Реклама / Ads
2| 28124 |28.06.2016 ГЛАСЪТ

Ще има ЦСКА и футбол, ако политмафията спре да се меси

.
Докато Исландия мачка наред на футбол във Франция, тук се разгарят махленски свади за ЦСКА. Но не защото „червения” клуб е на ниско ниво, а защото политическите маневри покрай скандала са мръсни и не правят чест на никого.
 
Въпросът опря до премиера Бойко Борисов, който удари по масата и заяви, че до дни въпросът с „армейците” трябва да бъде решен. И понеже шефът на БФС Борислав Михайлов е в командировка във Франция, постави задачата на спортния министър Красен Кралев.
Коментираме тази тема, защото засяга стотици хиляди привърженици не само на ЦСКА, а на футбола въобще. И защото заради задкулисни интриги и игри футболът ни стигна дъното, а политици продължават да го използват за лични и партийни цели.

Защо интригата е политическа? Защото всичко, дори спорта в последните години, се решава от кръгове в политиката и бизнеса. Твърди се също, че придобиването на футболни отбори у нас е с цел да се упражнява влияние върху групите ултраси, които в определени моменти да се използват за натиск срещу управлението или политически опоненти. Това вече е правено, затова тезата не трябва да се пренебрегва.

 

Един срещу друг в битката за ЦСКА се изправиха бизнесмените Гриша Ганчев и Васил Божков. „Изправиха” и „битка” са силни думи, защото Божков се появи на сцената месеци след като Ганчев бе заявил намеренията си да помогне на ЦСКА да стъпи на крака и да заеме отново мястото си в елита. Появата на Божков бе неочаквана и поради факта, че преди години той вече бе собственик на клуба в Борисовата градина, след което се отказа и заяви, че няма да стъпи повече там.

Ситуацията е странна и защото докато край Ганчев се завъртяха футболни легенди и деятели с доказан опит и принадлежност към „червения” клуб, зад Божков изплува сянката на депутата от ДПС Делян Пеевски. Разбира се не явно, а тайнствено, както винаги. Дали това е така или не не стана ясно, защото Божков не дава отговор на съмненията и питанията в медиите.

Несъмнено и двамата бизнесмени имат добри екипи и юридически съветници, които превърнаха надпреварата в ожесточен сблъсък. Точно това не искаха политиците, които се надяваха чрез задкулисен натиск да откажат Ганчев от амбициите му към ЦСКА.   

През последните дни Ганчев и Божков внесоха оздравителни планове за възстановяването на „червения” отбор.

 

Въпросът за феновете и събирането на отбор е второстепенен. Не ни интересува сега. Най-важното е да видим първо съдът какво ще реши. Това са думи на Цветомир Найденов, дясна ръка на бизнесмена Васил Божков, който внесе оздравителния план за спасяване на ЦСКА.

По-ясно признание, че футболът, играчите и феновете на „червения” отбор са втория категория, не е правено досега. По този начин Найденов заяви публично, че Божков се интересува само от бизнес и някакви други скрити цели, коментират запалянковци в мрежата. Те са възмутени от репликите на доверения човек на Божков.

Критикуват и други твърдения и точки от оздравителния план на хазартния бос. Например, че щели да се изплатят задълженията на клуба към НАП, които сега възлизат на 14 млн лева. Ще ги платим на 100%, твърди Найденов. После уточнява, че това щяло да стане в продължение на 30 години. Как така шефът на НАП се съгласява на подобен срок, а обикновения данъкоплатец отива на съд, ако не е платил дори само хиляда лева?! И не е ли това обещание само за заблуда?

Освен това дълговете към служители и кредитори щели да се погасят едва на 35%. Не се казва за колко време. Това си е от умрял писмо, кипят страстите в червените агитки.

 

Още по-нелепо било твърдението на Божков, че е готов да построи нов стадион за 35 000 зрители. Нито се казва кога и кой ще го строи и пр. Освен това Божков не споменава нищо за идеята си от миналата седмица да върне ЦСКА на армията. Дори се хвалеше, че привлякъл бивши военни, които щели да придобият акции от клуба. 

 

Не знаем какво съдържа и планът на Гриша Ганчев за оздравяване на ЦСКА. Но Ганчев досега е по-открит от Божков. Той се среща с фенове, разговаря със спортни деятели, авторитетни цесекари и футболни легенди. 

Вероятно и Божков има добри намерения за бъдещето на „армейците”. Но край неговата кандидатура, както вече споменах, витае сянката на Делян Пеевски, а той не прави нищо, за да разсее съмненията и слуховете. Тази сянка отблъсква не само феновете, но и всички, които милеят за спорта. Защото остава усещането за задкулисни сделки и нечистоплътност. Може тези слухове да са измислица, но опровержение няма.  

Странно е и поведението на шефа на БФС Борислав Михайлов. От месеци той се крие и се опитва да играе двойнствена роля в интригата. Запознати твърят, че бил под силен натиск от страна на Пеевски и представителя на ДПС във футболния съюз Камен Костадинов. Опитвал се да лавира между тях, но трудно му се получавало. От друга страна премиерът Борисов заяви, че казусът трябва да се реши „до сряда-четвъртък” след писмото на „червените” фенове. Михайлов обаче не знае как ще стане това и се спотайва във Франция, където уж гледа мачовете от Европейското първенство по футбол. Всъщност целта е да не участва във взимането на решение за ЦСКА, за да не го сполети гнева на Пеевски. Така се говори, а ако това са слухове, нека се върне в София и ги опровергае като заеме принципна позиция по проблема.

В публичното пространство се сблъскаха две хипотези за съперничеството между Гриша Ганчев и Васил Божков. Едната твърди, че Божков имал нюх към хазарта и знаел преди всяко теглене кои числа са печеливши, шегуват се фенове. Това щяло да е от полза за ЦСКА. Той обаче вече беше в ЦСКА и за седем години се добра до два трофея. Сам се оттегли и заяви, че няма да се върне.

Ганчев пък е доказал, че на който и спорт да помага, все е във възход. Борците, когато издържаше националите, печелеха титли една след друга. Същото е и с конните надбягвания. Когато се зае с Литекс никой не вярваше, че в Ловеч ще се създаде един от най-силните отбори, но това е факт от години.

 

Време е да се спре със скандалите около ЦСКА. Това омръзна на всички. Феновете искат техния клуб да е част от елита и там да доказва възможностите си. Футболните запалянковци въобще пък искат и в България да започне изграждането на бази за деца и юноши, за да се радваме някой ден като уелсците и исландците на успехите на нашите момчета.

Затова нека футбола ни остане извън политиката, за да оцелее и се възроди.

 

Яким Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7230 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10152 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6217 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари! . 14| 6466 |10.04.2024 Безценен съвет: Вече сте мъртви, но запазете самообладание. Да живее шефът!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads