Реклама / Ads
2| 15483 |29.06.2016 АКТУАЛНО

Потрес! 9 млрд струват 50 000 чиновници в Брюксел

.
Източници на ЕС твърдят, че администрацията на съюза е около 40 000 души, независими източници я изчисляват на над 54 000. Слуховете дораздуват щатовете до главозамайващите 100 000. Във всеки случай ЕК е най-големият работодател в света. Парите, които се харчат за апарата, са като в българската поговорка: ”куче влачи, диря няма”. Опитахме да хванем дирите. Ето какво изчислихме:
 
Повече от 40 000 души работят за различните институции на Европейския съюз. Животът на 500 милиона души зависят от тяхната работа (дали? - б. ред.). До 16,900 евро бруто печели на месец висш служител на ЕС,  това констатира престижното германско издание Focus. Очевидно в Германия са доверчиви по отношение на информацията, която идва от самите институции на ЕС.

Ето впрочем няколко различни източника, които в крайна сметка, усреднени, дават ясна представа за това какво невъобразимо количество пари се излива като в бездна за издръжка на несметните, неизброими евроинституции с несметните и неизброими служители, заети в тях.

 

В институциите на ЕС работят над 40 000  души от 28-те държави — членки на ЕС. Европейската служба за подбор на персонал организира открити конкурси за подбор на служители за постоянни и временни позиции. Освен постоянен персонал ЕС също така набира договорно наети лица и срочно наети служители, предлага стажове и поддържа бази данни за експерти в различни области, обявява на интернет сайта си ЕК. Ако имате нерви или склонност към бюрократичната стилистика на Брюксел, осведомете се още, че всеки желаещ да работи за ЕС трябва да се обърне първо към Европейската служба за подбор на персонал (EPSO). EPSO набира служители за всички институции на ЕС:

·    Европейски парламент– в Брюксел, Люксембург и Страсбург (Франция)

·    Съвет на ЕС – в Брюксел

·    Европейска комисия – в Брюксел (Белгия) и Люксембург. Комисията е най-големият работодател сред институциите на ЕС - нейните служители работят в Европа и в служби по света. Съществуват множество специализирани работни места, например за хора с квалификации в областта на науката, езицитеили статистиката/икономиката.

·       Европейска сметна палата– в Люксембург

·       Европейския икономически и социален комитет - Брюксел

·       Комитет на регионите– в Брюксел

·       Европейски омбудсман– в Страсбург

·       Европейския надзорен орган по защита на данните

 

Постоянните служители се разделят на администратори и асистенти.

 

Администратори (AD).Те обикновено работят по създаване на политики и контрол върху прилагането на правото на ЕС, изготвят анализи и предоставят съвети. По принцип, за да участвате в конкурс за администратори, трябва да сте завършили висше образование след (минимум) тригодишен период на обучение.

 

Асистенти (AST). Те обикновено изпълняват поддържаща роля и са от изключително значение за вътрешното управление на институциите. По принцип, за да участвате в конкурс за асистенти, трябва да сте завършили (поне) средно образование.

 

Договорно наети лица. Те се наемат за определени технически или административни задачи. Обикновено договорите са за ограничен период от време, първоначално най-често за шест до дванадесет месеца.

 

Временно наети лица се наемат за специализирани или временни задачи, като продължителността на договора е до 6 години. 

 

Седем институции също така предлагат стажове с продължителност от 3 до 5 месеца. Стажантите могат да са студенти, млади висшити, или лингвисти и изпълняват задачи, подобни на тези на администраторите с по-ниска степен. Подборът се организира от институциите (не от EPSO).

 

Командировани национални експерти. Те се подбират чрез специална процедура, в която EPSO не участва. 

 

Експерти на ЕС

ЕС поддържа бази данни с имената и квалификациите на независими експерти, които могат да подпомагат институциите и агенциите в специфични области.


Персонал

Европейската комисия е съставена от отдели, познати като генерални дирекции (ГД), които приблизително са равностойни на министерства. Всяка от тях се занимава с конкретна политическа област, като търговия или околна среда, и се ръководи от генерален директор, който се отчита пред комисар. Около 33 000 души работят за Европейската комисия.

 

В Европейския парламент 7652 души работят в генералния секретариат и в политическите групи. Към тях спадат членовете на Парламента и техния персонал. В Съвета на Европейския съюз около 3500 души работят в генералния секретариат.

-------------------------------------------------------------------------

 

Всичко дотук са официални данни, заимствани от самите институции. Същевременно обаче се оказва, че има и други.

 

Британският мозъчен тръст “Оупън Юръп” е открил, че в различните структури на Европейската комисия работят всъщност 54 хиляди души, което е чувствително повече от официално посочената бройка в интернет сайта на ЕК. Разкритието на тръста е публикувано в британския вестник “Сънди телеграф”.

 

“Оупън Юръп” открил още, че ЕК е работодател на 42 хиляди души, а други 12 хиляди са наети в различни организации към ЕК като European Data Protection Supervisor, Plant Variety Office или Европейската служба за подбор на персонал (EPSO).

 

Мозъчният тръст установил съще, че близо 10 000 служители в ЕС печелят годишно над 54 000 евро, или 4500 евро месечно, докато в британската държавна администрация подобни доходи имат едва 4640 души. После, що така гласували британците!!!

 

Какво означава това в пари, колкото и да е трудно да работим с толкова грамадни числа?

 

Бюджетът на Европейския съюз се определя в основаващите договори на съюза: Договор от Лисабон (или Договор за функционирането на Европейския съюз) и Договор от Маастрихт (или Договор за създаването на ЕС). Институциите на ЕС администрират прилагането на законодателството от страните членки и за целта разполагат с бюджет, който за 2012 г. е 147,2 милиарда евро, т.е. 1,12% от съвкупния БВП на всички страни-членки. Бюджетът за всяка отделна година е част от дългосрочен план на разходите, наричан „финансова рамка“. Рамката е седемгодишна.

 

Дотук на теория. Ето и численото изражение - годишният бюджет на ЕС е 145 млрд. евро за 2015 г. Около 6% от бюджета отиват за административни разходи на всички институции, включително за писмените и устните преводачи, както и за поддръжка на сградите.

 

Сумата, която безмилостната математика изчислява за поддръжка на апарата и пр. излиза цифром и словом 8 700 000 000, ще рече 8 милиарда и 700 милиона, с други думи – почти 9 милиарда. Годишно с част от тези милиарди биха могли да се изхранят бедстващите в Африка, напр., но идеята си е направо нонсенс, защото и в Брюксел чиновниците трябва да ядат, а морските дарове в центъра на белгийската столица са достатъчно скъпи … Но, иронията настрана. Главозамайващите щатове и заплати имат огромен пръст в резултатите на британския Брекзит, както и в надигащата се вълна от евроскептицизъм и недоволство. Докато чиновниците в Брюксел се още не са надигнали глави от пясъка или по-скоро никак не им се ще да го направят, за да не нарушат евроблаженството, което са сътворили за самите себе си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4715 |28.06.2016 Борисов: За една нощ Англия загуби 200 милиарда, 7 милиона работещи изпаднаха в несигурност . 3| 4192 |24.06.2016 Откриха живо и здраво издирваното тригодишно дете . 0| 4445 |22.06.2016 19-годишно момче изчезна в река Марица, водолази го издирват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads