, че е налице двойно финансиране и съгласно писмо от Европейската комисия до ДФ „Земеделие“, държавата е заплашена със санкции в размер на над 28 млн. евро.

За близо година се изрекоха доста лъжи в общественото пространство в тази насока, като главните лъжци и досега продължават да са Васил Грудев – зам. министър на земеделието, Делян Добрев – депутат от ГЕРБ и Томислав Дончев –вицепремиер.

За щастие Бенефициентите отскоро разполагат с прословутото писмо, в което Европейската комисия по категоричен начин разяснява на фонда „Защо е незаконно финансирането по линия на програмата, а не преференциалната цена на тока“.

Това означава, че глобата в размер на 28 млн. евро е административна за ДФ „Земеделие“ и е заради допуснати грешки и пропуски от фонда, а не заради преференциалната цена на Бенефициентите. Европейската комисия в писмото си не изразява становище, че е необходимо да се понижипреференциалната цена, на която се изкупува произведената електрическа енергия от ВЕИ.

По същата логика за глобите, наложени на ДФ „Земеделие“ по другите мерки, трябва ли да се връщат трактори, къщи за гости или земеделска продукция?
Бенефициентите са категорично против да плащат с фалити заради некадърността на държавните чиновници в ДФ „Земеделие“.

За съжаление управляващата партия ГЕРБ упорито продължава да лъже обществото и да го настройва против малките ВЕИ производители, които са си изградили централите със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Обезпокоителен е факта, че главният експерт в Комисията по енергетика от ГЕРБ Деян Иванов е още на държавна работа, при условие, че същият на 22.02.2016 г. в Народното събрание е предлагал на производителите, ако решат да продават фалиращите си централи, да им намери купувач.

„Жалкото е, че въпреки желанието ни за среща по темата с премиера, Борисов се е покрил и за сега няма индикация от негова страна, че той е за законността и справедливостта в държавата, която все още е част от Европейския съюз. Колко жалко за вас господин премиер.“ заяви Тихомир Тошев, който е един от потърпевшите.

Производителите на ВЕИ финансирани по ПРСР 2007-2013 г. са категорични, че глобите, които налага Европейската комисия на ДФ „Земеделие“ са в следствие от некадърното управление на ГЕРБ и следва да се платят от тях самите и предлагат от премиера Борисов, от правителството му, от ДФ „Земеделие“ и от депутатите на ГЕРБ да се съберат тези над 28 млн. евро.

Николай Цонев


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14011 |19.04.2016 Цонев за Фрог: Преди да му отреже главата, Борисов хвали Плевнелиев . 5| 5248 |14.03.2016 А. Генов и А. Цонева осъдиха “Монитор” за клевета . 19| 9730 |31.03.2015 Н. Цонев за Фрог: Цв. Василев даде знак, че ще продължи борбата, Борисов е манипулатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads